In vrije vertaling: Thaksin kletst uit zijn nek met de bewering dat hij met rechters praat over vrijlating op borgtocht voor de nog gevangen zittende roodhemden.

‘Hij zal het wel gezegd hebben om indruk te maken op zijn achterban’, zegt Sitthisak Wanachakit, woordvoerder van de rechtbank. ‘Maar de waarheid is dat er nooit zo’n gesprek heeft plaatsgevonden.’

Thaksin beweerde dit zaterdag via de telefoon tijdens een bijeenkomst van circa 300 roodhemden in Rattanaburi (Surin). Hij beloofde de borgsommen uit eigen zak te betalen.

Maar Sitthisak wijst erop dat vrijlating op borgtocht van geval tot geval wordt bekeken door een panel van rechters. Het is onmogelijk voor een rechter om 100 gevallen te beïnvloeden. Bij de beslissing kijken de rechters naar het gedrag van de verdachte, de ernst van de beschuldiging en het vluchtrisico.

Sitthisak wil zich niet uitlaten of de opmerkingen van Thaksin beschouwd kunnen worden als minachting van de rechtbank. Rechtbanken kunnen in dit soort gevallen een nadere verklaring vragen of de degeen die de uitlating heeft gedaan vervolgen.

Oppositieleider Abhisit (Democraten) zegt dat Thaksin’s opmerkingen impliceren dat het rechtssysteem beïnvloed kan worden. Ze vormen een bewijs dat Thaksin zo’n rechtspraak wil. Maar wil de samenleving dit soort rechtspraak?, vraagt Abhisit zich retorisch af.

Coördinator Suriyasai Katasila van de Green Politics Group beschouwt Thaksin’s belofte om borgtocht te regelen voor de roodhemden als een poging steun te behouden. Veel roodhemden vragen zich af of ze misbruikt zijn de weg te effenen voor Thaksin’s Pheu Thai partij, zodat die aan de macht kon komen. Maar hun grieven over sociale ongelijkheid blijven onopgelost, aldus Suritasai.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Borgtocht voor roodhemden: ‘Thaksin kletst uit zijn nek’”

  1. gerrieQ8 zegt op

    Volgens mij is hij steun aan het verliezen. 300 roodhemden tijdens zijn toespraak is natuurlijk 2 x niets. Ze worden slimmer lijkt me.

  2. Joseph Jongen zegt op

    Thaksin’s publiciteitscampagne begint langzaam op gang te komen. In het noorden van Thailand zag ik overal posters van de man (met duim omhoog) in gezelschap van zusje lief. Gisteren in Pattaya twee auto’s voorafgegaan door een motorrijder met rode vlaggen en veel schetterende Thaise muziek -en woorden die uit de luidsprekers galmden. De auto’s aan weerszijden behangen met Thaksin’s foto en uiteraard weer die opgestoken duim. En mocht de farang de Thaise teksten niet kunnen lezen; onder zijn portret staan vetgedrukt de woorden “I love you”.

  3. ruud NK zegt op

    Posters langs de weg zie je de laatste week overal verschijnen. Het lijkt wel zaaizaad dat nu ontkiemd. Meestal met de plaatselijke vertegenwoordigers van PT en met Thaksin(, duim omhoog) in het midden


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website