Tien procent van de rijst die de regering Yingluck de afgelopen twee jaar van boeren heeft gekocht, is bedorven of kan niet verantwoord worden. Dat is de stand van zaken na inspecties van 1.290 van de 1.787 pakhuizen waar de rijst ligt opgeslagen. In percentages: 72 procent is gecontroleerd en daarvan is 80 procent van goede kwaliteit.

Deze cijfers zijn gisteren bekend gemaakt door Chatchai Sarikallaya, adjunct-legerhoofd en voorzitter van het Rice Policy and Management Committee, dat door de junta is gevormd om de kwantiteit en kwaliteit te bepalen van de rijst, die in het kader van het hypotheeksysteem is opgekocht. Een programma van de vorige regering dat geteisterd is door corruptie en het land een kapitaal heeft gekost.

Volgens Chatchai is het niet nodig de rijst versneld van de hand te doen. Het tijdstip is afhankelijk van de situatie op de markt om beïnvloeding van de prijs te voorkomen. De commissie is niet van plan het hypotheeksysteem terug te brengen of een rijstverzekering te introduceren.

De nadruk komt te liggen op stimulering van de boeren om kwaliteitsrijst te verbouwen, waarvoor ze een behoorlijke prijs kunnen vangen, en andere gewassen.

Chatchai drong er gisteren tijdens een commissievergadering bij overheidsdiensten op aan boeren voor te lichten over de richtlijnen van de junta voor het oplossen van hun problemen. Ze moeten meer de nadruk leggen op vergroting van de opbrengst en toepassing van het economische duurzaamheidsbeginsel. Chatchai beval de lokale autoriteiten snel landbouw informatiecentra te openen, zodat boeren op de hoogte blijven van de ontwikkelingen.

In grensstreken heeft de NCPO centra opgezet die landbouwproducten gaan kopen. Ze zijn bedoeld om de smokkel van landbouwproducten uit buurlanden de kop in tedrukken. De NCPO heeft verder Chatchai’s commissie gevraagd te kijken hoe coöperatieve systemen kunnen worden versterkt . De commissie moet ook met een plan komen voor de verkoop van de rijstvoorraad.

Voormalig Democratisch parlementslid Warong Detkivikorm denkt dat het zo goed als onmogelijk is te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de bedorven of ontbrekende rijst in de pakhuizen, omdat er verschillende diensten bij betrokken waren. Het zal moeilijk zijn bewijsmateriaal tegen hen te vinden.

Een positief geluid komt van het exportfront. Na vier maanden neergang begint de export op te krabbelen en dat was in juni te danken aan de export van landbouwproducten. Sinds februari stijgt de export weer: op jaarbasis met 3,9 procent naar een bedrag van $ 19,8 miljard. Om welke landbouwproducten het ging, vermeldt de krant niet.

(Bron: Bangkok Post, 29 juli 2014)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website