Minister van Sociale Ontwikkeling en Menselijke Veiligheid Varawut Silpa-archa heeft het publiek gevraagd te stoppen met het geven van geld aan bedelaars, aangezien hun aantal toeneemt en sommigen bijna 100.000 baht per maand verdienen.

De heer Varawut verklaarde dinsdag dat zijn ministerie samenwerkt met verschillende instanties, waaronder de Royal Thai Police en de Bangkok Metropolitan Administration, om bedelarij aan banden te leggen. Ambtenaren van het ministerie voeren vijf keer per maand controles uit om bedelaars op straat te arresteren, aldus Varawut.

Gearresteerde buitenlandse bedelaars worden gedeporteerd naar hun thuisland, terwijl Thaise bedelaars naar een door het ministerie gerund opvanghuis voor behoeftigen worden gestuurd. Daar krijgen ze een loopbaanopleiding en worden ze aangemoedigd om werk te vinden. De heer Varawut voegde toe dat sommige eerder gearresteerde bedelaars terugkeren naar de straat omdat de inkomsten die ze daar kunnen verdienen veel hoger zijn dan de boetes die ze moeten betalen.

Volgens de Beggar Control Act BE 2559 (2016) kan de straf voor bedelen oplopen tot een maand gevangenisstraf en/of een boete van maximaal 10.000 baht.

Varawut benadrukte dat het grootste deel van hun inkomen afkomstig is van toeristen en het grote publiek. Veel bedelaars hebben kinderen of huisdieren bij zich om medelijden op te wekken. Elke bedelaar die met een kind wordt aangetroffen, zal worden onderzocht om te bepalen of zij familie van het kind zijn. Als dat niet het geval is, zullen gerechtelijke stappen worden ondernomen.

De minister meldde dat er de afgelopen tien jaar ongeveer 7.000 bedelaars zijn opgepakt, waarvan 30% buitenlands was. “Ik zou graag de medewerking van mensen willen vragen om te stoppen met het geven aan deze bedelaars, aangezien ze blijven terugkomen en in aantal toenemen,” zei hij.

Op de vraag naar hun inkomen zei de heer Varawut dat er geen bevestiging was, maar dat bedelaars in het hoogseizoen vaak veel buitenlandse bezoekers ontvangen. Sommigen van hen verdienen in een maand bijna 100.000 baht, aldus de minister.

Bron: Bangkok Post

24 reacties op “Thaise minister: Geef niet aan bedelaars, sommige straatbedelaars verdienen wel B100.000 per maand!”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Die minister toch. Hij ziet het wel goed hoor, voor zover het de grote steden betreft. Daar wil hij die bedelaars oppakken en omscholen. Maar daar zit ook het scheve van het bedelen; georganiseerde groepen waaronder de maffia die er goed rijk van worden.

  Maar ik heb 30 jaar een ander Thailand leren kennen in de Isaan. Heb in Nongkhai invalide, of verminkte?, bedelaars gezien die graatmager waren en zich voortbewogen op een plankje met daaronder een paar wieltjes omdat de benen het niet meer deden. Of weg waren… Mensen die thuis ook nog klappen krijgen als ze niet genoeg binnenbrengen en wier bord als laatste wordt opgeschept…. Mensen die een paar baht krijgen, van Thaise mensen nota bene, en niet van die paar farang die daar rondlopen op de Indochina markt.

  Als een Thai wat geeft dan geef ik ook want dan vertrouw ik op hun oordeel dat er met die persoon echt wel wat aan de hand is. Maar zoals wel vaker bestaat voor de hotemetoten Thailand alleen uit de grote steden. Nee, minister, een onzalig plan!

 2. Sjaak S zegt op

  Hoewel er beslist mensen zijn die dit als laatste middel zien om aan een paar baht te komen, geef ik uit principe niets aan bedelaars. In bijna alle landen op de wereld waar ik over de laatste 45 jaar ben geweest, kwam ik bedelaars tegen en bijna overal probeerde de overheid de mensen duidelijk te maken niets te geven.
  Er zijn altijd al professionals onder de bedelaars geweest. Verbaast me niets dat sommigen zoveel naar binnen halen.
  Ook in Thailand heeft bijna niemand het nodig om te bedelen. Er zijn altijd wel baantjes te vinden. Maar die verdienen natuurlijk niet zo goed.
  Nee, ik geef niks. Ik heb een hekel aan mensen die het handje open houden zonder tegenprestatie.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Moderator: Respecteer ook andere meningen.

  • Eric Donkaew zegt op

   Sjaak S: Ik heb een hekel aan mensen die het handje open houden zonder tegenprestatie.
   ———————–
   Maar sommigen kunnen er niks aan doen, zoals duidelijk invaliden en hoogbejaarden die niemand meer hebben. Die komen niet zo gauw aan een job. En het zijn deze mensen die ik vaak zie bedelen. Maar do as the locals do. Geven zij, dan kan dat aanleiding zijn om ook te geven. Ik ben het dus met Erik Kuijpers eens.

  • Klaas zegt op

   “Ik heb een hekel aan mensen die het handje open houden zonder tegenprestatie.”

   Ik houd van mensen die een hart hebben en iets geven zonder daar iets tegenover te stellen.

