In Thailand is er een beheerder van de beruchte illegale online-handelsplaats Silk Road gearresteerd. Het gaat om Roger Thomas Clark, die volgens het Amerikaanse Ministerie van Justitie een belangrijke adviseur was van Silk Road-oprichter Ross Ulbricht.

De ondergrondse marktplaats Silk Road stond bekend als het Ebay van drugs en andere illegale zaken. De site werd in 2013 door de FBI opgerold. Silk Road opereerde op het zogenoemde Deep Web, een deel van het internet dat niet door zoekmachines als Google wordt geïndexeerd en dus moeilijk te vinden is. Voor Silk Road werd Tor gebruikt, een anoniem netwerk dat online anonimiteit garandeert.

De FBI kwam Ulbricht, de eigenaar van de site, toch op het spoor. De Sik Road-eigenaar werd vervolgens geraffineerd in de val gelokt. Tegen de reglementen van zijn eigen site in wilde Ulbricht namelijk een huurmoord laten plegen. Daar vond hij voor een bedrag van 80 duizend dollar een geïnteresseerde voor, later zou dat een undercoveragent blijken. De undercoveragent speelde het spelletje mee en stuurde Ulbricht zelfs foto’s toe waarop te zien was hoe zijn vermeende slachtoffer gemarteld werd. De 29-jarige Ulbricht werd op 2 oktober 2013 opgepakt in San Francisco. Hij wordt verdacht van samenzwering om de verkoop van drugs, hacken en geld witwassen.

Handlanger in Thailand gearresteerd

De Amerikanen maakten vrijdagavond bekend dat Clark, een 54-jarige Canadees, in Thailand is gearresteerd. Hij werd daar donderdag opgepakt en wordt waarschijnlijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Daar zal hij dan terecht moeten staan voor zijn rol bij het runnen van een illegale online-handelsplaats, en zijn betrokkenheid bij drugshandel en het witwassen van drugsgeld. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Clark opereerde op Silk Road onder het pseudoniem Variety Jones, en was een van de kopstukken van de handelssite. Volgens de Amerikanen heeft hij ‘honderdduizenden dollars’ ontvangen bij zijn adviserende rol; zo zou hij onder andere advies hebben gegeven over het uitbouwen van de technische infrastructuur voor Silk Road en gaf hij tips om uit handen van de autoriteiten te blijven.

Eerder dit jaar werd Silk Road-oprichter Ross Ulbricht veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf in de Verenigde Staten. Een Nederlander die betrokken was bij drugshandel via Silk Road kreeg in de Verenigde Staten 10 jaar celstraf.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website