thaksin Shinawatra in 2008 – PKittiwongsakul / Shutterstock.com

De overweldigende overwinning van Chadchart Sittipunt bij de gouverneursverkiezingen van Bangkok was het resultaat van strategisch stemmen door pro-democratie aanhangers, en zal volgens voormalig premier Thaksin Shinawatra worden herhaald bij de volgende landelijke verkiezingen.

Sommige kiezers wilden stemmen op de kandidaat van Move Forward, de op een na grootste oppositiepartij, maar besloten in plaats daarvan hun stem uit te brengen op Chadchart, die volgens hen meer kans maakte om te winnen, zei Thaksin zondag in een interview op de website van Room 44.

Thaksin, die het land ontvluchtte in 2008 voordat hij werd veroordeeld door het hooggerechtshof in een landzaak, gelooft dat Pheu Thai een verpletterende overwinning zal behalen in de volgende verkiezingen als het stempatroon van zondag wordt herhaald.

In hetzelfde interview zei Thaksin dat hij aangenaam verrast was over hoe snel zijn jongste dochter, de 35-jarige Paetongtarn Shinawatra, zich heeft voorbereid op een politieke loopbaan. Mogelijk wordt Paetongtarn premier kandidaat bij de volgende verkiezingen.

Premier Prayut, vice-premier Prawit en minister van Binnenlandse Zaken Anupong, de coupplegers en machtige figuren in de coalitieregering, zouden na deze nederlaag moeten overwegen af ​​te treden. Nog voor dat het land in november gastheer is van de Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec)-top in november, aldus Thaksin.

Thaksin herhaalde dat hij van plan was terug te keren naar Thailand ‘wanneer de tijd daar rijp voor is’. Op de vraag of er een wet moet worden uitgevaardigd om amnestie te verlenen aan politieke ballingen, geeft hij geen antwoord. ‘Laat de regering en het leger hierover praten en beslissen.’

Bron: Bangkok Post

11 reacties op “Thaksin noemt Chadchart’s overwinning een voorteken van democratie”

 1. Erik zegt op

  Ha! De arrogantie dat Thailand op Thaksin zit te wachten! De Duterte van Thailand die verdachten van drugshandel liet afknallen zonder proces. Ik heb nog helder voor de geest staan het ooggetuigenverslag van een NL-er in Chiang Rai die met eigen ogen zag hoe iemand van het leven werd beroofd omdat politiefiguren DACHTEN dat hij aan de drugs was. Laat die meneer Thaksin maar gauw wegblijven.

  Prayut weg maar alsjeblieft geen Thaksin terug. Maar wat wil het volk dat straks gaat stemmen? Op de Filippijnen heeft men gekozen voor de volgende ‘Marcos’ als president. Ik acht de Thaise burgers ook tot zo’n onverstandige stap in staat. Als je vet betaalt dan heb je hun stemmen…

  • Rob V. zegt op

   Heeft iemand Duterte zijn war on drugs ingefluisterd ? Thaksin kreeg van iemand de suggestie om drugsverslaving aan te pakken, en daarbij was ook een opmerking dat het niet erg was als enkele duizenden zouden sterven om de levens van tienduizenden te redden. Thaksin en de autoriteiten hebben dat advies ter harte genomen.

   Persoonlijk keur ik die gang van zaken af, Thaksin en de vele andere kliek zie ik liever gaan dan komen, maar dat laat onverlet dat het allemaal wat ingewikkelder zit dan “het is de schuld van Thaksin”. Maar laat hem terugkomen en samen met praktisch alle andere premiers en hoge leidinggevende autoriteiten (leger, politie enzo) terecht staan in de rechtbank en dan werkelijk met 1 en dezelfde maat zo objectief en onafhankelijk mogelijk rechters recht doen spreken. En dan maar hopen dat dat een duidelijk signaal geeft dat burgers afschieten echt niet kan.

   Dat zou een mooie start kunnen zijn voor een stabiele democratische rechtsstaat met een minimum van onfrisse praktijken? Wetgeving die campagne geld goed regeld fn aanpak fake news zou ook een win zijn. De misinformatie rondom o.a. Brexit, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en ook die Filippijnse verkiezingen laten zien dat met een grote campagne vol onzin je toch stemmen kan winnen.

  • peter zegt op

   Vraag dat maar eens in de Isaan vriend,daar willen ze hem heel graag terug.

 2. chris zegt op

  Een ‘oratio pro domo’, zou ik de redenering van Thaksin willen noemen. Oftewel: leuk voor het thuisfront maar het klopt van geen kanten. De overwinning van Chatchart was geen voorteken van democratie maar een bewijs van:
  – De afkeer van de kiezers van de aloude politieke partijen/structuren waarvan de Pheu Thai er een is;
  – De wens om vernieuwing (zie het aantal stemmen voor ‘nieuwe’ partijen)
  – De wens om geregeerd te worden door een politicus die aimabel, voor iedereen acceptabel en deskundig is en niet behoort tot een bekende, bestaande politieke familie-clan.
  Dat de Pheu Thai een grote overwinning gaat boeken in de komende verkiezingen acht ik – op basis van het resultaat in Bangkok – zeer onwaarschijnlijk. (Maar het platteland is Bangkok niet, zoals hier wel vaker wordt beweerd.) Dat geldt zeker wanneer de dochter van Thaksin wordt gelanceerd al de nieuwe premier, een echte kloon van Thaksin. Een jonge Yingluck versie: aantrekkelijk maar ondeskundig en onervaren. Dus iedereen weet van wie zij haar directieven krijgt. Kortom: voer voor polarisatie, slecht beleid en corruptie. Thaksin zou nu toch moeten weten dat de Thais daar niet meer in trappen.
  Het beste recept voor een grote overwinning bij de komende verkiezingen: een nieuwe partij bestaande uit onafhankelijke, aimabele en deskundige mannen en vrouwen zonder enige link met bestaande politieke clans (van welke kleur dan ook) en/of leger en politie. Ga er maar aan staan…….

