Alhoewel condooms en de morning-after pil op veel plaatsen te koop zijn, heeft Thailand het op één na hoogste percentage tienerzwangerschappen in Zuid-Oost Azië. Vorig jaar bevielen teenagers van 15 tot 19 jaar van 370 baby’s gemiddeld per dag. Tien van die tienermoeders waren jonger dan 15 jaar.

Als redenen voor dit hoge aantal wordt het onvermogen genoemd van meisjes om er bij hun partner op aan te dringen veilige seks te hebben en het wijdverspreide geloof dat je niet zwanger wordt wanneer je het één keer doet.

‘Het belangrijkste probleem is niet het gebrek aan toegang tot middelen, maar het gebrek aan kennis, zowel over de noodzaak beschermde seks te hebben als over de pillen zelf’, zegt activiste Nattaya Boonpakdee. ‘Wat meisjes weten, is wat ze van hun vrienden horen. Velen realiseren zich niet eens dat je HIV en Aids kunt oplopen van onbeschermde seks. Ze weten ook niets over het gebruik van de morning-after pil, de dosering en mogelijke bijwerkingen.’

Een ander probleem is dat kinder- of tienerzwangerschappen vaak het gevolg zijn van misbruik en geweld. De meisjes zijn bang voor straf en gestigmatiseerd te worden en durven niet naar de drogist te gaan om voorbehoedsmiddelen te kopen.

Het ministerie van Onderwijs werkt ook al niet mee, want het onderwerp morning-after pil komt niet voor in het leerplan seksuele voorlichting. Dat zou maar leiden tot promiscuïteit, is de gedachte. Het ministerie van Volksgezondheid heeft nog steeds geen platform gevormd voor ondersteuning van tienermeisjes teneinde onbeschermde seks te voorkomen en het aantal abortussen te verminderen.

In de tussentijd worden jongens bestookt met beelden dat het voor hen oké is om seksueel actief en onverantwoordelijk te zijn.

‘Het is duidelijk’, schrijft Sanitsuda Ekachai in haar wekelijkse column in Bangkok Post. ’Om onze meisjes te redden van seksuele exploitatie, moeten onze culturele waarden en dubbele seksuele moraal veranderen. Het vooroordeel dat zwangere teenagers “slechte meisjes” zijn, die het verdienen te worden gestraft, moet verdwijnen.’

(Bron: Bangkok Post, 10 april 2013)

Zie ook de posting: https://www.thailandblog.nl/achtergrond/tieners-leren-workshop-seks-en-relaties/

6 reacties op “Tieners weten bar weinig van beschermde seks en de morning-after pil”

 1. Fluminis zegt op

  Altijd gedacht dat de ouders in eerste instantie verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van hun kinderen. Mijn kinderen (half Thais) weten vanaf 10-11 jaar dondersgoed hoe je vooral niet zwanger raakt. Als Thaise ouders daar een probleem mee hebben (en dat hebben sommige) dan hebben ze pech en kan ik voor hen alleen maar hopen dat hun kinderen niet al te veel gaan expirimenteren, komen namelijk kindjes van als je niets weet.

 2. PaulusXXX zegt op

  Het hoogste percentage tienerzwangerschappen in Zuid-Oost Azië zal ongetwijfeld in de Philippijnen zijn. In dat land kun je geen morning after pil kopen en wordt een condoom als iets merkwaardigs gezien.

 3. cor verhoef zegt op

  Het feit dat de powers that be op het Ministerie van Onderwijs de morning after pil niet in het curriculum willen zien, geeft eens te meer aan dat die mensen nog steeds in een soort jurassic park rond hobbelen, volkomen afgesloten van de dagelijkse werkelijkheid.

 4. Erik zegt op

  Dit is de andere kant van Thailand die wij westerlingen niet begrijpen en niet kunnen waarderen.. Het is de dubbele moraal in zoveel zaken. Denk ook aan abortus, het homo huwelijk, euthanasie etc…. Onbegijpelijk dat in een zo tolerante maatschappij uiteindelijk de echte tolerantie nog ver is te zoeken.

 5. sjoerd zegt op

  Moderator: uw reactie is slecht leesbaar. Gebruik spellingscontrole.

 6. TH.NL zegt op

  Wat mij erg verbaast in het artikel is dat er staat “In de tussentijd worden jongens bestookt met beelden dat het voor hen oké is om seksueel actief en onverantwoordelijk te zijn”. Wat moet ik mij daar bij indenken? Eerlijk gezegd heb daar nog nooit iets over gehoord.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website