De VN Hoge Commissaris voor de Vluchtingen (UNHCR) heeft een beroep op Thailand gedaan de ruim tweeduizend Rohingya vluchtelingen die in opvangcentra zijn ondergebracht, langer dan de beloofde zes maanden onderdak te bieden.

Inmiddels zijn 4 Rohingya overleden, 42 zijn gevlucht en 5 hebben aangifte gedaan wegens mensenhandel en verkrachting.

De vluchtelingen, die vanaf midden januari vanuit Myanmar en Bangladesh op de vlucht voor vervolging in eigen land in Thailand arriveerden, zijn op 24 verschillende plaatsen ondergebracht, van Padang Besar in het Zuiden tot Rayong in het Oosten en Ubon Ratchatani in het Noordoosten. Veel gezinnen zijn opgesplitst, wat voor sommige vrouwen een traumatische ervaring was.

Een politieagent in Phangnga maakte daar misbruik van door een vrouw en haar kinderen te beloven haar te herenigen met haar familie. Hij nam hen mee uit het opvangcentrum, maar in plaats van naar Maleisië te reizen, bracht hij hen onder in een hut op Koh Rah, waar ze meermalen werd verkracht door zijn medeplichtige, die als tolk in het kamp werkte.

De regering beloofde in januari onder internationale druk de Rohingya niet terug te sturen, zoals eerder standaardgebruik was, maar gedurende zes maanden onderdak te bieden en andere landen te vragen de vluchtelingen op te nemen. Humanitaire organisaties voorzagen de vluchtelingen van voedsel en verleenden hulp.

Functionarissen die voor de vluchtelingen zorgen, zijn gefrustreerd. Ze hebben te maken met communicatieproblemen vanwege een tekort aan tolken. In sommige kampen zouden tolken werken, die banden hebben met mensensmokkelaars. De meeste centra zijn ook slecht uitgerust om de vluchtelingen voor langere tijd te huisvesten.

UNHCR-woordvoerder Vivian Tan zegt dat repatriëring naar de Rakhine staat in Myanmar geen optie is, omdat de situatie er nog steeds gespannen is. Enkele moslimlanden hebben Thailand financiële steun toegezegd, wanneer het een one-stop detention facility voor Rohingya inricht.

Maar voor de lokale bevolking is dat een beladen zaak. Dorpelingen in Nakhon Si Thammarat protesteerden onlangs tegen de upgrade van een voorziening van de Border Police Patrol naar een opvangcentrum voor de Rohingya.

Behalve om verlenging van de periode van zes maanden heeft de UNHCR ook gevraagd om vluchtelingen onder te brengen op plaatsen die minder overvol zijn en gezinnen te herenigen.

(Bron: Bangkok Post, 4 juli 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website