Door de angst voor het coronavirus zijn consumenten in Bangkok aan het hamsteren geslagen. Er worden voornamelijke duurzame artikelen, zoals instant noodles, verpakte rijst, tissue papier, ingeblikte vis en drinkwater ingeslagen. Tops Supermarket, Tesco Lotus, The Mall Group en Big C Supercenter bevestigen de run op deze producten. Chairat Petchdakul van The Mall Group laat weten dat hij nog nooit zoiets gezien heeft.

Gisteren stonden Thai al om 4 uur s ochtends in de rij voor GPO-winkels ín Bangkok om kapjes en desinfecterende handgel te kopen. Een apotheker van een winkel zegt dat iedere klant er maximaal 10 krijgt. Ze kosten 1 baht per stuk.

Thaise arbeiders uit Zuid-Korea

De Thaise regering heeft besloten niet alle arbeiders die terugkeren uit Zuid-Korea in quarantaine te plaatsen, maar alleen degenen die werkten in de provincie Gyoengsang en de hoofdstad Daegu, het epicentrum van de virus uitbraak. Ze worden eerst in Korea gescreend en las ze koorts hebben, mogen ze niet vliegen. Bij aankomst in Thailand gaan ze 14 dagen in quarantaine. Arbeiders uit andere delen van het land die geen koorts hebben, mogen naar huis en worden in de gaten gehouden. Zodra ze koorts krijgen, worden ze opgenomen in een ziekenhuis. De regering in Seoul heeft eerder dispensatie beloofd aan illegale arbeiders die het land verlaten. Ze krijgen geen boete wegens overschrijding van hun visum en worden ook niet op een zwarte lijst gezet.

Thaise regering neemt economische steunmaatregelen vanwege coronavirus

Het Thaise ministerie van financiën heeft een steunpakket van 100 miljard baht gelanceerd voor haar burgers. Veel minder welgestelde Thai zullen tussen de 1.000 en 2.000 baht krijgen. Dat geld is bedoeld om burgers te helpen, nu iedereen last heeft van het Covid-19 virus. De nieuwe steun gaat ook naar Thai die een jaarinkomen van meer dan 100.000 baht hebben en geen beroep kunnen doen op social security voorzieningen waarvan werknemers profiteren. De minister moet nog het plafond vaststellen voor de verdiensten.

Overheidsbanken gaan gunstige leningen verstrekken aan kleine en middelgrote bedrijven (MKB’s), commerciële banken bieden hun klanten meer toegang tot leningen en de Bank of Thailand heeft de regels voor leningen versoepeld. De maatreglen zijn genomen om mogelijke massa-ontslagen en banenverlies te voorkomen. De regering zal belastingvoordelen bieden en verlaagt belastingtarieven om de liquiditeit van bedrijven te verhogen. Ook wordt een fonds gevormd voor mensen die gedupeerd zijn door de virusuitbraak, doordat ze ontslagen zijn of in quarantaine geplaatst.

Schaarste aan mondkapjes

Thaise ambtenaren gaan winkels en de distributie van mondkapjes na om zo te zien of en waar de kapjes worden gehamsterd. De winkels wordt gevraagd bij wie ze kapjes hebben besteld en of ze die ontvangen hebben. Wanneer de fabrieken minder dan besteld hebben geleverd, dienen ze hiervoor een verklaring te geven. Premier Prayut laat weten dat ruim 1 miljoen kapjes dagelijks in circulatie moeten zijn. Van het totaal aantal kapjes gaan 300.000 naar het ministerie van Volksgezondheid om te worden gedistribueerd onder ziekenhuizen en winkels onder het beheer van de GPO. Het team onderzoekt waar de overige 700.000 kapjes terecht komen. De overheid houdt toezicht op de productie. Een probleem vormt de import van materialen om de kapjes te maken. Die is sinds het begin van de virusuitbraak gehalveerd doordat exportlanden ze voor zichzelf houden. De regering probeert daarom de binnenlandse productie te vergroten. De Board of Investment gaat de import van machinerie versnellen en de autoriteiten bekijken of de ruwe materialen in het land kunnen worden geproduceerd.

