(kan Sangtong / Shutterstock.com)

Gisteren was er wederom een massale anti-regingsdemonstratie in de Thaise hoofdstad. De afgelopen maanden gingen tienduizenden Thai regelmatig de straat op om hervormingen te eisen. Ze willen dat er een nieuwe grondwet komt, eisen het aftreden van premier Prayut en pleiten voor hervorming van het koningshuis.

De schattingen van het aantal demonstranten gisteren lopen weer fors uiteen. De politie noemt 8.000, verslaggevers ter plaatse schatten 20.000 en protestleider Parit Chiwarak aka Penguin noemde een aantal van 200.000.

Protestleiders zeggen dat ze drie dagen bij het Government House zullen blijven in ze eisen dat premier Prayut gaat aftreden. De demonstratie is tot nu toe vreedzaam verlopen op enkele kleine incidenten na met de politie en royalisten. Die hadden zich opgesteld aan de Ratchadamnoen Avenue om zo steun te betuigen aan de koning, die in een colonne passeerde op weg naar het Grand Palace.

Inmiddels heeft de regering een noodverordening uitgevaardigd daarin staat dat bijeenkomsten van vijf personen of meer verboden is. Ook verboden is misinformatie, opruiing en fake news berichten die van invloed zijn op de nationale veiligheid of rust en orde.

De politie is inmiddels begonnen met het arresteren van de protestleiders om zo te proberen de protesten te beëindigen. Woensdagnacht zijn al drie protestleiders gearresteerd.De politie houdt tweeduizend man standby om te voorkomen dat vanmiddag een andere anti-regeringsdemonstratie wordt gehouden op de Ratchaprasong kruising.

Nog eens twee protestleiders, Panusaya Sithijirawattanakul en Nathchanon Pairoj, zijn donderdagochtend aangehouden in een hotelkamer bij het Government House.

Bron: Bangkok Post

7 reacties op “Tienduizenden Thai protesteren in Bangkok tegen de regering”

 1. Rob V. zegt op

  Bangkok is dus van een ‘gewone noodtoestand’ naar een ‘zeer ernstige noodtoestand’ gegaan.. hoe bedenken ze het? Zie ook deze cartoon: https://www.facebook.com/groups/farangs/permalink/2627348684245262/

  Inmiddels stromen de mensen toe op Ratchaprasong, spontaan en zonder leiders. Zie o.a. Khaosod of Thisrupt voor live uitzendingen. Khaosod live:
  https://www.facebook.com/watch/live/?v=353774452494481&ref=watch_permalink

 2. Rianne zegt op

  De protesten zijn toch niet meer te stoppen. Al zou regering via noodtoestanden proberen de onrust in de kiem te smoren, het wakkert nadien toch weer op. En terecht. De eisen zijn legitiem. Inspraak en zeggingschap, democratisering en respect voor mensenrechten. Voor ons Europeanen normale zaken, toch?

  • Johnny BG zegt op

   @Rianne,
   Zoals je het verwoord klinkt het leuk maar wat is de road map? Schoon schip maken en het machtsvacuum links laten liggen alsof het geen probleem is?
   Mijn vraag is dan of je daadwerkelijk denkt dat dit de ongelijkheid gaat wegwerken. Ik zal beren op de weg zien maar zal het gaan betekenen dat de hardwerkende middeninkomens die voor de familie zorgen ook nog eens zwaarder belast gaan worden om de onderinkomens te gaan ondersteunen?
   Gaan de rode kiezers echt zo stoer zijn om af te zien van maandelijkse hulp vanuit de familie en dit via de overheid te regelen? Gaat iedereen dan ook loonbelasting betalen?
   Waar mijn zorg zit is dat het populistisch klinkt en dat men niet realiseert dat je persoonlijke vrijheden gaat weggeven en dat de overheid de bevolking als melkkoe gaat behandelen. Heel democraties want met zijn allen beslissen we wat goed is voor een ander…..kuddedier onderdrukking en terecht dat men dat ook verdedigt.

 3. Lung Jan zegt op

  Ik zit sinds gisteren gefascineerd te kijken naar de live streams van de gebeurtenissen. Ondanks de censuur en het storen van buitenlandse berichtgeving beginnen meer en meer Thai, net als alle buitenlandse waarnemers, te beseffen dat we – zonder euforisch te willen doen – historische gebeurtenissen meemaken. Opnieuw verzamelen op dit eigenste ogenblik duizenden, vaak piepjonge manifestanten zich – bewust het samenscholingsverbod negerend – bij de Ratchaprasong Intersection in hartje Bangkok. Hoe ze zullen aflopen, daar durf ik mij absoluut niet over uit te spreken. Alles evolueert razendsnel. Ik ben vooral bezorgd over het lot van een kopstukken van de contestatiegolf die vannacht en deze ochtend werden opgepakt. Vooral het lot van de jurist Anon Nampha, die geboeid naar Chiang Mai zou zijn overgebracht en geen advocaat kreeg toegewezen, baart zorgen.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik ben ook bezorgd, Lung Jan. Hoe zal dit aflopen?

   Ik keek ook naar de demonstratie op de Ratchaprasong kruising. Er waren veel jongeren maar nu ook opvallend veel ouderen vergeleken met de vorige protesten.

   Ratchaprasong betekent ’s Konings Wens’. De demonstranten veranderden de naam in Ratsadornprasong ‘Wens van het Volk’. Veel koren die de demonstranten aanhieven waren beledigingen naar de koning toe. Veel spandoeken met spottende opmerkingen.

   Er is iets fundamenteels veranderd.

  • chris zegt op

   Ik ben niet zo bezorgd.
   Het oppakken van de leiders is een ritueel. En in de meeste gevallen verzwakt dat de beweging niet maar wakkert die de volharding aan. Helaas, ook in dit geval.
   De beweging is volgens mij gedoemd uit te doven omdat men – vanaf het begin – de verkeerde strategie heeft gehanteerd en het krediet voor een belangrijk deel heeft verspeeld. (naast enkele taktische blunders deze week). En er wordt niet gevochten of geschoten omdat een belangrijk deel van de jongeren kinderen zijn van hogere politie- en legerofficieren. Die gaan niet op hun eigen kinderen schieten.
   Ik sympathiseer met de eis om de regering naar huis te sturen maar ben kwaad over de manier waarop een en ander is aangepakt zonder te luisteren naar adviezen van meer doorgewinterde en meer geinformeerde anderen.
   Het gaat er immers niet om om de al gelovigen (degenen die tegen Prayut zijn) te bekeren, het gaat erom om de zwijgende meerderheid en de publieke opinie te mobiliseren. Dat is mislukt.

 4. theoS zegt op

  Niet te stoppen? Historisch ogenblik? Iets fundamenteels veranderd? Google eens Thailand October 1976. Zo lost men dat op in Thailand. Waren ook studenten die door het leger dood geschoten werden. Geen computers e.d., telephones waren afgesloten en reporters hadden zich verschanst in een hotel bij Sanam Luang. De BBC had er wat nieuws over als enigste, dus in Europa wist men nergens wat van. Het leger is nu voorzichtiger van wege Internet berightgeving, maar vergis je niet het is tot hier en niet verder voor de Generaals. Ja, ik was hier in 1976 en ben hier nog steeds.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website