Tien gewonden, acht arrestaties, een tijdelijke opheffing van de blokkades in Nakhon Si Thammarat, Phatthalung en Surat Thani en een nieuwe regeringscommissie, maar concrete resultaten bleven ook gisteren uit in het conflict tussen zuidelijke rubberboeren en de regering.

De gewonden vielen in Bang Saphan (Prachuap Khiri Khan). Na een generale repetitie ’s ochtends trokken aan het eind van de middag honderden boeren naar de Phetkasem Road om die te blokkeren. Tussen de oproerpolitie, die was gearriveerd om de blokkade te voorkomen, en de demonstranten ontstonden schermutselingen, leidend tot de gewonden en arrestaties.

Na 40 minuten was de weg weer vrij, maar ’s avonds zwol de massa aan tot zo’n drieduizend demonstranten. Er werd met stenen en andere voorwerpen gegooid. De demonstranten omsingelden agenten en verslaggevers en eisten dat de regering een vertegenwoordiger zou sturen.

In Nakhon Si Thammarat (waar het protest vorige week begon met een wegblokkade, gevolgd door een spoorblokkade) en Phatthalung besloten de boeren een rustpauze van een week in te lassen om de regering de gelegenheid te bieden met een behoorlijk voorstel te komen voor de uiterst lage rubberprijs. In Surat Thani werd de blokkade van een kruispunt opgeheven en verhuisden de boeren naar het gebouw van de Surat Thani Cooperatives.

Alhoewel het land al een National Rubber Commission (NRC) kent, besloot de regering gisteren een nieuwe commisie op te tuigen onder leiding van vice-minister-president Pracha Promnok. Dit panel reist vandaag voor overleg af naar Nakhon Si Thammarat. De NRC heeft het voorstel van de boeren voor een garantieprijs van 100 baht per kilo rubbervel afgewezen en houdt vast aan de voorgestelde subsidie van 1.260 baht per rai. Mogelijk wordt het maximum opgetrokken van 10 naar 25 rai.

Maar de boeren zien niets in het aanbod, omdat de subsidie naar de plantage-eigenaren gaat en niet naar de rubbertappers.

(Bron: Bangkok Post, 6 september 2013)

Later vandaag in Nieuws uit Thailand drie commentaren.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website