De minister van volksgezondheid Anutin Charnvirakul (SPhotograph / Shutterstock.com)

De Thaise minister van Volksgezondheid en vice-premier Anutin  Charnvirakul heeft weer eens omstreden uitspraken gedaan. Volgens velen was het zelfs een uiterst racistische aanval op westerlingen in Thailand. Anutin noemde in een Tweet, farangs ‘vies’ en hij beschuldigde Europeanen van de verspreiding van het coronavirus omdat ze geen mondkapjes willen dragen.

In een Twitter bericht trok hij van leer tegen de westerse bezoekers van zijn land. Hij noemde ‘farangs’ vieze mensen die niet douchen. Verder geeft hij westerse buitenlanders min of meer de schuld van de virus-uitbraak: “Ze ontvluchtten Europa en komen naar Thailand en zorgen voor een verder verspreiding van het Covid-19-virus”, aldus de minister.

Hij raad zijn landgenoten aan om Farang vooral te vermijden, omdat ‘niemand een masker draagt’. Dat had hij gezien toen hij een reis maakte naar Chiang Mai.

Vorige maand deed Anutin ook al omstreden uitspraken over buitenlanders toen hij op een Skytrain station zag dat westerse buitenlanders geen mondkapje wilde dragen. Hij bood daarna wel zijn excuses aan voor zijn uitspraken, maar dat was kennelijk alleen voor de bühne.

In een ander Twitter bericht ging hij nog verder. Hij was in Chiang Mai geweest en zag dat er vrijwel geen Chinese toeristen waren, alleen farangs. Daar zag hij dat 90% van de Thais een mondkapje droeg, maar geen enkele “farang” droeg er een. En volgens hem is dat de reden waarom “hun” landen zo zwaar worden getroffen door het coronavirus. Volgens hem is het in Europa koud en dat zorgt er voor dat het virus zich snel kan verspreiden. Daarom zouden de Europeanen op de vlucht slaan en naar Thailand komen.

Minister besluit: “Velen zijn sjofel gekleed en ze nemen geen douches. We moeten voorzichtig zijn met hen”.

Bron: Thai Rath

87 reacties op “Thaise minister: Pas op voor “vieze farangs” die het coronavirus in Thailand verspreiden”

 1. Ik kan mij vergissen, maar erg intelligent lijkt deze man niet. Wellicht heeft hij zijn diploma’s op Khao San Road gekocht? Och, hij zal straks wel zeggen dat zijn Twitter-account is gehacked.

  • Leo zegt op

   Hij is vast een heel goede militair.

  • marcello zegt op

   Zoals zovelen die hun diploma’s hebben gekocht en/of door vriendjespolitiek een belangrijke functie hebben gekregen.

  • Alexander zegt op

   Nee hij vreest voor het ergste voor zijn land.
   Het is natuurlijk niet goed wat hij nu zegt maar ik begrijp hem wel.

   • Rob V. zegt op

    Stel dat de Nederlandse minister van Volksgezondheid zegt ‘ik roep u allen op om een aluminium hoedje op te zetten tegen GSM straling, maar die vieze poep Chinezen die ons land bezoeken doen dit niet, laat hen oprotten!’. Moeten ze in Azië dan zeggen ‘Ja, het is racistisch en kolder maar wel begrijpelijk want die man geeft om zijn land’. ???

 2. Bert Brouwer zegt op

  Zieke vent in wat zo zoetjes aan een bananenrepubliek mag heten, waar alles onder het tapijt wordt geveegd ten faveure van de zittende en rijker wordende plucheplakkers.

 3. Erik zegt op

  Nou, dat komt hard aan hoor! Heb van schrik maar vandaag mijn maandelijks schrobbeurt genomen.

  Wat een meneer zeg, die minister. Je weet dat de Thai xenofoob is (tot de bankbiljetjes gaan rollen) maar hij spant de kroon. Vergeten is dat China de echte boosdoener is maar herinnering is in Thailand betrekkelijk. Snel vergeten, deze man. Dit is zijn functie onwaardig.

 4. Ludo zegt op

  Wou onlangs mondkapjes kopen voor mijn vrouw
  ..Voor mijzelf onnodig gewoon geldverspilling.
  Wel niks voorradig in apotheken Pattaya.
  Idiote minister Thailand.

  • Yan zegt op

   En…vandaag in het (Thaise) nieuws : 40 TON mondmaskers uitgevoerd….Kan iemand zich voorstellen hoeveel deze nietswegende maskers tot 40 Ton komen…??? En voor de locals is alles uitverkocht! Amazing Thailand….

 5. RichardJ zegt op

  Werk aan de winkel voor onze ambassadeur!

  • Singtoo zegt op

   Inderdaad hem maar eens uitnodigen voor een gesprek op de ambassade.
   Misschien helpt een beetje gezichtsverlies om zijn toon wat aan te passen.
   Maar het zal wel anders bedoelt zijn.
   Want altijd een ander die fout is.

 6. Cornelis zegt op

  Als hij toch in Chiang Mai was heeft hij ook de enorme, de ‘veilige’ normen vele malen overschrijdende, luchtvervuiling kunnen waarnemen, neem ik aan – maar daar hoor je ‘m niet over.

  • Jacques zegt op

   Bekijk deze site dan weet je genoeg. Als je daar verblijft kost het je vijf jaar van je leven.

   https://www.airvisual.com/

 7. Tino Kuis zegt op

  Het desbetreffende Twitter account @anutin_c is inmiddels opgeheven. Waar zou die -c- voor staan? Hier staat de Thaise tekst voor geïnteresseerden:

  https://coconuts.co/bangkok/news/farangs-are-dirty-and-virus-risk-to-thais-health-minister-tweets/?fbclid=IwAR0X7B_6U9bungpKxag5vEcx-NyOoUlF25BizNo6KCc4-xmtKXdSoqWk8M0

  • lung addie zegt op

   die ‘_c’ komt vast uit het Frans: komt van CON…. heeft vele betekenissen maar geen enkele lovenswaardige…. ‘un con’ is wat je een idioot kan noemen.

