Foto verantwoording: Wikipedia

Senatoren hebben zondag hun afkeuring uitgesproken over een Thaise chef-kok die senator Khunying Porntip Rojanasunan beledigde en haar uit zijn restaurant in IJsland zette vanwege haar politieke standpunten.

Een video van het voorval, die dit weekend viraal ging op sociale media, toont chef-kok Ari Alexander Guðjónsson die Khunying Porntip aanspreekt. Ze was in zijn restaurant met enkele vrienden. Hij sommeerde haar in zowel het Thais als het Engels om zijn zaak onmiddellijk te verlaten en filmde dit met zijn telefoon.

De chef-kok gaf aan dat hij ooit bewondering had voor de senator, bekend als een vooraanstaand forensisch expert. Echter, zijn mening over Khunying Porntip veranderde na bepaalde gebeurtenissen die hij niet nader toelichtte. De senator en haar vrienden vertrokken zonder verdere incidenten.

Senator Wanchai Sornsiri beschreef het gedrag van de chef-kok als ‘onbehoorlijk’. Hij benadrukte dat niemand zo behandeld zou moeten worden, omdat dit tot verdeeldheid en mogelijk conflicten kan leiden. Wanchai riep op om het gedrag van de chef-kok publiekelijk te veroordelen.

Khunying Porntip is bekend vanwege haar onthouding tijdens een cruciale stemming voor de volgende premier, waarbij Pita Limjaroenrat, de leider van de Move Forward Party (MFP), niet genoeg steun kreeg. Ze bekritiseerde ook MFP-aanhangers die senatoren belaagden die een andere mening hadden.

Senator Somchai Swangkarn prees op Facebook de inzet van Khunying Porntip voor de forensische wetenschap, vooral na haar werk na de tsunami in 2004. Hij stelde dat ze beter behandeld zou moeten worden, gezien haar bijdragen.

MFP-leider Chaithawat Tulathon gaf aan dat de chef-kok de gevoelens van velen weerspiegelde tijdens de genoemde stemming. Hij voegde toe dat veel mensen het gevoel hadden dat hun stem niet werd gerespecteerd. Hij suggereerde dat zulke incidenten voorkomen kunnen worden als de regelgeving aangepast wordt om de stem van het volk te waarborgen.

Tot slot benadrukte Chartthaipattana-leider Varawut Silpa-archa het belang van wederzijds respect, ongeacht verschillen in meningen.

Bron: Bangkok Post

8 reacties op “Thaise senator in IJsland uit restaurant gezet om politieke standpunten”

 1. Rob Alberts zegt op

  Ik mis de Thaise gevoeligheid.
  Mag iemand in eigen huis, in eigen zaak, iemand verwelkomen en/of weigeren?

  De ophef begrijp ik dan ook niet.

  Met Nederlandse groet,

  • william-Korat zegt op

   Daar zijn regels voor Rob in Nederland en België denk zo maar eens in IJsland ook.
   Zeer beperkt, dus.
   Komt mij over als theatrale lange tenen, wil men nog wel eens last van hebben als Thai.

 2. Erik Kuijpers zegt op

  Als mevrouw en haar gezelschap alleen kwamen eten en geen politieke discussie kwamen aanzwengelen dan is de reactie van die kok ongepast. Maar misschien loopt de horeca in IJsland wel veel te goed en hebben ze daar centen teveel…

 3. Rob Alberts zegt op

  Naar mijn idee mag elke eigenaar waar dan ook een klant weigeren.
  Aparte landelijke regels hiervoor ????
  De ophef hierom heen ontgaat mij.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Rob Alberts, voor Nederland gelden de regels die je kunt lezen op de site van Horeca NL. Die staan hier: https://hsn-horeca.nl/horecatips/huisregels-en-deurbeleid-mag-je-gasten-weigeren/#:~:text=Je%20mag%20gasten%20weigeren%20en,gasten%20en%20medewerkers%20te%20waarborgen

   Uiteraard is dit slechts een handvat voor beleid. Voor IJsland heb ik niet gezocht.

 4. niek zegt op

  Ik had grote bewondering voor Kuhnying Porntip indertijd voor haar moedige stellingname tegen Thaise autoriteiten mbt haar forensisch werk waarover zij ook een boek heeft geschreven: ‘Dr Porntip, the dead do talk’. Zij was een alom gewaardeerd mensenrechten activist en heeft vele doodsbedreigingen gekregen ivm haar onderzoek naar verdwenen en vermoorde personen.
  Daarom valt mij haar politieke stellingname nu ten voordele van de Thaise gevestigde orde zo tegen.

 5. SiamTon zegt op

  Indien er in IJsland geen wettelijke regels zijn i.v.m. deze kwestie, dan lijkt het mij duidelijk. Die eigenaar/chefkok mag dan iedereen de toegang weigeren en/of uit de zaak zetten. Om de dood eenvoudige reden, dat het zijn restaurant is. Ergo, in zijn eigen bedrijf is hij de baas en gelden bijgevolg zijn regels.

 6. william-Korat zegt op

  Lachwekkende redenatie Siam Ton.
  Natuurlijk zijn er regels waar zelfs de ‘baas’ zich aan moet houden.

  Reactie in de nation

  https://www.nationthailand.com/thailand/politics/40031489


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website