Bangkok Post opent vandaag met de kop: ‘De klok tikt richting een belangrijke test voor de junta’. Alle ogen zijn gericht op het referendum, dat beslissend is voor de vraag of het regime haar beloofde “Roadmap to Democracy” waar maakt en een datum vaststelt voor algemene verkiezingen.’

Op 22 mei 2014 verscheen legerleider Prayut Chan-o-cha op de TV met de mededeling dat de militairen de macht in Thailand hadden over genomen. Deze ‘schone’ coup vond plaatst zonder veel machtsvertoon, zoals tanks in de straten van Bangkok.

Premier Yingluck Shinawatra (de zuster van de eerder afgezette premier Taksin Shinawatra) moest haar biezen pakken en wegwezen. De militairen vonden dat ze moesten ingrijpen omdat de strijd tussen ‘Rood en Geel’ steeds gewelddadiger werd.

Prayut benoemde zichzelf tot premier en wilde de strijdende politieke groepen verbinden: ‘Nationale eenheid’ was het toverwoord.

Nu twee jaar later maakt de krant de balans op. Er komt over 77 dagen een referendum over de omstreden ontwerp-grondwet. Zowel voor- als tegenstanders van de junta zien dat moment als het examen voor de militaire regering. De uitslag is volgens velen een weergave van de populariteit van Prayut en zijn volgelingen.

Een open discussie over de inhoud van de ontwerp-grondwet is niet mogelijk omdat de NCPO (junta) enkele critici van de coup en de  nieuwe grondwet heeft laten arresteren. Volgens politieke waarnemers kan dat het hele proces rondom het referendum beïnvloeden.

CDC-lid Chartchai vraagt de regering geduldig te zijn en de rol aan te nemen van een scheidsrechter in plaats van partij te kiezen. Voormalig oppositieleider Abhisit denkt er net zo over: ‘Wanneer het referendum niet vrij en eerlijk is, dan is de uitkomst ook niet juist’. Hij vreest dat de nadruk verschuift van de inhoud naar een ‘ja of nee’ voor het militaire regime: ‘De Democratische partij wil niet dat de mensen in een situatie terecht komen waarin ze moeten kiezen tussen het leger en de roodhemden. Daar gaat het referendum niet over. Het moet gaan over de inhoud.’

Volgens Abhisit proberen de roodhemden van het referendum een strijd te maken tussen hen en het regime door te zeggen dat het leger zijn verantwoordelijkheid moet nemen wanneer de grondwet wordt afgewezen. ‘Daardoor gaan tegenstanders aarzelen. Ze willen niet dat hun stem wordt gebruikt als een politiek middel. Het regime benadrukt die situatie ook nog eens door critici de mond te snoeren.’

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Twee jaar junta in Thailand: Ontwerp-grondwet, ja of nee tegen de regering?”

 1. Joe zegt op

  Correctie: Yingluck is natuurlijk zus van ipv. dochter.

 2. Tino Kuis zegt op

  Citaat: ‘Premier Yingluck Shinawatra (de dochter van de eerder afgezette premier Taksin Shinawatra) moest haar biezen pakken en wegwezen. De militairen vonden dat ze moesten ingrijpen omdat de strijd tussen ‘Rood en Geel’ steeds gewelddadiger werd’.

  1. Yingluck is de jongste zuster van Thaksin.
  2. Yingluck was om andere redenen al afgezet toen de coup plaatsvond. Er was een plaatsvervangend premier.
  3. Er was toen (mei 2014) helemaal geen strijd tussen ‘Rood’ en ‘Geel’. Er was een strijd tussen Suthep en de zittende, gekozen regering die niet wilde wijken. Suthep en de geelhemden saboteerden met geweld de verkiezingen gepland op 2 februari 2014. Het is ook een sprookje dat die zogenaamde strijd tussen ‘Rood’ en ‘Geel’ steeds geweldadiger werd.
  4. Suthep heeft zelf toegegeven dat hij al twee jaar met Prayut samenwerkte om de wettige regering van Yingluck beentje te lichten.
  5 De enige reden voor de coup was het frustreren van de wil van het volk en het bestendigen van de invloed van een kleine elite.

  • Khun Peter zegt op

   Ja, zuster moet het zijn, al gaan er allerlei geruchten over ‘andere’ banden. Ze lijken ook niet erg op elkaar, vind je wel?
   Er waren nogal wat aanslagen in Bangkok die aan Rood werden toegeschreven, maar ja wat is waar in Thailand?

   • Tino Kuis zegt op

    Khun Peter,
    Er was geweld van beide kanten, van welke kant meer of minder is moeilijk te beoordelen.

    Een paar maanden geleden werd de ‘popcorn gunman’ tot 37 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij, als onderdeel van de Suthep demonstanten, een roodhemd doodschoot (en een ander ernstig verwondde). Dat staat hier:

    http://www.themalaymailonline.com/world/article/thailands-popcorn-gunman-jailed-37-years

    De ‘popcorn gunman’ werd destijds uitgeroepen tot held van de geelhemden. Jammer dat ik hier geen afbeelding kan plaatsen van shirts die hem verheerlijken.

    Maar er was zeker geen ‘toename van geweld’ in de aanloop tot de coup. Integendeel.

  • chris zegt op

   Ik heb Suthep er zeldn op kunen betrappen dat hij de waarheid sprak. En ook hier liegt hij. Snap ook niet dat Tino hem nu wel gelooft.

   • Gerard zegt op

    Wel Chris ik geloof hem wat dit betreft wel omdat het Suthep gelukt is de regering weg te krijgen en het komt Prayut slecht uit dat Suthep verklaart dat hij al een tijdje onder een hoed speelde met Prayut dat bemoeilijkt nl de zogenaamde eenwording.

   • Tino Kuis zegt op

    Beste Chris,
    Dit schreef je twee jaar geleden onder de posting ‘Suthep: Ik praat al 4 jaar met Prayuth over ‘Thaksin-regime’

    chris zegt op 23 juni 2014 om 09:29
    ‘Alleen de laatste 4 jaar? De familieclanThaksin is al meer dan 10 jaar een plaag voor dit land.
    Ik ben er zeker van dat Phrayuth de laatste 4 jaar meer met Yingluck heeft gecommuniceerd dan met Suthep.
    En: een goed leider luistert naar iedereen en trekt dan zijn eigen plan. Zie zijn acties en beslissingen. Het einde is nabij voor corruptie en cronyisme, van welke kleur ook…..’

    Met dat ‘alleen de laatste vier jaar?’ geef je dus toe dat ze al langer met elkaar in gesprek zijn..
    Over dat ‘einde aan cronyisme’ zullen we het maar niet hebben…..Je was zoooo positief toen….Er zijn heel veel geelhemden die terug verlangen naar het tijdperk Yingluck….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website