 8. KhunTak zegt op

  Deze man is zijn functie onwaardig.
  Hij roept maar wat, mediageil noemen ze dat ook wel eens.
  Je moet daar natuurlijk wel mee om kunnen gaan, voetjes op de grond.

  Veel Thai pruimen deze man niet eens.
  Als artsen en specialisten al verklaren dat mondkapjes niet afdoende zijn, waarom is deze man nog steeds bezig op deze manier.
  Natuurlijk zijn er onder de farangs, maar eigenlijk onder iedere bevolkingsgroep, mensen die het niet zo nauw nemen met de hygiëne.
  Zo langzamerhand ga ik mij wel afvragen of ik me hier nog wel welkom voel, want deze opmerking blijft wel door sudderen.
  Of is het glas nu half leeg of half vol

 9. hk77 zegt op

  Deze minister is kampioen in het vergelijken van appels met peren. Dit soort uitspraken zal het toerisme enkel “bevorderen”. Inderdaad een ” warm “welcome. Ik zal Thailand voorlopig mijden als de pest. Het hele gezeur met hun app wanneer men thailand als toerist bezoekt en nu dit weer. Leuk dat deze minister Chiang Mai bezocht. Zag hij ook de vele lege winkelpanden die op het toerisme draaien. Of het olifantenkamp dat aan de noodklok trekt. Euh nee dat past niet in het nieuwe beleid. Enkel stigmatiseren zonder na te kunnen ( met de klemtoon op kunnen) hoeveel imago schade deze “expert” zijn landgenoten bezorgt.Buiten toerisme biedt de Thaise infrastructuur nauwelijks iets Thailand gaat langzaam de richting van Noord Korea op. Of wellicht de volgende provincie van China.

 10. Oean Eng zegt op

  Helemaal gelijk…mensen uit een land, met betere opleiding, betere scholen, en betere overheid, kun je beter beledigen i.p.v. een complimenet geven en wat van leren. Stel je es voor…eikel…

 11. Ubon thai zegt op

  Tja zolang een militair de minister van gezondheid is hoef je niks anders te verwachten. Geen slecht woord over China en alle Europeanen uitmaken voor smeerlappen.

  • Gerard zegt op

   Ik hoor net van mijn vrouw dat hij geen militair is en een constructiebedrijf heeft. Kortom goed te vergelijken met het type Trump.

  • leonthai zegt op

   FARANG en EUROPEAAN die uitdrukkingen gebruikt hij veel, maar die zijn niet de enige witten in de wereld. Die man moet eens op het matje geroepen worden.

 12. wibart zegt op

  Ach na Trump kon Thailand natuurlijk niet achterblijven. Europa is de hoofdschuldige volgens deze 2 malloten. Ik hoop dat er ook normale mensen met gezondere gedachten zijn in de Thaise politiek. Het zou slim zijn deze man volledig te verwijderen uit deze functie. Enige zinnige bijdrage is niet van hem te verwachtten. Hij leert ook duidelijk niet van zijn eerdere domme gedrag. Zonde dat zo een sukkel op basis van vriendjes politiek (kan niet op deskundigheid geselecteerd zijn immers) op zo’n positie wordt gehandhaafd.

 13. Theo Moelee zegt op

  Inderdaad was Chiang Mai op QAir vandaag weer op de eerste plaats IN DE WERELD qua luchtvervuiling.

  met vr.gr.,
  Theo

 14. Yvonne zegt op

  Die minister van volksgezondheid spoort niet. Hij mag blij zijn dat de Europeanen nog naar Thailand toe willen komen. Als dat niet het geval zou zijn heeft het volk niet te eten want dan komen er geen inkomsten meer binnen.

 15. Tiswat zegt op

  Laat toch brallen, die man. Geen aandacht en moeite aan besteden. Bangkok Post meldt vandaag: “five new local cases of the coronavirus disease , all linked to people arriving from Hong Kong and South Korea.”. En gisteren kon je lezen over “drinking buddies, 11 more patients infected with the coronavirus, all friends who went out drinking together despite some being ill, the Public Health Ministry said on Thursday.” Typisch Thai, die onverschilligheid en gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef: “despite some being ill!”. En toch aan elkaars glas en sigaret lurken. Die onverschilligheid en gebrek aan verantwoordelijkheid laat Anutin ook zien. Als minister hoog in de Thaise hiërarchie geplaatst zou hij meer op zijn uitspraken moeten letten. De hoogst geplaatste van zijn land namelijk is zelf graag in farangland. De Thaise bevolking heeft liever farang dan chinees: farang hebben meer sympathie voor hen, gaan om met Thaise mensen, en hebben oog en gevoel voor hun noden. Vandaar dat zij zich dan ook veelvuldig vestigen in Thailand. Chinezen daarentegen doen meer zaken. Het gaat om geld. Anutin zal daar gevoeliger voor zijn. Vandaar. Dom!

 16. Fernand Van Tricht zegt op

  Wat ik hier in Pattaya allang gezien heb…keukenpersoneel in Central gaan naar toilet en wassen hun handen niet..ook farangs vegen daar hun voeten aan..kom tot de vaststelling dat 3 op de 10 mensen hun handen niet wassen.Een thai kent geen papieren zakdoekjes..farangs ook niet.Maar er zijn wel uitzonderingen.
  Mensen niezen in het rond…brood ligt hier open en bloot…en velen voelen eraan of het wel vers is.
  Hier lopen ook veel viezeriken rond waarvoor ik wel een eindje om loop.

