Het Nederlandse cruiseschip de Westerdam

De passagiers van het Nederlandse cruiseschip de Westerdam mogen niet van boord in Thailand uit vrees voor het coronavirus. De Westerdam vertrok op 1 februari uit Hongkong. Het cruiseschip werd eerder geweigerd in de Filipijnen, Taiwan en Japan uit angst voor besmetting. Daarop voer het naar Thailand en wilde aanmeren in Chon Buri, maar daar is het cruiseschip niet welkom. 

Eerder zou Thailand wel toestemming hebben gegeven omdat niemand op het schip besmet is en de passagiers dan van het schip af kunnen. De Thaise minister van volksgezondheid, Anutin Charnvirakul (ja, die van de mondkapjes) laat weten dat hij opdracht heeft gegeven om de Westerdam te weigeren. “Ik heb dit bevel gegeven. Toestemming om van boord te gaan is geweigerd”, schrijft hij in een verklaring.

Aan boord van de Westerdam zijn ruim 2000 opvarenden zijn, onder wie vermoedelijk 90 Nederlanders. Het is onduidelijk waar het schip nu naar toe kan varen.

Een ander cruiseschip de ‘Diamond Princess’ ligt nu al dagen voor de kust van Japan. Aan boord zijn ongeveer 3700 mensen, onder wie vijf Nederlanders. Alle mensen aan boord zitten in quarantaine.

Meer dan 1.000 doden door het nieuwe Coronavirus

Het aantal doden door de uitbraak van het coronavirus is gestegen tot 1.018. De autoriteiten in de provincie Hubei maakten gisteravond bekend dat er opnieuw 103 mensen zijn overleden. Wereldwijd zijn er 43.112 besmettingen.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt dat de bevestigde gevallen van het nieuwe Coronavirus, overgedragen door mensen die nooit in China zijn geweest, het ‘topje van de ijsberg’ kunnen zijn. Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus schreef dat gisteren in een tweet toen een door de WHO geleid team van international experts naar China vloog om te helpen de respons op de uitbraak te coördineren.

Alhoewel het virus zich traag verspreidt buiten China, waarschuwt Tedros dat het zomaar enorm kan versnellen. “Alle landen dienen zich voor te bereiden op de mogelijke komst van het virus.”

Nieuws-update over het Coronavirus in Thailand

 • In Thailand zijn nu 32 geregistreerde besmettingen. Inmiddels zijn 10 patiënten ontslagen uit het ziekenhuis. Nog 2 van de 9 Thaise patiënten bevinden zich in kritieke toestand. Zeker 689 personen worden gecontroleerd op het virus.
 • Het Thaise ministerie van volksgezondheid ontkent dat het virus lange afstanden in de lucht kan afleggen. Het virus komt niet verder dan enkele meters wanneer iemand hoest of niest. Het ministerie gaat elke dag gaat 70.000 mondmaskers leveren aan alle staatsziekenhuizen om te voorkomen dat de voorraden opraken.
 • In Thailand onderzoeken gezondheidsexperts de mogelijkheid om anti-lichamen van een herstelde patiënt te gebruiken om twee patiënten te behandelen die ernstig ziek zijn, van wie één ook nog TBC heeft. Artsen werken momenteel aan het isoleren van anti-lichamen uit het bloed van een Thaise taxichauffeur die eerder positief getest is geweest op het coronavirus. ‘Natuurlijke antilichamen zijn beter dan medicijnen’, zegt Tawee Chotpityasunond van het ministerie van Volksgezondheid. ‘Wij denken dat China eenzelfde methode gebruikt.’ De resultaten verwacht hij binnen 48 uur.
 • Er komt steeds meer kritiek op het gebrek aan transparantie en de trage reactie van China op de epidemie. Gisteren bezocht de Chinese president Xi Jinping een ziekenhuis met Corona-patienten in Peking.
 • Inmiddels is een team van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO aangekomen in China om te helpen bij de bestrijding van het virus. Eerder zei WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus dat het team bestaat uit 10 tot 15 medici die voorbereidingswerk zullen verrichten voor een grotere ploeg.

Bron: Bangkok Post en Nederlandse media

No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Update Coronavirus (7): Passagiers Nederlands cruiseschip mogen niet van boord in Thailand”

 1. ruud zegt op

  De passiers van een cruiseschip geweigerd, maar de vakantiegangers uit China, waarvan niemand weet, of ze zijn besmet, worden met vliegtuigladingen binnengelaten.
  De logica ontgaat mij volstrekt.

  Maar waarschijnlijk is die logica er gewoon niet, en kan ik hem daarom niet vinden tussen de losse woorden.

  • Rob V. zegt op

   Wellicht is een schip weren makkelijker? Of denkt men dat ziekte reizigers niet op het vliegtuig stappen en zo’n schip een groter gevaar is? Of dat de Chinezen gewoon beter gehoorzame en die klote farang (ai farang) niet luisteren?

