De Thammasat universiteit wil een samen met het bedrijfsleven aan de slag om inkomsten te genereren. Dat kan door het verkopen van patenten en onderzoeksprojecten.

Volgens TU rector Somkit heeft de universiteit inkomstenbronnen nodig omdat het aantal nieuwe studenten zal verminderen door het lage geboortecijfer in Thailand. De universiteit wil voorkomen dat daardoor het collegegeld verhoogd moet worden.

Naar verwachting neemt het aantal aanmeldingen van studenten de komende drie jaar met 5.000 af. Thammasat telt nu zo’n 40.000 studenten. Bij bekende universiteiten elders in de wereld is dat gemiddeld 25.000.

Van het huidige budget komt ongeveer een derde van de overheid. De universiteit moet volgens Somkit jaarlijks minstens zes tot zeven miljard baht zien te verdienen om de begroting rond te krijgen.

Somkit zegt dat veel bedrijven belangstelling hebben voor de patenten van de Thammasat universiteit, maar een uitverkoop van deze kroonjuwelen is ook niet de bedoeling.

Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Thammasat universiteit is op zoek naar inkomsten door afname studenten”

 1. Daniël M. zegt op

  We hebben al vaker te lezen gekregen dat de kloof tussen rijk en arm ook in Thailand groter wordt.

  Meer en meer mensen en gezinnen komen in de armoede terecht of hebben moeite om rond te komen met het maandelijks inkomen.

  Misschien moeten de universiteiten hun prijzen herzien om terug toegankelijker te worden voor een groter aantal studenten.

  Het verkopen van patenten zullen alleen maar eenmalige inkomsten zijn. Ze houden volgens mij ook het risiko in, dat de kopers de patenten zullen gebruiken om op basis daarvan verder te ontwikkelen. Hierdoor zullen de universiteiten zelf dan minder patenten kunnen bekomen voor eigen ontwikkelingen, juist omdat de kopers van die patenten sneller zijn dan de universiteiten zelf. Eigenlijk kreëren de universiteiten dan een nieuwe vorm van konkurrentie.

  Wie zal die patenten kopen? Wie zijn de eigenaars van de belangstellende bedrijven? Wie zijn de rijkste Thai dan weer? En waar zullen de opbrengsten dan terecht komen?

  Ik heb mijn bedenkingen hoor!

 2. Dirk zegt op

  Ook in Thailand rukt de vergrijzing zeer snel op. Indonesie bijvoorbeeld heeft een groter potentieel aan jonge mensen, in de voor lange termijn planning gunstige leeftijd. Zolang het onderwijs met dit gegeven gelijke tred houdt qua vernieuwing enz, dan is een goede toekomst verzekerd.

  Japan kampt momenteel ook al met de gevolgen van de vergrijzing en zet alle mogelijkheden in om deze te “bestrijden”, moderne technologie, onderwijs, samenwerking overheid-bedrijfsleven en universiteiten enz. (https://www.rvo.nl/sites/default/files/2016/06/Japan-nieuw-wetenschaps-en-%20innovatieplan.pdf). In Frankrijk worden o.a. jonge gezinnen financieel “aangemoedigd” om het nationale geboortecijfer in snel tempo te verhogen.

  De Thammasat universiteit (TU), op een na de oudste universiteit van Thailand, zou de patenten aan de overheid kunnen verkopen/overdragen, die op haar beurt aan de ontvangende bedrijven voorwaarden kan stellen. Denk bij het voorafgaande eveneens aan de door de TU ontvangen staatssubsidies.

  Het idee om patenten te verkopen is m.i. lang niet zo slecht, mits de spelers zorgvuldig worden gekozen en voorwaarden ( licentieduur o.a.) worden gesteld.
  Een en ander is echter alleen te realiseren indien alle neuzen dezelfde kant op wijzen. Ik heb echter ook begrip voor de bedenkingen van Daniel.

  Dirk

 3. chris de boer zegt op

  Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Dat het aantal jongeren (en dus potentiele studenten) in de komende decennia afneemt, kan geen verrassing zijn. Maar het management van universiteiten is niet erg vooruitziend.
  Er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden voor universiteiten om geld te verdienen. Maar die stuiten op twee belangrijke problemen: de kwaliteit van het onderwijs (en onderzoek) en de geringe contacten met het bedrijfsleven als werkgever van afgestudeerden. Universiteiten in Thailand zijn nog steeds ivoren torens die ook maar slecht tegen kritiek kunnen en zeker niet innovatief zijn. De goede niet te na gesproken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website