  • Tino Kuis zegt op

   Chris,je schrijft:

   ‘Het beste recept voor een grote overwinning bij de komende verkiezingen: een nieuwe partij bestaande uit onafhankelijke, aimabele en deskundige mannen en vrouwen zonder enige link met bestaande politieke clans (van welke kleur dan ook) en/of leger en politie. Ga er maar aan staan…….’

   Dat ben ik wel met je eens. Maar dat betekent een grondwetswijziging en een verbod voor leger en politie zich met de politiek te bemoeien. Benoem ook Prayut en de andere dinosaurussen als de belangrijkste barrière voor een goede democratie en niet alleen de falende politieke parttijen.

   De nu met grote meerderheid gekozen gouverneur, Chadchat, was in 2014 Minister van Transport in de regering Yingluck en lid van de Pheu Thai Partij. Hij werd na de staatsgreep met een zak over zijn hoofd afgevoerd en een tijdje gevangen gezet.

   Bovendien is de Pheu Thai Partij de grootste in de ook gekozen 150 leden tellende Provinciale Raad van de provincie Bangkok.

   Deze verkiezing van Chadchat wijst op een afkeer van de huidige heersers en een zekere genegenheid voor de Pheu Thai Partij, en natuurlijk zoals je al zei: vóór een vriendelijke, betrokken en bekwame leider.

   • Harry zegt op

    Die drie laatste zaken is Thaksin. De enige politieker die ooit iets goed gedaan heeft voor de arme inwoners uit de Isaan. Daar werd en wordt hij op de handen gedragen.

   • Johnny BG zegt op

    Tino,
    Wat Chris zegt herken ik hier in Bangkok wel. Alles beter dan op gevestigde partijen stemmen was het motto en niet zo zeer het kleurtje wat ie vroeger vertegenwoordigd heeft. Het onafhankelijke van hem zal laten zien welke kant hij echt uit gaat maar ik kan je nu al vertellen dat bij landelijke verkiezingen de ruk naar links niet zal gaan plaats vinden bij de kiezers in BKK om de doodeenvoudige reden dat er meer gezeik van komt dan dat er vooruitgang zal zijn. Degene die vanuit armoede met heel veel moeite in de Thaise niet verzorgings maatschappij de weg naar boven heeft gevonden wil graag op die plaats blijven en als het ff kan ook verder omhoog. Dan wordt delen in de nieuwe rijkdom een persoonlijke verarming en dan beter maar stabiliteit zoals het er momenteel is en ik kan ze moeilijk ongelijk geven. Liever je persoonlijke rijkdom delen op je eigen manier dan dat de overheid gaat bepalen hoe dat bedrag uitgegeven gaat worden.

   • chris zegt op

    Heb je voor het oprichten van een nieuwe partij een grondswetwijziging nodig?
    Dan moet die wel snel komen want volgens mij staan er een aantal mensen te trappelen om een nieuwe partij op te richten.

    De raad telt overigens maar 50 leden en “In the vote for city council seats, also held Sunday, Pheu Thai won 19 seats and Forward 14 seats, with the Democrats taking nine and Palang Pracharath two.”

    • Tino Kuis zegt op

     Sorry, 50 leden inderdaad, met de meeste stemmen voor Pheu Thai en Move Forward. Mooi toch? Dat zijn bestaande partijen.

     Ja, een grondwetswijziging, niet voor het oprichten van een nieuwe partij maar voor het uitschakelen van de macht van de Senaat.

     • chris zegt op

      De Move Forward partij is natuurlijk betrekkelijk nieuw in het parlementaire systeem, zeker waar het gaat om de leden. Andere nieuwe partijen worden niet zelden bemand door ontevreden parlementariers die ut hun oude partij zijn gestapt.
      Ik geloof niet dat de senaat voor een volstrekt onwerkbare constructie zal kiezen als de oppositie de verkiezingen met glans wint. Een premier van de PPRP met een (in grote meerderheid) vijandig parlement lijkt me geen optie.

 3. william zegt op

  In de nieuwsvergaring vandaag is al een bericht verschenen hoe deze man [Chadchart] denkt zijn ruim tweehonderd beloofde beleidsmaatregelen waar te kunnen maken?

  Twee jaar lang voedsel pakketten uitdelen aan behoeftigen is natuurlijk zeer noemenswaardig alleen gelijk er een stemadvies bij doen is wat minder.

  Hoop voor de Thai dat die veel verbeteringen kan brengen natuurlijk.

  Wij gaan het zien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website