 17. Harry Romijn zegt op

  Hoe is het toch mogelijk, dat deze man op zijn positie kan blijven ? Geen minister-president, zijn politieke partij, het parlement, de publieke opinie ( als die in TH al toe doen), zorgt, dat die man zijn carrière elders gaat voortzetten.
  Die man is zelfs te dom om te begrijpen, dat enkel een maskertje voor de mond voor virussen geen enkele bescherming biedt tenzij met kennis en kunde aangebracht en zeer regelmatig ververst, want anders is dat vod niets anders dan een broeinest voor bacteriën, nog geen cm voor de eigen mond en neus.

  En U – vieze farangs – denken echt uw 400-800k THB resp de waarde van uw huis – op het land van een ander – , uw auto enz ongehinderd kunnen repatriëren als dit soort politici het echt eens voor het zeggen gaan krijgen ?

 18. Jos zegt op

  Schandalig en “vies” ventje !!!!!!

  • Kees zegt op

   Stuk schorem van de bovenste plank.

 19. Dick41 zegt op

  In de USA hebben ze daar een goede oplossing voor: Lock him up.
  Toen hij in Chiang Mai was heeft hij kennelijk alleen vieze farang gezien maar niet dat de luchtvervuiling erger is dan ooit, de bergen zijn niet zichtbaar, er hangt een vieze deken ovet de stad en vanaf ca. 8 u in de avond ruik je de open verbranding maar dat past niet in zijn politieke straatje.
  Vies heeft duidelijk een politieke xenofobische verklaring in de zieke geest van de minister van gezondheid Anutin. Lock him up.

 20. rene23 zegt op

  Chiang Mai was/is de smerigste stad op deze planeet !!
  Daar hoor je hem niet over.

 21. Sake zegt op

  Het is me te laag bij de vloers om hier woorden aan vuil te maken.

 22. teun zegt op

  Allereerst vraag ik me af op (gebrek aan) welke capaciteiten (??) deze figuur minister van Volksgezondheid is geworden.
  Als deze volgens hem ongewassen en sjofel geklede farangs vanuit corona-gebied kennelijk zonder probleem langs de medische controles zijn gekomen bij aankomst in BKK dan moet hij toch echt een pittig gesprek voren met zijn daarvoor verantwoordelijke collega-minister. Ach, dat is hijzelf natuurlijk. Tsja!!!

  En dan nog eens wat. Ik woon in Chiangmai en heb me er over verbaasd, dat slechts een klein percentage Thais zo’n mondkapje dragen. Ik schat in, dat het nog geen 10 % is en 90 % is schromelijke buiten de realiteit.
  Maar die flodderlapjes (mondkapjes, sorry meneer de minister) met gaatjes waar 4 virussen tegelijk doorheen gaan danwel omheen, want ze sluiten ook nog eens niet goed af. Daarnaast is het zo, dat de virussen ook nog eens via ogen binnen komen. Dus alleen een flodderlapje zonder spatbril biedt geen enkele bescherming. Dus daarom dragen Thais die dingen niet of nauwelijks.

  Bovendien: er zijn toch al enkele weken ca 50 corona-besmettingen in Thailand? Dus waar maakt deze omhooggevallen sergeant zich druk om? Hij spreekt op de foto overigens een aantal journalisten toe, terwijl hij alleen een ongebruikt mondkapje in zijn hand houdt. Goed voorbeeld zullen we maar denken.

  • Rob V. zegt op

   Ja een integraalhelm met gesloten vizier haalt meer uit dan een flodder doekje met elastiek.

 23. Robert zegt op

  Ja ik ben het met velen eens dat deze uitlatingen heel erg discriminerend zijn en dat zijn land toch ook veel geld aan die Farangs verdiend, maar aan de andere kant ben ik het toch ook wel met hem eens.
  Wij (3 Farangs) wonen al 10 jaar in Thailand en het verbaasd ons ook zeer de laatste tijd dat wij bijna de enige zijn die als buitenlander een mondkapje dragen. Vandaag ook in Paragon. alle Thaien dragen er eentje, maar geen enkele buitenlander. Zijn ook net terug vanuit Chiang Man en Rai en daar hetzelfde verhaal..
  Iedere avond met een shuttle bus naar het centrum vanuit het hotel en wij waren de enige met een mondkapje. Zelfs een keer uit eten geweest en dat wij ons aanstelden en dat het net zo erg was als een griepje en wij ons niet moesten aanstellen. Nou piepen ze hopelijk wel anders want in 1 week Tijd zijn er al zoveel gevallen in Nederland en nog steeds geen mondkapje. Dus Wie de schoen past ….
  Maar die opmerking blijf ik van minister NIET kunnen. en ja die smog in Chiang Mai/Rai was verschrikkelijk.
  Dus eerst maar eens al die oude bussen Bangkok uit en die gemeente boten vervangen
  Morgen gewoon weer een mondkapje op
  Fijne avond

  • Rob V. zegt op

   Blijkbaar geloof jij net als deze minister in symbool maatregelen? Maskers zijn in de meeste gevallen nutteloos en veelal dragen mensen verkeerde types of op de verkeerde manier. Als je maskertje niet luchtdicht om he gezicht sluit is het nutteloos. Al die mensen met dokters mondkapjes in de bus enzo houden zichzelf voor de gek. Net zo min als dat water spuiten met tankwagens helpt tegen fijnstof. Maar het staat leuk, alsof we ‘iets’ doen…

   De WHO schrijft:

    you are healthy, you only need to wear a mask if you are taking care of a person with suspected 2019-nCoV infection.Wear a mask if you are coughing or sneezing.Masks are effective only when used in combination with frequent hand-cleaning with alcohol-based hand rub or soap and water.If you wear a mask, then you must know how to use it and dispose of it properly.

   https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks

   Kortom: alleen in specifieke gevallen heeft een masker but en dan moet je hem nog eens goed dragen. Met een wegwerp monddoekjes in de bus gaan zitten is zinloos.

  • Rene Martin zegt op

   Het is de vraag of de mondkapjes die er in Thailand gedragen worden werkelijk helpen en degene die ik had gezien waren zeker van een kwaliteit die zonde van je geld zijn. Misschien is deze website informatief: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/4996151/mondkapje-helpt-dat-virus-coronavirus-masker-kapje

 24. Patrick zegt op

  Ik denk dat de beste man aspiraties heeft om president van de Verenigde Staten te worden.