Coronavirus wereldwijd

Wereldwijd krijgen meer dan 290 miljoen kinderen vanwege het coronavirus geen onderwijs. Dat meldt de Verenigde Naties. In dertien landen, waaronder China en Japan, worden alle scholen voorlopig dichtgehouden om de verspreiding tegen te gaan. Gisteren besloot de Italiaanse regering om alle scholen en universiteiten tot en met 15 maart te sluiten. In negen andere landen, waaronder de VS, Frankrijk en Duitsland, zijn alleen in bepaalde regio’s de scholen gesloten.

Minder doden in China

In China is het aantal doden de grens van 3000 gepasseerd, maar het aantal nieuwe slachtoffers neemt al dagen af. De afgelopen 24 uur overleden 31 mensen, 7 minder dan dinsdag. Wel nam het aantal besmettingen weer iets toe met 139 gevallen tegenover 119 dinsdag. Opnieuw zijn de meeste besmettingen in de provincie Hubei. Daar werden de afgelopen dag wel 1923 mensen genezen verklaard.

Overig nieuws over het Coronavirus

 • Wereldwijd waren er dinsdagavond in totaal bijna 90.900 besmettingen met het COVID-19-virus. In Nederland zijn inmiddels 38 infecties vastgesteld. In Belgie zijn gisteren 10 nieuwe besmettingen met het coronavirus 2019-nCOV vastgesteld. Het totale aantal patiënten in België is nu 23. In Zuid-Korea, dat een van de hoogste aantal besmettingen heeft na China, zijn 438 nieuwe ziektegevallen, waardoor er nu 5.766 mensen besmet zijn. Er zouden nog eens drie mensen in Zuid-Korea aan de gevolgen van het virus zijn overleden. In totaal komt het aantal sterfgevallen hiermee op 35.
 • De Bank of Thailand zegt de situatie nauwkeurig te volgen en maatregelen te nemen nadat de Federal Reserve van de VS de rente middels een noodmaatregel heeft verlaagd. De BoT zegt dat ze al het nodige heeft gedaan zoals verlaging van de beleidsrentevoet naar 1 procent om de negatieve gevolgen van de coronavirus epidemie te beperken en ze heeft maatregelen genomen om de liquiditeit van bedrijven en huishoudens te steunen. Handelaren verwachten dat de Bank of England deze maand ook de rentetarieven verlaagt. Het rendement op 10 jaar UK regeringsobligaties is naar een dieptepunt gezakt. Hong Kong volgt de Fed.  De Europese Centrale Bank beperkt alle niet-noodzakelijke reizen tot 20 april, ook Amazon zet een rem op reizen. De autoverkopen in China zijn gezakt met 80 procent.
 • De Thaise economie groeit niet in de eerste helft van het jaar en kan zelfs het hele jaar krimpen, waneer het coronavirus langer dan enkele maanden actief blijft, dat verwacht het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking (JSCCIB). Het heeft haar eerdere groeiprognose verlaagd van 2-2,5 procent naar 1,5-2 procent. De prognose is gebaseerd op de verwachting dat het virus in juni is uitgedoofd.
 • De Ayutthaya World Heritage Fair 2019, gepland op 13 tot 22 maart is voor onbepaalde tijd uitgesteld vanwege de coronavirus crisis. Meestal wordt de beurs in december gehouden, maar die was uitgesteld door budgettaire beperkingen.
 • Van de 180 Thaise arbeiders die de afgelopen drie dagen zijn teruggekeerd uit Zuid-Korea hadden 19 koorts, maar ze testten bij onderzoek in quarantaine later negatief op het coronavirus, aldus de immigratiepolitie. Ze arriveerden op Suvarnabhumi, Don Mueang en Phuket. De overigen mochten naar huis, maar hen is wel gevraagd 14 dagen thuis te blijven, de incubatietijd van het virus. De regering heeft besloten niet alle arbeiders die terugkeren uit Zuid-Korea in quarantaine te plaatsen, maar alleen degenen die werkten in de provincie Gyoengsang en haar hoofdstad Daegu, het epicentrum van de virus uitbraak.
 • Vastgoedontwikkelaars dienen het aanbod aan nieuwe condominiums in Pattaya te bevriezen omdat het coronavirus de vraag schaadt en het aantal onverkochte condo’s tot een recordhoogte zal opstuwen, aldus vastgoedconsultant Colliers International Thailand. De directeur zegt dat de gevolgen van het virus in Pattaya ernstig zullen zijn omdat de markt sterk afhankelijk is van de vraag door buitenlanders met name Chinezen.
 • India heeft de verstrekking van visa aan burgers uit Japan, Italië, Iran en Zuid-Korea geschorst ivm het coronavirus. De schorsing geldt voor de visa-on-arrival regeling waarvan Japanners en Zuid-Koreanen gebruik maken. Tevens schorst India alle e-visa die verleend zijn aan alle buitenlanders die op of na 1 februari gereisd hebben naar Japan, China, Iran, Italië en Zuid Korea en India nog niet zijn binnengekomen. Vorige maand schorste India al de verstrekking van visa aan Chinezen.Een groep met 23 Italiaanse toeristen is in quarantaine geplaatst; 17 van hen zijn positief getest op het virus.
 • De 41e Bangkok International Motor Show in Challenger Impact Muang Thong Thani is uitgesteld van 25 maart-5 april naar 20 april-3 mei. De 48e National Book Fair en 18e Bangkok International Book Fair van 25 maart tot 3 april is geannuleerd en wordt online gehouden.
 • Reizigers uit Singapore die in Thailand arriveren hoeven niet in zelf-quarantaine van 14 dagen te gaan als ze gezond zijn, zegt de Thaise ambassade in Singapore. Wel worden alle passagiers gescreend. Personen met koorts en ademhalingsproblemen worden verder medisch onderzocht en eventueel geïsoleerd. De ambassade adviseert reizigers sociaal contact te beperken, openbaar vervoer te mijden en een goede persoonlijke hygiëne te betrachten. Degenen die een drukke plaats moeten bezoeken, dienen een mondkapje te dragen.
 • Zowel Frankrijk als Duitsland hebben beslag gelegd op de voorraden en productie van mondkapjes om te voorkomen dat er een grotere schaarste ontstaat in de landen. De minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins, schrijft donderdag in een Kamerbrief deze maatregel niet te overwegen.

