Tweede IVF-kliniek gesloten

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand, Uitgelicht
Tags: ,
15 augustus 2014

De New Life IVF Clinic is gesloten op verdenking van illegale IVF-behandelingen. De verloskundige en gynaelogische kliniek, gevestigd op de 17de verdieping van de Bangkok City Tower, kreeg gisteren bezoek van het Department of Health Service Support (DHS) en de politie.

De kliniek wordt in verband gebracht met de negen baby’s, die een week geleden in een condominium in Lat Phrao (Bangkok) zijn aangetroffen en vermoedelijk verwekt zijn door een Japanner. De baby’s zijn tegen betaling ter wereld gebracht door draagmoeders en werden daar door ingehuurde vrouwen verzorgd. De man wordt ervan verdacht de biologische vader te zijn van minstens vijftien draagbaby’s. Drie zou hij al in het buitenland hebben afgeleverd, hetgeen het vermoeden voedt dat er sprake is van mensenhandel.

Een andere kliniek, de All IVF kliniek in de Siwayathon Tower in Pathumwan, werd vrijdag gesloten; de kliniek was al deels ontruimd toen er een inval werd gedaan. Tegen de directeur is door de DHS aangifte gedaan. Hij heeft de regelgeving van de Medical Council of Thailand (MCT) ten aanzien van draagmoederschap overtreden. Die vereist dat draagmoeder en biologische ouders bloedverwanten zijn. Indien schuldig bevonden, verliest de arts zijn vergunning.

De draagmoederschapszaak heeft geleid tot het van stal halen van een wetsontwerp (Protection of Children Born as a Result of Assisted Reproductive Technologies) uit 2004. Het is in 2009 door de Raad van State van advies voorzien en in 2010 door het kabinet goedgekeurd. Sindsdien is er niets mee gebeurd. De junta heeft het inmiddels goedgekeurd, de onlangs gevormde NLA (noodparlement) krijgt het binnenkort ter behandeling en goedkeuring voorgelegd.

Medical Council twijfelt over wetsontwerp

Voorzitter Somsak Lohlekha van de MCT betwijfelt of het met de wet in de hand mogelijk is commercieel draagmoederschap volledig uit te bannen. De wet schrijft voor dat de MCT daarvoor richtlijnen dient op te stellen. De MCT heeft een panel gevormd om de desbetreffende artikelen in de wet, waar zorgen over zijn, te bestuderen.

Volgens Somsak is het in de praktijk heel moeilijk om alleen vrouwen die familie zijn van een van de biologische ouders, toestemming te geven als draagmoeder te fungeren. [Een nadere uitleg ontbreekt.]

Het ministerie van Volksgezondheid heeft voorgesteld een referendum over het wetsvoorstel te houden, maar Wichian Chawalit, permanent secretaris van het ministerie van Social Development and Human Security, vindt dat overbodig omdat al 10 jaar aan het wetsontwerpis gesleuteld en er tal van hoorzittingen over gehouden zijn.

Wichian benadrukt nog eens dat de essentie van de wet is technologie beschikbaar te maken voor onvruchtbare echtparen. Maar niet iedereen die een baby wil hebben, komt in aanmerking voor een IVF-behandeling en een draagmoeder, zegt hij.

De MCT heeft nog een tweede commissie opgetuigd. Die gaat zich verdiepen in de zaak Gammy, de baby met het syndroom van Down die door een Australische echtpaar geweigerd zou zijn. En daar is het allemaal mee begonnen.

(Bron: Bangkok Post, 15 augustus 2014)

Vorige berichten:

Australisch echtpaar weigert Down-baby van draagmoeder
Ouders van Gammy: We wisten niet van zijn bestaan
Gammy heeft een gezond hart, zegt het ziekenhuis
Negen draagbaby’s gevonden; Japanner zou de vader zijn
Verbod op commercieel draagmoederschap in de maak
Japanse ‘vader’ vlucht; vermoedens van mensenhandel
De zaak draagmoeders: De (Japanse) vogels zijn gevlogen
Prima journalistiek over klassejustitie en draagmoederschap
Zeventien baby’s, één pappie
Interpol negeert waarschuwing voor babyhandel

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website