 25. John Chiang rai zegt op

  Op zijn reis naar Chiang Mai zou deze gezondheids minister, afgezien van de farangs zonder mondkapje,ook de geweldige smog die reeds jarenlang slimmer aan het worden is,moeten zijn opgevallen.
  Smog die Chiang Mai, Chiang Rai en andere steden in Thailand,met onvoldoende maatregelen van zijn regering,tot de smerigste en gevaarlijkste steden deze wereld gemaakt hebben.
  Een luchtreinigings instalatie zo deze nu voor de Tha Phae Gate in Chiang Mai is opgesteld,is hoewel men zich met de plaatsing zelf reeds belachelijk maakt,hoogstens geschikt voor diegenen die deze regering nog steeds voor dom verkoopt.
  Het is niet alleen het Coronavirus die mensen dwingen om hun gezicht achter een masker te verstoppen,het is eveneens de slechte lucht,die met onvoldoende maatregelen van deze regering,ieder jaar grote delen van het land vergiften.
  Of wordt deze luchtverontreiniging,waarvoor ze zelf verantwoordelijk zijn,ook van farangs in het land gebracht. 555

 26. GeertP zegt op

  Voordat er een hele lange lijst ontstaat met verontwaardigde reacties op deze minister van volksgezondheid en er een Thais tegen Farang sfeertje ontstaat kunnen wij deze uitspraken ook gewoon negeren.
  In het westen gebeurt precies hetzelfde,politici in Europa en de VS geven “buitenlanders” de schuld van zo’n beetje alles wat niet goed gaat.

  We leven in een tijd waar populisten een grote invloed hebben en in sommige gevallen zelfs al de dienst uitmaken,kijk naar de VS waar ze met een muurtje en een inreis verbod voor europa denken de eigen bevolking te beschermen.

  Alleen samenwerking kan de problemen oplossen,een zondebok aanwijzen maakt het alleen maar erger,dat heeft de geschiedenis al vaker laten zien.

  • Tiswat zegt op

   Dat wat Trump doet, is van een totaal verschillende orde. Trump is uit op politiek gewin. Trump verkondigt dat Europa de virus naar de VS brengen en schuift de schuld van de VS-besmetting daar naartoe. Gemakshalve “vergeet” hij de besmettingen tussen de diverse staten onderling. Trump zegt niet dat Europeanen stinken, zich niet douchen, noch dat zij vies zijn. Morgen zegt hij hij weer het tegendeel: zo de wind waait, waait zijn jasje!

   Anutin daarentegen is enkel aan het beledigen vanuit een persoonlijk aversie jegens farang. Hij hanteert daartoe andersoortige taal, met een andere connotatie en intentie. Zeer kwalijk!

 27. Christiaan zegt op

  Mister Anutin vergeet, dat onlangs 80 Thaise gastarbeiders ongecontroleerd uit Zuid Korea weer Thailand binnen kwamen. Men controleerde er 60 en vergat die 80 andere.

 28. Geertg zegt op

  Altijd heb ik Thailandblog met plezier gelezen en de informatie nuttig gevonden. De laatste tijd echter erger ik me telkens weer aan alle negatieve reacties op zaken die in Thailand spelen. Of het nu gaat over het prijzensysteem, immigration, visum regels of uitspraken van de regering. Steeds wordt hier negatief op gereageerd. En ja ik weet dat niet alles hier perfect is of goed geregeld. En ook de mensen hier spreken niet allemaal perfect onze taal. Als we daar niet tegen kunnen is er maar een oplossing! Ga terug naar je vaderland.

  Ook nu weer met de uitspraak van deze minister die volgens een reactie hier zijn diploma op Khao San Road gekocht zou hebben. Ronduit walgelijk.

  Als ik hier sommige farang rond zie lopen, kijk hoe ze zich gedragen, hoe ze gekleed gaan en ook de geur ruik die zij verspreiden dan heeft deze minister gelijk! Gewoon dirty farang!
  Ook het weigeren om maskers te dragen op drukke plaatsen om de verspreiding van dit virus tegen te gaan is gewoon een ondermijning van het gezag hier. Er is nog steeds een gezegde: “wie baas is bakt koeken ook al zijn ze niet te vreten”. Wat je verder thuis doet is “up to you”.

  • Beste Geert, jij vindt een beetje racisme van nota bene een minister moet wel kunnen? Zegt meer over jou dan over de meeste reageerders hier.

  • Jacques zegt op

   Beste Geert deze man generaliseert en zet iedere buitenlander in een verdomhoek. Ook de buitenlanders die wel minstens 2 keer per dag douchen en kleding verschonen en eventueel een mond kap dragen, omdat deze man dit zo belangrijk vindt. Dus medelijden hebben met deze persoon is misplaatst. Als je jezelf op deze wijze profileert dan zit je niet op een juiste plek en is deze functie te hoog gegrepen. Of en welke diploma’s hij heeft, wie zal het zeggen. Veel is er vals in dit land. Corruptie op elk niveau, dus het zal mij niet verbazen dat er meer speelt dan het daglicht kan velen. In ieder geval is aan deze uitspraken af te lezen dat enige wijsheid op dit gebied hem er niet van weerhoudt om onzinnigheid te verkondigen. Ik houd mij in ieder geval aan uitspraken van de deskundigen.

  • Rob zegt op

   Hoi Geert, solliciteer jij soms naar een baan als speciaal secretaris van deze malloot?

  • ruud zegt op

   Voor zover mij bekend is er geen wet uitgevaardigd, die het dragen van mondkapjes verplicht stelt.
   Er kan dus geen sprake zijn van ondermijnen van het gezag.

   In het dorp draagt niemand een mondkapje, behalve de mensen die dat vroeger ook al deden.

