De Thaise regering is niet blij met de berichten van het Amerikaanse persbureau AP over de inzet van slaven en de slechte werkomstandigheden in de garnalenindustrie in Samut Sakhon.

Volgens de regering zijn de feiten onjuist en zijn de artikelen tendentieus. Er werd daarom gisteren een persconferentie gegeven om de beschuldigingen te weerleggen. De bewuste rapportage van het AP schetst een beeld van extreem slechte werkomstandigheden bij garnalenpellerij Gig Peeling Factory. AP sprak met werknemers toen de autoriteiten het bedrijf controleerden.

De reportage suggereert dat de autoriteiten de wantoestanden negeren en dat ambtenaren bij controles de andere kant opkijken. Thailand zou een van ’s werelds grootste garnalenexporteurs zijn geworden door de lage loonkosten als gevolg van misbruik. Tijdens de persconferentie benadrukte een woordvoerder dat de garnalenindustrie vooral groot is geworden door de kwaliteit en versheid van de garnalen.

Tijdens de persconferentie werden de foto’s bij de artikelen van AP als misleidend bestempeld. Daarnaast is het niet zo dat de Thaise overheid niets doet tegen misstanden. Zo is men bezig om veertien zaken te onderzoeken waarin sprake is van tewerkstelling van kinderen jonger dan 14 jaar, drie gevallen van mensenhandel en zestien zaken waarin ambtenaren worden verdacht van medewerking aan mensenhandel en misbruik. Acht agenten in Chumphol, die onder verdenking staan, zijn overgeplaatst.

AP zegt in een reactie achter haar berichtgeving te staan, die onderdeel is van een serie onderzoeken naar slavernij in de Thaise visindustrie. ‘We staan vierkant achter onze verslaggeving, die nauwgezet, grondig en eerlijk was’, aldus Paul Colford, vice-president AP.

Meer over slavenarbeid in de garnalenindustrie lees je hier: www.bangkokpost.com/news/special-reports/794021/

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/Vh1bwK

5 reacties op “Thaise regering ontkent slavenarbeid in garnalenindustrie”

 1. Harrybr zegt op

  Het lijkt erop, dat de wal eindelijk het schip gaat keren. Meer en meer supermarkt organisaties eisen een Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen certificaat, hoewel dat ook zo lek is als een vergiet zonder boden.
  Of zoals iemand van de NVWA het uitdrukte: “Als u vervolgens af wilt gaan op de certificaten uit derdelanden, dan zult u het met me eens zijn dat hier nog vaker het predikaat “onbetrouwbaar” op geplakt kan worden, om niet te spreken van “fraude”.
  Gelooft u nu echt, dat de eigenaren van die vis- ( en andere) exporteurs, zo nauw verweven met de Thaise elite en vaak familieleden en aandeelhouders van die exportbedrijven, schade worden toegebracht ? ? Hoe lang bent u al in Thailand? 5 uur ? Langer ? Dan weet u beter !

 2. ruud zegt op

  Aan de ene kant zeggen dat er niets aan de hand is en aan de andere kant dat er hard aan gewerkt wordt, lijkt me strijdig.

 3. Rick zegt op

  Goh wat een surprise maja de Thai die zijn fouten eens zal bekennen en zelf inziet en er vooruitkomt tref je ook niet zo veel. En zeker niet bij de Thaise ambtenaren gezichtverlies is vaak letterlijk dodelijk!

 4. Nico zegt op

  Beste mensen,

  Even een kleine analyse;

  1/ Ik dacht dat slavernij 200 jaar geleden was afgeschaft.
  Een slaaf is toch “iemands” bezit, die je koopt op de slavenmarkt en voor je laat werken?

  Nu ik kan iedereen vertellen, dat zoiets in Thailand ook al jaren niet meer voorkomt.

  2/ Kinderen beneden de leeftijd van 14 jaar laten werken?

  Dat is in Thailand heel gewoon, kijk maar om je heen, kinderen van ouders die zelfstandig zijn, “moeten” gewoon meewerken NA schooltijd.

  3/ Foto’s die misleidend zijn bestaan niet, dit zijn moment opname. (anders dan bewerkte foto’s, die wel)

  4/ Thaise overheid doet niets tegen misstanden? naar mijn eerlijke mening, wel heeeeeeeel traag.
  maar dat heeft te maken met de machtscultuur van de elite.

  Mischien hebben andere nog meer analyse’s

  Groetjes Nico

  • ruud zegt op

   Ik denk dat een krantenartikel dat ik een aantal jaren geleden heb gelezen, over mensen die kinderen in hun fabriek voor papieren bekertjes hadden werken die daar opgesloten waren en niet weg konden genoeg zegt over slavernij.
   Er is lang geleden ook nog eens een brand geweest (30+ jaar) op Phuket en in de puinhopen werden kinderen gevonden die aan hun bed waren geketend en werden misbruikt voor prostitutie.

   Dit was zeker geen 200 jaar geleden, want zo lang kom ik nog niet in Thailand.

   Verder heb ik (10 jaar geleden, mogelijk iets langer) nog kind-bedelaars gezien op Phuket, met afgesneden vingers, waarschijnlijk geimporteerd uit Cambodja, want veel Thais spraken ze niet.

   En kinderen die hun ouders helpen, ja dat is heel gewoon.
   Dat is ook gewoon toegestaan door de Thaise overheid.
   Dat westerse mensen er anders over denken mag, maar dat moet je niet projecteren op andere landen.
   Het “normaal” van westerse mensen zijn geen universele normen en waarden, alleen maar resultaat van de gewoontes van het land waarin ze zijn opgegroeid.
   Je moet daarbiij ook niet over het hoofd zien, dat de Thaise mensen vaak 7 dagen in de week minimaal 12 uur per dag open zijn met hun winkeltje.
   Ook die volwassenen hebben af en toe wel pauze nodig.

   Het is ook normaal in Thailand, dat jongens en meisjes hun eigen kleren wassen en strijken.
   Al vanaf jonge leeftijd.
   Dat hoort bij het “normaal” van Thailand
   Een Thai heeft daarover een keer tegen me gezegd: Je bent rijk, als je niet zelf je kleren wast.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website