4500 boeren uit 20 provincies demonstreren vandaag voor een kantoor van het ministerie van Defensie dat als tijdelijke werkruimte van premier Yingluck dienst doet. Als de regering niet binnen zeven dagen met geld over de brug komt voor de rijst die ze hebben ingeleverd, wordt het protest uitgebreid. De boeren willen dat Yingluck hen te woord staat.

Bij het minister van Handel in Nonthaburi wordt al sinds donderdag gedemonstreerd. Demonstranten op de foto: Kijk, dit hebben we tegoed. De afgelopen weken hebben boze boeren ook uit protest wegen geblokkeerd op verschillende plaatsen in het land, onder andere de belangrijkste route naar het Zuiden.

In totaal wachten 1 miljoen boeren op geld, waarvoor een bedrag van 130 miljard baht nodig is. [Spectrum, de zondagbijlage van Bangkok Post, noemt 177 miljard baht.]

Eveneens vandaag begint de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC) met uitbetalingen, zegt premier Yingluck. Dat geld komt uit een lening van de Government Savings Bank (GSB) aan de BAAC.

Op 15 februari meldde de krant dat het om een lening van 17 miljard baht ging, gisteren noemde de website van de krant een bedrag van 5 miljard baht en vandaag noemt de krant 20 miljard baht.

GSB-vakbond verzet zich tegen omstreden lening aan BAAC

De vakbond van de GSB roept de directie op de lening te annuleren omdat die het vertrouwen van de klanten in de bank ondermijnt. Vraag het geld terug en schort welke lening dan ook op, die van invloed kan zijn op het vertrouwen in de bank, schrijft de vakbond in een gisteren uitgegeven verklaring. De verklaring is een reactie op een campagne op de social media, waarin de spaarders worden opgeroepen hun ingelegde gelden terug te trekken.

Volgens GSB-directeur Worawit Chailimpamontri heeft de raad van bestuur de lening [van 20 miljard baht] goedgekeurd, toen er ‘no request’ was dat het geld gebruikt zou gaan worden om het [controversiële] rijsthypotheeksysteem te financieren. Worawit doet een beroep op zijn klanten hun geld niet terug te trekken en hun rekening niet te sluiten. Het geld loopt geen gevaar, bezwoer hij,  de lening aan de BAAC is niet uniek; de GSB heeft voor meer dan honderd miljard baht interbancaire leningen verstrekt aan 35 banken.

Minister roept de boeren op niet naar Bangkok te komen

Minister Niwatthamrong Bunsongpaisan (Handel) bevestigt de woorden van premier Yingluck. De BAAC begint vandaag boeren te betalen. Per dag kan 4 miljard baht worden uitgekeerd. Hij hoopt dat de gedeeltelijke betalingen de angel uit het boerenprotest halen. ‘Er is geen noodzaak voor boeren om naar Bangkok te komen. Het geld wordt naar hun rekening bij de BAAC overgemaakt.’

De minister zei verder dat het het Department of Foreign Trade 7 miljard baht verwacht te beuren uit twee veilingen van 460.000 en 200.000 ton rijst en 1 miljard baht uit een veiling van 220.000 ton via de Agricultural Futures Exchange of Thailand.

Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) probeert ook de gemoederen te bedaren. Hij schrijft op zijn Facebook-pagina: ‘De regering hecht eraan haar oprechtheid te bevestigen dat ze volledig voor de boeren werkt. Dit is een gelegenheid die aantoont wie oprecht is en wie de zorgen van de boeren als politiek middel misbruikt.’

De boeren echter laten zich echter geen rad meer voor de ogen draaien. Ze zijn al te vaak met een kluitje in het riet gestuurd. Rawee Rungruang, leider van een boerennetwerk in zes westelijke provincies, zegt dat de regering alleen maar tijd probeert te rekken. Vandaag wordt er gedemonstreerd, basta!

Boeren protesteren bij luchthaven Suvarnabhumi

Tien boeren hebben zondag een half uur gedemonstreerd bij de aankomsthal van luchthaven Suvarnabhumi. Ze vroegen aandacht voor de grote problemen waarmee ze kampen omdat ze al maanden niet betaald zijn voor hun ingeleverde rijst. De boeren collecteerden ook. Wie geld gaf, kreeg een bosje rijsthalmen. De regering zegt maandag te beginnen met het uitbetalen van achterstallige gelden, maar dat gaat maar om een klein bedrag.

(Bron: Bangkok Post, 17 februari 2014; website 16 februari 2014)

Toelichting

Het rijsthypotheeksysteem, dat door de regering Yingluck in 2011 is heringevoerd, werd in 1981 gelanceerd door het ministerie van Handel als maatregel om het overaanbod van rijst in de markt te verlichten. Het leverde de boeren op korte termijn inkomsten op, waardoor ze de verkoop van hun rijst konden uitstellen.

Het is een systeem waarbij boeren een vaste prijs voor hun paddy (ongedopte rijst) krijgen. Beter gezegd: met de rijst als onderpand nemen ze een hypotheek bij de Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives. De regering Yingluck heeft de prijs voor een ton witte rijst vastgesteld op 15.000 baht en Hom Mali 20.000 baht, afhankelijk van kwaliteit en vochtigheidsgraad. In de praktijk krijgen de boeren vaak minder.

Omdat de door de regering betaalde prijzen 40 procent boven de marktprijzen liggen, kan beter gesproken worden van een subsidiesysteem, want geen enkele boer lost de hypotheek af en verkoopt de rijst op de open markt.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website