9 reacties op “Update Coronavirus (18): Thai in Bangkok zijn aan het hamsteren geslagen”

 1. John Chiang rai zegt op

  Totale hysterie die we ook van z.g.n.hamsteraars in veel Europese landen zien.
  Het verraad veel over het domme egoisme en het oerinstinct wat deze mensen in een dergelijke situatie ontwikkelen.
  Ziekenhuizen in Duitsland en ook andere landen,die vanwegen de rentabiliteit geen grote voorraden in hun magazijnen hadden,stoten mede door het gedrag van deze mondkapjes hamsteraars gevaarlijk aan hun grenzen.
  Het gevaarlijke tekort wat deze hamsteraars veroorzaken,dreigt zelfs hier en daar tot problemen te leiden in ziekenhuizen die voor hun eigen verplegende personeel/Chirurgen een mogelijk tekort aan materialen krijgen.
  Veel landen in Europa,waarvan we dachten dat ze qua medische zekerheid tot de wereldtop hoorden, zullen van deze Hysterie,en hun magere voorraden in ziekehuizen erg veel leren.
  Vandaag toevallig een artikel gelezen,waarin men in China en Korea reeds besmette corona patiënten met een Vitamine C preperaat genezen had.
  Dus ik vermoed dat na het mondkapjes,gummi handschoene en desinfection middelen hamsteren,binnenkort het viamine C aan de beurt is.
  Ik zou zeggen haast u zich om tijdig een kast vol Vitamine C in voorraad te hebben.555

  • Sjaakie zegt op

   @John, voordat je het hoog Vitamine C gebruik veroordeelt lees dit, voor als er niets beters ten dienste staat kan dit helpen bij het op peil brengen van het eigen immuunsysteem.
   Dit hoog Vitamine C gebruik vind o.a. ook plaats bij mensen die lijden en bijna overlijden aan Sepsis en daarvan dan alsnog herstellen.
   In de link licht de arts een en ander toe.
   https://www.naturalhealth365.com/breaking-news-coronavirus-3308.html

 2. Daniël M. zegt op

  Er zijn sinds gisterenmorgen 27 nieuwe gevallen bijgekomen in België. De teller staat nu op 50.