   Stinkende farangs?
   Misschien komt dat, omdat er geen goede watervoorziening is.

  • John Chiang rai zegt op

   Ja je hebt Farang die in hun onmetelijke fantasie zover gaan,dat ze zich zelf haast Thaiser voelen dan de Thai zelf,en daarom helemaal niet meer meekrijgen dat de generaliserende belediging niet sommigen,maar ook hun betreft.
   Natuurlijk is het fatsoenlijk je als gast te gedragen,maar geldt dit niet precies zo voor de gastheer.?
   En dan altijd weer de afgezaagde opvordering,als iemand iets aanspreekt wat niet in orde is,dat je dan maar beter kunt opduvelen naar je thuisland.
   Dit alles verdedigen en dingen in de hemel prijzen,die daar eigenlijk niet horen, is voor iets realistisch denkenden precies zo storend te lezen.

  • hk77 zegt op

   Best Geert er bestaat zoiets als een mening. Dat meningen verschillen en uiteen kunnen lopen hoort erbij. Zeker wanneer je onderwerpen op een forum leest of zelf een reactie plaatst. Je ergert je aan bepaalde reacties. Lees ik wat je nu zelf schrijft vrees ik dat je doodleuk meedoet. Geeft niet want als dat jouw mening is, is dat wat mij betreft prima. Echter ik krijg de indruk dat de clou je lijkt te ontgaan. Deze man generaliseert en daar erger ik me aan. Veel meer dan of ik ooit in Thailand een stinkende toerist ( ik laat bewust het woord farang weg ) tegenkom. Begeef ik me op dat niveau kan ik net zo goed zeggen hoeveel stinkende Thaise taxi chauffeurs ik ooit in al die jaren dat ik Thailand bezocht rook. Lig ik daar wakker van? Nee absoluut niet. Of een geladen term noemen zoals het ondermijnen van het gezag. Zoals een andere inzender terecht schreef : er bestaat nergens in Thailand de verplichting een mondmasker te dragen. Waarbij ik even in de midden laat of zo’n doorsnee masker op straat enig nut heeft.

   Wat ik mis is dat deze minister echte problemen ( luchtvervuiling, gebrekkige controles op Corona), want dat kost hem en zijn “gang” centjes, gewoon negeert. In Brazilie loopt net zo’n trouwe gezagsdrager rond.Kortgeleden bezocht hij de opperpopulist in het witte huis. Waarom dergelijke onzin pikken. Of worden farangs enkel in Thailand gezien als melkkoe. In dat geval zou mijn advies ook luiden ga terug naar je vaderland. Maar niet dit soort kreten roepen omdat mensen een andere mening vertolken en het “gezag” zouden ondermijnen. Het sop is de kool niet waard

  • Tiswat zegt op

   Beste Geertg: hou wel in de gaten dat ik niet verwacht dat mijn baas koeken bakt die niet te vreten zijn. Als baas koeken wil bakken dan mag ik verwachten dat ze wel te eten zijn. Die verantwoordelijkheid heeft hij. Of hij moet het lef hebben echt te zeggen hoe hij denkt over farang en hun aanwezigheid in Thailand.
   Overigens is het dragen van mondmaskers zeer discutabel. Zegt menig expert, ook de WHO. In Azië is het dragen slechts min of meer gemeengoed vanwege de enorme en immense luchtvervuilingen. Op die gewenning is politiek handig ingespeeld om mensen met een vredig gevoel het bos in te sturen. Draag nou maar een mondkapje, daarachter mondje houden. Ondertussen er goud geld aan verdienen.

 29. Rob V. zegt op

  Hij heeft nooit echt zijn excuses aangeboden voor het vorige incident:

  De minister van volksgezondheid heeft immers wél zijn excuses aangeboden voor zijn woede uitbarstingen maar niet jegens buitenlanders. Op zijn Facebook schreef hij:

  ‘ผมขออภัยที่แสดงอาการไม่เหมาะสมผ่านสื่อมวลชนซึ่งมีผู้ชมหลากหลายรุ่นวัยแต่ผมไม่มีวันขออภัยคนต่างชาติคนนั้นที่ไม่ให้เกียรติและรังเกียจมาตรการควบคุมโรคของประเทศไทย’

  Verkorte vertaling : sorry het spijt me hoe ik uitviel tegen over de media, maar ik zal nooit mijn excuses aanbieden aan buitenlanders die geen respect hebben en die zich niet houden aan maatregelen tegen de ziekte’

  Meneer is er van overtuigd dat die wegwerp monddoekjes helpen… wie ze niet draagt is een kl*zak die heeft op te rotten. Zo is zijn mening.

  https://www.facebook.com/100001536522818/posts/3036373556423832

  En dit maal:

  “It’s winter right now in Europe so these people are fleeing the cold in Thailand. Many are dressed dirtily and never shower. As hosts, we have to be careful. Even they don’t want to mingle with each other, closing their borders,” the post said.

  “Today I’m in Chiang Mai. There’s pretty much no more Chinese tourists, only farangs. More than 90% of Thais wear masks, but not a single farang has one. This is why there’re so many infections in their countries,” another tweet from anutin_c said. “We have to be more careful of Westerners than Asians.”

  https://www.khaosodenglish.com/news/2020/03/13/health-minister-dirty-europeans-pose-virus-risks-to-thailand/

 30. Yuundai zegt op

  Heerlijk hé zo een clowneske minister die reeds voor de 3e maal de plank mis slaat. Moet je als garant maar ook als Thai zo een idioot serieus nemen. Ik dacht het niet. Eat zal die vrijer verdienen met dit soort gedrag?

 31. Loes huijssoon zegt op

  Nou, lekker dan. Het hogere IQ aan het woord. Zal wel iets te maken hebben met geld, dat China wordt vergeten. Vergissing als het over toeristen gaat. Chinees maakt foto’s en de wit neus geeft geld uit.

