Op 5 februari vertrok een boot met 133 Rohingya vluchtelingen uit Rakhine in Myanmar en op 26 februari arriveerde het vaartuig in Atjeh met 121 personen aan boord. De vluchtelingenorganisatie UNHCR van de VN heeft de Thaise regering gevraagd wat er waar is van de berichten dat de Thaise marine verantwoordelijk is voor de dood van tenminste twee Rohingya.

Zeker is dat twee lichamen gevonden zijn voor de kust van Phangnga en na autopsie in het Kuraburi Chaipat ziekenhuis op een moslimbegraafplaats zijn begraven. Zeker is ook dat dorpelingen van Ban Hin Lat vijf Rohingya uit de zee hebben gered tussen Koh Phrathong en het vasteland.

Zij zeggen in het water te zijn gesprongen toen de marine op volle zee een aantal vluchtelingen in een kleinere boot overzette. Daarbij zou de marine op de zwemmers hebben geschoten en twee hebben gedood. Volgens Human Rights Watch zijn die vijf al op weg naar Maleisië. Een dorpeling zegt dat vissers iets van twintig lichamen in het water hebben zien drijven.

Bangkok Post reconstrueerde de gebeurtenissen en zette ze in bijgaand overzicht keurig op een rijtje. De marine ontkent (uiteraard) dat er op de vluchtelingen is geschoten. Ze geeft wel toe de vluchtelingen terug naar zee te hebben gestuurd na voedsel te hebben verstrekt, wat regeringsbeleid is.

(Bron: Bangkok Post, 17 maart 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “UNHCR: Heeft de marine op Rohingya vluchtelingen geschoten en er twee gedood?”

  1. Khun Peter zegt op

    Het is toch te hopen dat dit niet waar is… ?!? Schieten op weerloze ongewapende vluchtelingen? Hoe laf kan je zijn? Om van te kotsen.
    Over gezichtsverlies gesproken…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website