 3. Walter zegt op

  Ik ben net in Central World en de Big C aan Ratchaprasong geweest.
  Niets gezien van het hamsteren. Integendeel, rekken vol en weinig klanten in de winkels.

 4. André zegt op

  beste,

  Het Beach Festival in Pattaya met 4 stages, is ook afgelast. Er was ook nog een vijfde big stage voorzien op het strand, georganiseerd door de protestantse christenen van alle dominaties. Ook die gaat niet meer door op het strand, maar die mag wel als enige doorgaan waar ze vorig jaar ook is doorgegaan : aan Central Festival. Drie dagen gospelmuziek uit verschillende landen op 20-21-22 maart 2020.
  mvg,
  André

 5. Martin zegt op

  Vitamine C is géén geneesmiddel. Het werkt uitsluitend preventief voor je gezondheid, omdat het je weerstand bevorderd.

  • hk77 zegt op

   En zelfs dat is nooit overtuigend aangetoond. Vitamines spelen in lage hoeveelheden een rol bij diverse processen in ons lichaam ( Ik laat bewust verdere details weg). In hoge doseringen kunnen de meeste vitamines juist giftig of averechts werken. Megadosering van vitamine c verzuren de urine en verhogen de kans op nierstenen. Kortom het internet staat bol van de onzin. Gezond verstand gebruiken lijkt me een betere remedie.

 6. teun zegt op

  En dan nu even over de hysterie m.b.t. mondkapjes. De Thaise minister van gezondheid (heeft hij daar trouwens verstand van?) wilde buitenlanders die geen kapje wilden dragen het land uit schoppen.

  1. De meest gangbare mondkapjes zijn niks anders dan niet goed afsluitende lapjes met een soort filter met gaatjes waar virussen makkelijk doorheen kunnen.
  2. Het dragen van zo’n kapje zonder spatbril helpt niks. Virussen kunnen via ogen binnendringen.
  3. Professionele kapjes (het woord zegt het al) zijn voor professionals, die corona-geinfecteerden verplegen met spatbril en plastic handschoenen en dito pakken.
  4. Aangezien er aanzienlijk meer niet-geinfecteerden zijn, is het dus veel logischer om zieken en verplegenden van goede (!!) kapjes en overige attributen te voorzien dan voor de show en totaal zinloos om (niet/slecht werkende) kapjes uit te reiken aan niet-geinfecteerden.

  Tot slot. Waarom worden alle niet-geinfecteerden niet in quarantaine geplaatst? Dan weet je zeker dat corona wordt bestreden. Alleen, dat kan natuurlijk niet want dan komt hele economie tot stilstand. Dus zorg dat alleen zieken/geinfecteerden een kapje dragen, zodat ze anderen niet kunnen besmetten. En ook verplegenden natuurlijk.

  Als dit helder gecommuniceerd zou worden dan verdwijnen er vanzelf veel minder kapjes naar commerciele handel. Want als geen vraag meer is ….

  • hk77 zegt op

   Helemaal juist. Medisch personeel loopt door veelvuldig contact met mogelijk besmette patienten meer risico. Bij tekort aan kapjes verdienen zij prioriteit. Bovendien lees waar de meeste besmettingen optraden. In ziekenhuizen, cruiseschepen, een Koreaans legerkamp, een carnavalsfeesten , in druk bezochte hotels. Het vermijden van plekken waar veel mensen dezelfde ruimte gebruiken lijkt me een betere bescherming te bieden dan een hysterie voor mondkapjes waarvan de meeste echt niet beschermen. Helaas zoveel misinformatie wat enkel de hysterie aanjaagt. Plus de dooddoener corona is een griep waardoor mensen het risico onderschatten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website