 32. peter zegt op

  Hij zegt dit omdat hij weet dat de gemiddelde Thai het daar volkomen mee eens is.
  De vieze falang is de oorzaak van al onze ellende.
  Dat leidt de aandacht af van het werkelijke probleem.
  Zorg voor een vijand die alle ellende veroorzaakt.
  Dan is je eigen falen onzichtbaar.

  • ruud zegt op

   Ik weet niet wat het adres is van die gemiddelde Thai, maar die woont in ieder geval niet bij mij in het dorp.

 33. peterdekker zegt op

  wat denkt dat heerschap wel niet wat hij is, een zogenaamde minister van volksgezondheid???
  ze moeten die vent op staande voet ontslag geven, want dit ventje is ten eerste niet goed bij z’n hoofd
  en ten tweede is het een staatsgevaarlijk iemand die weinig goeds met thailand op heeft.

 34. De laender zegt op

  Intussen weten we al dat de opleiding in Thailand te wensen over laat ,maar van een minister en dan nog van volksgezondheid zou men toch iets meer verwachten.
  Maar het is een militair en daar kan men inderdaad niet meer van verwachten ,spijtig voor Thailand dat men zich als land zo belachelijk laat maken door zo een idioot.

 35. chris zegt op

  Peter (voorheen Khun) heeft een verkeerde foto geplaatst bij dit artikel. Degenen die het Thaise nieuws de afgelopen twee weken volgen hebben ongtwijfeld gezien dat in elke vergadering de heer Anutin de (enige) minister is die een wit hemd met korte mouwen draagt met een pieper in het borst zakje. Het doet het voorkomen alsof hij een dokter is (die voortdurend mensen het leven redt). Overigens draagt in de ministersvergadering niemand een mondkapje. Volgens mij is het je uitgeven voor dokter in Thailand strafbaar maar dat zal wel niet voor ministers gelden. Die hoeven ook niet in quarantaine als ze van Korea of China terugkomen.

  • hans zegt op

   Ik geef deze minister helemaal gelijk. De “vieze” farangs zijn de oorzaak van de verspreiding. Niet de Chinezen die vleermuizen eten en er ook nog soep van maken. Daar is het virus ontstaan, dat weet iedereen, behalve de minister van Volksgezondheid in Thailand.Omdat het een zielig media geil mannetje is met een IQ dat waarschijnlijk niet boven de 80 komt. En als je nu nog steeds denkt dat farangs welkom zijn in Thailand dan is dit een bericht een waarschuwing voor je hoe de Thai werkelijk denken over de farangs. We worden gedoogd, maar diep van binnen haten ze ons, maar we brengen geld in het land om de economie daar beter te laten draaien en de meeste Thaise mannen zijn jaloers op de farangs omdat ze meer geld hebben en de vrouwen daar met meer respect behandelen dan de meeste Thaise mannen. En als je gewoon een rustig, betaalbaar leventje wil hebben in Thailand dan is dat nog steeds mogelijk. Zorg dat je niet teveel opvalt in Thailand en doe gewoon je eigen ding daar. Ga absoluut niet proberen om de Thaise mentaliteit te veranderen, dat gaat je niet lukken. Probeer net als de Thai een glimlach te voorschijn te toveren, wel of niet gemeend, dat doen ze zelf ook. Ga er niet tegen vechten, want dat ga je verliezen. Produceer de glimlach en dan gaat er een andere wereld voor je open in Thailand.P.s. Ik douche alleen als ik commentaar krijg dat ik begin te stinken, dus 1 x per maand lijkt mij voldoende, Haha

   • ruud zegt op

    Quote: We worden gedoogd, maar diep van binnen haten ze ons

    Welk bewijs hebt u, dat de Thai ons haten?
    Er zullen er ongetwijfeld zijn, maar er zijn zelfs blanken, die (andere) blanken haten.

    In het dorp waar ik woon, is iedereen even beleefd en vriendelijk tegen mij.
    Als ik de stad in ga, word ik overal netjes en vriendelijk behandeld.

    Als je in de bekende uitgaansgebieden als Pattaya komt, kan de situatie anders liggen.
    In de eerste plaats worden de komende en gaande toeristen toch in de eerste plaats gezien als een bron van inkomsten.
    In de tweede plaats trekken uitgaansgebieden, in het bijzonder waar alcohol, drugs en prostitutie een grote rol spelen, over het algemeen slecht volk aan.
    De kans op slechte ervaringen is daar dan ook een stuk groter, elders.

 36. Freek zegt op

  Ik heb 8 jaar in Bangkok gewoond en gewerkt en heb een leuke tijd gehad. De chaos en het gedrag in het verkeer, het niet houden aan afspraken,enz heb ik allemaal mee leren leven en nooit echt over geklaagd. Maar gisteren zag ik de PM op de Thaise televisie met een stoffen mondkapje (wat geen virussen tegenhoud) en dat zakte ook steeds naar beneden onder zij neus. Wat doe je dan? Dan trek je het mondkapje aan de buitenkant vastpakkend steeds naar boven. Aan de buitenkant zitten de meeste virussen! Achter de PM stond een mannetje zonder mondkapje. Wat nou; Buitenlanders deugen weer niet! Ik denk steeds meer dat ik blij mag zijn dat ik uit Thailand vertrokken ben. Het wordt je daar steeds meer tegen gemaakt. Jammer!

 37. marc zegt op

  En dan zullen we maar zwijgen van de Thai die mondmaskers uit vuilbak haalt en terug verkoopt

 38. Yan zegt op

  Deze idiote uitspraak, van een gelijkwaardige “minister” zal er zeker toe bijdragen om farangs te doen inzien dat ze er niet meer welkom zijn….en met plezier hun centen en hun pensioen elders te gaan besteden…Amazing Thailand….Bye Bye!