   De minister van volksgezondheid heeft immers wél zijn excuses aangeboden voor zijn woede uitbarstingen maar niet jegens buitenlanders. Op zijn Facebook schreef hij:

   ‘ผมขออภัยที่แสดงอาการไม่เหมาะสมผ่านสื่อมวลชนซึ่งมีผู้ชมหลากหลายรุ่นวัยแต่ผมไม่มีวันขออภัยคนต่างชาติคนนั้นที่ไม่ให้เกียรติและรังเกียจมาตรการควบคุมโรคของประเทศไทย’

   Verkorte vertaling : sorry het spijt me hoe ik uitviel tegen over de media, maar ik zal nooit mijn excuses aanbieden aan buitenlanders die geen respect hebben en die zich niet houden aan maatregelen tegen de ziekte’

   Meneer is er van overtuigd dat die wegwerp monddoekjes helpen… wie ze niet draagt is een kl*zak die heeft op te rotten. Zo is zijn mening.

   https://www.facebook.com/100001536522818/posts/3036373556423832

  • teun zegt op

   Ruud,
   Jouw reactie is een vrijwel exacte kopie van wat ik wilde zeggen. Logica is, dat Chinezen geld opbrengen na slechts een vage temperatuurmeting en uitreiking van een volstrekt nutteloos “mondlapje”-stof.

   Die passagiers zouden op zelfde wijze (meet temperatuur en geef lapje stof) kunnen worden behandeld. Maar ja dat zijn ook veel “Ai Farang” tussen…….

   • HansNL zegt op

    Volgens zeggen zijn er ook een aanzienlijk aantal mensen uit Hong Kong en uit Taiwan aan boord.
    Wellicht is daar een link?

 2. th nl zegt op

  Ruud , mijn inziens is dat vakantie gangers uit China economische belangen mee wegen en een cruiseschip niet zoveel.
  Als je de uitlatingen van de minister van gezondheid heb gevolgd , zou je kunnen afvragen of hij misschien iets verruimende goedje heeft geprobeerd, Maar het is al politiek.
  Het als de meeste achter de meute aanlopen en probeer je voordeelte halen.

  • ruud zegt op

   Wat zijn de economische belangen van een massale uitbraak van een virusinfectie?
   Het enige economische gewin dat ik mij voor kan stellen is dat wanneer de ziekte is uitgewoed, de gemiddelde leeftijd van de Thai flink omlaag zal zijn gegaan.

   • th nl zegt op

    Now Ruud ,dat is kort door de bocht waarom is het in het aanvang toen het bekent was dood gezwegen .Economische belang is dat de chinezen winkels openen en woningen kunnen kopen die andere buitenlanders niet kunnen dande projecten die ze financeren onder deze regering als dat geen economische belangen zijn dan snap ik je eerste stukje niet ! Het is hier eerste plaats geld kwestie en daarna het overige er moet geld in de kas komen.
    Dat zijn de woorden van mijn Thaise vrouw voor dat ze het nu recht gaan draaien zodat ze het nu wel goed doen, en kort denkend krijgen ze nu toch gelijk.

 3. Herbert zegt op

  Deze opmerking van een minister en de weigering van de toeristen uit europese landen zal zeker wel weer te goed komen aan het toerisme. En de alhier wonende expats zullen er zeker ook blij van worden dat ze steeds meer als 2de hands volk worden beschouwd.

 4. dick41 zegt op

  zou de minister misschien een beetje xenofoob zijn richting westerlingen omdat hij zo te zien redelijk veel chinees bloed heeft en wellicht wat belangen in het Chinese toerisme?
  Verstand van virussen heeft hij in in elk geval niet.

 5. Christiaan zegt op

  Na zijn blunder van de afgelopen week, moest mijnheer Anutin even op zijn strepen gaan staan en de toegang van de passagiers weigeren zonder toelichting.

 6. joskeshake zegt op

  Deze mogen niet van boord, maar in de luchthavens is het opendeur dag, daar waar de logica eindigt,daar begint Thailand.

 7. Steven zegt op

  De reactie tav dit cruiseschip lijkt erg veel op de reactie van een aantal Nederlanders op Chinezen die al 2 generaties in Nederland wonen. Associëren… zouden we dit zo kunnen noemen?

  Bizar.

  • Rene Martin zegt op

   Virusvrij zijn de reizigers heb ik begrepen maar het zijn farangs…….Het lijkt me toch wel heel wat anders als wat er n NL gebeurd met de mensen die er al wonen….

 8. teun zegt op

  De minister is wel een heel daadkrachtig typje opeens zo lijkt het nu. Hij deelt bevelen uit! In Nederland noemen we dat een Ministerieel Besluit. Een “bevel” klinkt wel goed. Vooral in militaire kringen.

  Ben toch benieuwd wat er gaat gebeuren. Minister Stef Blok (BuZa) gaat zich inzetten. En als de top van de junta (sorry regering) dat zou honoreren, waar blijft de Minister van Volksgezondheid dan met z’n bevel?
  Weer hangende pootjes excuseren net als bij mondlapjes-soap?

  We zullen het zien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website