 39. jozef zegt op

  Deze minderbegaafde “minister” behoort tot de oudere generatie thaise mannen die niet weten wat denken is. je kunt aan hem zien dat hij in trance komt als hij zijn haat tegen farang kan uiten. Al goed dat hij MAAR minister van health is anders liep er geen farang nog vrij rond . Put them in bangkok hilton.

 40. Mark zegt op

  Deze man is naast vakminister volksgezondheid ook vice-eerste minister. Hij zetelt in het kernkabinet. Hij en zijn partij zijn één van de belangrijkste steunpilaren van deze regering. Zonder heeft deze regering geen meerderheid. De man is hierdoor quasi “intouchable” in de huidige machtsconstellatie.

  Wie denkt dat dit een malloot is die zomaar wat onzin uitkraamt vergist zich.

 41. Peter23 zegt op

  Die man zet vooral zichzelf voor gek en is juist niet wat de toerismesector in de toekomst nodig heeft.
  Het is zo makkelijk om de buitenlanders de schuld te geven van deze problemen terwijl het land problemen heeft waarbij veel meer slachtoffers vallen zoals de 65 doden in het verkeer die er elke dag zijn. Maar ja, daar kunnen ze de farangs niet de schuld van geven.

 42. Dirk zegt op

  Als ik zie hoe sommige Farang erbij lopen en hun hun attitude zie kan ik hem groot gelijk geven !

 43. Gerard zegt op

  Niet netjes van deze mijnheer!
  Overigens , ik heb nog nergens zoveel ratten , in de schemering maar ook bij daglicht , zien rennen als in Thailand!
  Maar de Thaise bevolking is zeer schoon op hun lichaam ,uitzonderingen daar gelaten.
  Ik denk dat ook van de gemiddelde farang , een verkwikkende douche is toch een feestje?

 44. Jack zegt op

  Wat die mondmaskertjes betreft kan ik hem geen ongelijk geven…

  En de Thais zijn meestal wel zeer hygiënisch wat hun lichaam betreft… dit kan niet niet altijd van buitenlanders gezegd worden…

  • Hij kan ook vragen of iedereen een feestmuts wil opzetten, die helpen net zo goed (niet) tegen besmetting.

 45. Erik zegt op

  Zou deze minister ingefluisterd zijn wat China vandaag heeft besloten?

  China geeft geen enkele info meer over Covid-19 gevallen BEHALVE als ze worden aangetroffen onder reizigers uit andere landen. En die gevallen worden dan breed uitgemeten in de media om aan te tonen dat de Chinese aanpak wel werkt en die van ons niet. Om de grenzen te beschermen heeft China nu ook beklimming van de Mount Everest verboden (hoewel Nepal het nog steeds toestaat aan zijn kant….) en China heeft ook een vliegtuig vol deskundigen en traditionele Chinese medicijnen naar Italië gestuurd.

  De doofpot staat klaar om gevuld te worden en reken maar, andere landen hebben het straks gedaan. Trump zit ook al op dat spoor……

 46. fred zegt op

  Hier in Pattaya zie ik bitter weinig mensen met een mondkapje……en onder de enkelingen die er eentje dragen zijn bijna meer farangs dan Thais.

 47. fred zegt op

  Ik blijf het verbazend vinden hoe zulke oerdomme half gekke kwibussen op zo een belangrijke posities terechtkomen ? Als je nagaat welke vereisten een Jan Modaal moet voldoen om een simpele betrekking te mogen bekleden dan lijkt me dit echt onbegrijpelijk.

 48. Joe Argus zegt op

  Bravo! Eindelijk eens een Thai bewindspersoon die duidelijk weet waar hij over praat en precies zegt hoe die vieze westerlingen in Thailand moeten worden bekeken – en nou is het warempel w e e r niet goed!

 49. Alexander zegt op

  Ik begrijp hem wel aan één kant. Corona is momenteel een vreselijke plaag aan het worden.
  Maar snap de westerlingen dan niet dat ze dan niet uit goed fatsoen een mondkapje op willen doen.
  In een aantal dagen vlieg ik ook naar Bangkok en kan je wel vertellen dat ik wel een mondkapje ga dragen.

  Ten slotte ben ik daar ook gewoon een gast van dat land.
  In ons eigen land hebben wij ook dingen waar de emigranten moeilijk mee overweg kunnen maar vind wel dat als je een land binnen komt dat je dan ook je eigen gedraag aan hun normen en waarde.

  Dus geef het goede voorbeeld als je Thailand binnen gaat en dat wij hun normen en waarden ook respecteren.

  • Rob V. zegt op

   Ik zit in een volle bus van Khon Kaen naar BKK, allemaal Thai aan boord. Niemand met een nutteloos mondkapje. Ik zal zodadelijk maar opstaan en hen vertellen dat zij allen onfatsoenlijk zijn en de Thaise normen en waarden niet respecteren. Schandelijk… Misschien moet de chauffeur maar door rijden en ons alle deporteren.

   • Rob V. zegt op

    Oh, achterin zaten 2 mensen met zo’n wegwerp maskertje, wel onder de kin. Bij aankomst in Bangkok zelf deden er een paar ook zo’n dun wegwerp maskertje voor. Zinloos.

 50. TonyM zegt op

  Zulke uitspraken doen het toerisme in AMAZING THAILAND……echt niet goed.
  Kan de Min.President deze man niet tot de orde roepen want vele FARANGS en met name mij vinden zulke uitspraken anno deze tijd met Social Media echt niet meer kunnen……
  Werk voor ambassadeurs om protest aan te tekenen.
  Gr.
  TonyM

 51. PEER zegt op

  Zat 14-3, 8u AM
  Luchtvervuiling. Chiangmai: 255! De zon is amper te zien! We staan op CNX airport om naar Ubon te vliegen en dáár is de pollution 155, dus ook ongezond!
  Peking: 95
  New Delhi: 87
  Bangkok: 127.
  Mondkapjes, meneer de minister van gezondheidszaken

  • Cornelis zegt op

   Chiang Rai doet er nog een schepje – nou ja: schep – bovenop, Peer: 388 om 13.00u op deze zaterdag 14/3. Je kunt de lucht bijna snijden, zo dik is-ie. Vraag me af of dit jaarlijks – en steeds langer – optredende ‘verschijnsel’ niet minstens zo gevaarlijk voor de gezondheid is als het Corona-virus.
   Toen ik om half acht vanmorgen op de fiets stapte was de stand 185. Even naar m’n woon gebied in NL gekeken: 22……… Soms vraag ik me ècht af wat ik hier doe in deze maanden!

 52. Mark zegt op

  Over deze steenrijke Thaise politieke windhaan:

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Anutin_Charnvirakul

  https://www.thaipbsworld.com/anutin-charnvirakul-from-low-profile-businessman-to-pm-aspirant/

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-03-11/potential-thai-premier-touts-regulated-marijuana-to-win-votes

  Veel boeren en jongeren hebben op zijn Bhumjaithai partij gestemd omwille van het marijuana issue. Dat heeft Phuea Thai en FFB electoraal verzwakt. Prayut, is enkel en alleen daarom al deze man veel verschuldigt. Hij weet uiteraard dat hij “het gat vrij heeft” om politiek en anderzijds te cashen. TiT

  Uit zijn Rancho Charnvee resort in Khao Yai wegblijven is een duidelijke reactie die farrang aan de man kunnen geven, indien ze zijn populustisch stigmatiserende praatjes niet op prijs stellen.

  • TheoB zegt op

   Inderdaad Mark,
   Ik wilde reageren op je reactie van 13-03 15:32u, maar je bent me voor.
   Uit zijn recente uitspraken leid ik af dat hij zijn tijd op Hofstra University New York niet als prettig heeft ervaren.
   Ik kan me niet voorstellen dat Prayut (en de werkelijke machthebbers die Prayut aansturen) blij zijn met dit soort uitspraken, maar hij is leider van de Bhumjaithaipartij met 60(?) zetels (51 zetels bij de verkiezingen + 9 overgelopen leden van de ontbonden FFP). Zijn partij is dus voor de regeringscoalitie onontbeerlijk om de meerderheid in het parlement te behouden.
   Ik vermoed dat de “Powers that be” een geschikt moment afwachten om van hem af te komen zonder de steun van zijn partij te verliezen.

   • Mark zegt op

    Deze rattenvanger van Hamelen heeft met zijn verkiezingsbeloften vnl. Over marihuana een aantal jongeren dusdanig de kop zot gemaakt dat hun mond overliep van de Bhumjaithai propaganda.

    Zo ook mijn Thaise kleinzoon. Hij werd meegesleept in misleidende propaganda van enkele lokale Bhumjaithai figuren.

    Mijn vrouw en ik betaalden dat jaar nog zijn studies aan de universiteit. Nou ja studies? Hij heeft geen enkel examen afgelegd. Zelfs zijn rijbewijs examen niet. Dat kocht hij illegaal van de politie. Die verkopen dat daar voor 1500 thb. In serieel liegen over zijn studies haalde hij grootste onderscheiding.

    Plezant jaar had dat ventje toen. Nu is hij in het leger. Hopelijk krijgt hij daar enige structuur ingeprent. Zijn vader en zelfs grootmoeder waren het eindeloos gelummel en de aanhoudende problemen eindelijk ook moe. Ze zetten hem zwaar onder druk om dienst te nemen.

    Dankzij mijn Thaise kleinzoon ken ik het allooi van dit ministerieel heerschap en zijn politiek vehikel al langer dan vandaag.

 53. leppak zegt op

  Deze man haalt het bloed onder mijn nagels uit. Een zware belediging. Werk aan de winkel voor onze ambassadeur en op EU-niveau. Hoe kan iemand in die positie zich zo diskwalificeren ?

 54. Jacobus zegt op

  Een ding is ontegenzeggelijk waar wat deze minister beweert. Maar niet ter zake doende.
  ‘Vele farang zijn sjofel gekleed’. Klopt.

 55. teun zegt op

  Uit alle commentaren en informatie over deze minister zijn mij een paar dingen helder geworden:
  1. De man heeft geen achtergrond, die hem specifiek geschikt maakt om Minister van Volksgezondheid te zijn.
  2. Hij beschikt kennelijk over laser-ogen waardoor hij kan zien wie zich wel en wie zich niet doucht
  3. Het is aan zijn Ministerie om deze absolute viezeriken uit Europees Corona-gebied bij binnenkomst in BKK direct in quarantaine te plaatsen. En niet alleen maar wauwelen over flodderdoekjes, kleding etc.
  4. Sjofel gekleed is trouwens een aspect, dat hij selectief toepast. Ik wil niet veel zeggen over locale bevolking, maar daar kun je ook op dat vlak nog wel een discussie over voeren.
  5. Zeggen, dat in Chiangmai 90 % van de bevolking een flodderlapje draagt, is complete onzin. Zelfs nu er hier weer plakken gesneden kunnen worden van de vervuilde lucht, gebeurt dat zeker niet. En aan de luchtvervuiling doet dit heerschap ook totaal niks .
  6. Tot slot. De informatie over het aantal besmettingen (hij is daar verantwoordelijk voor) staat al 2 weken op ca. 50!? Als dat klopt (wat ik me ernstig afvraag) dan is corona – gezien de totale Thaise bevolking van ca 67 mln – een verwaarloosbaar probleem. Dus is volstrekt onduidelijk, waarom deze figuur zo loopt te schelden op farang.
  Ik denk overigens, dat het probleem van het aantal besmettingen vele malen groter is dan wordt gemeld. Waarom wordt er anders zo op gehamerd om o.a. Songkran niet te vieren.

  Op naar de volgende scheld kanonade.

 56. Henk zegt op

  Misschien heeft Anutin wel gelijk, https://www.rtlnieuws.nl/columns/column/5054521/nederlanders-vies-hygiene-handen-wassen-coronavirus


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website