   • Sjaak S zegt op

    Mijn vrouw denkt ook zo: ze geeft zonder er iets tegenover te stellen. Ik vind het prima, ik respecteer dat.
    De reden dat ik niks geef had ik al aangegeven: ik heb te veel mensen gezien die er misbruik van maakten.
    Het klinkt natuurlijk heel erg zwart/wit, mijn reactie, maar ik ben ook niet zo bikkelhard dat ik nooit of te nimmer wat geef.
    Wij gaan vaker naar een tempel, waar we altijd wat achter laten. De monniken daar helpen andere mensen die het slecht gaat. Dus indirect geef ik wel wat.
    Ik ben echter van mening dat ik niet kan beslissen wie ik wel of wie ik niets geven kan. Dat laat ik aan hun over.

 3. Niek zegt op

  En hoeveel Thais verdienen miljarden baht zonder er zelfs voor te hoeven bedelen?
  En hoeveel ouderen moeten rondkomen met een ‘pensioen’ van 800 baht?
  Er zijn belangrijker problemen om op te lossen in dit asociale, hardvochtige Thailand dan te wijzen op die paar uitzonderingen onder bedelaars die veel geld maken.

 4. fred zegt op

  Draai of keer het hoe je wil maar wie bedelt is en blijft een arme drommel. Ik geef af en toe een paar Baht so what ? In feite wat peanuts. Uiteindelijk ben je tot niets verplicht. Ik denk dikwijls bij mezelf iedereen kan in het leven verzeilen in pure armoede en of enorm pech hebben in het leven. Ik vind ook dat een ganse dag bedelen ook niet echt een droom job is. Sommige van die mensen zijn ook echt gehandicapt. En er zijn er wel meer die in Thailand heel veel geld verdienen zonder wat men hard werken kan noemen maar daar hebben velen veel minder problemen mee om die tientallen keren meer geld toe te stoppen.

 5. GeertP zegt op

  THB 100,000 per maand, BORRELPRAAT.
  Als er al zoveel zou worden opgehaald dan wordt het door de maffia in beslag genomen.
  Hier in de Isaan kom ik geen bedelaars tegen, wel mensen met een handicap die muziek maken of althans een poging daar toe doen op de lokale markten Als ik in korat ben zie ik ze op de bekende plaatsen bij de grote winkelcentra en ik vergeet nooit om wat te geven,de minister moet zich diep schamen en zich wat meer verdiepen in het boeddhisme, juist mensen zoals hij die wat meer geluk hebben gehad in het leven zouden mensen die wat minder geluk hebben gehad wat mogen helpen i.p.v met camera’s erbij een donatie doen bij een tempel.

  • Dominiek zegt op

   Ieder zijn mening natuurlijk maar bedelen brengt in heel wat gevallen een pak meer op dan wat een fabrieksarbeider verdient.

   Er zijn heel wat gevallen gekend (zoek maar eens op op Google) van zogenaamde straatarme bedelaars die om de hoek een mooie wagen geparkeerd hebben om zich op het eind van hun ‘harde werkdag’ te verplaatsen naar hun dikke villa.

   Trek gerust maar je geldbeugel open. Van mij krijgen ze geen rooie cent enkel omdat ik nooit weet in hoeverre ze te vertrouwen zijn. Net zoals de piepjonge kinderen die wat bloemen proberen te verkopen in de vele restaurants in Thailand.

   De bedoeling van die zielige toneelstukjes is om medelijden op te wekken vooral bij de onwetende buitenlanders. En het gaat hier vooral om de vele bedelaars in de drukke steden en niet in een afgelegen dorpje in de Isaan.

   Maar vooral blijven geven GeertP 😉

   • Niek zegt op

    Ja, dat is het overbekende verhaal van de bedelaar die in een dure Mercedes terug naar huis rijdt.
    Maar het helpt je wel van je schuldgevoel af om niets te geven.

 6. Aad zegt op

  Ook ik zie hier geen bedelaars dorpje in de Isaan
  Wel mensen met een kar op zoek naar lege blikjes en flessen
  Langs de kant van de weg koop dan altijd wat water en blikjes cola
  En geeft dat dan aan de mensen ze zijn er super blij mee

 7. Kees zegt op

  Het is natuurlijk heel vervelend dat je niet weet wie echt een steuntje nodig heeft en wie de boel belazert. Overigens heb ik niet zo veel medelijden met bedelaars sinds ik het volgende zag. We zaten op straat te eten in een achteraf steegje en een bedelaartje van een jaar of 12 kwam aan het volgende tafeltje zijn geld tellen. Hij keerde een flinke zak met een ongelooflijk grote hoeveelheid muntjes om op tafel. Totaal moet dat veel meer zijn geweest dan een minimum dagloon.

 8. Tino Kuis zegt op

  Misschien leuk om dit Thaise verhaal over bedelaars te lezen. Dit is, denk ik, de werkelijkheid. Maar er zullen best zeldzame uitzonderingen zijn. Ik geef altijd iets aan bedelaars.

  https://www.thailandblog.nl/cultuur/bedelaars-kort-verhaal/

 9. Arno zegt op

  Er zijn zeker schrijnende gevallen.
  Maar ook zijn er die bedelen en een deel aan de maffia af moeten dragen.
  Scheid het kaf eens van het koren????
  Laatst was ik in ptty bij een 7-eleven, een vrouw stond voor de winkel en bedelde, ze ging voor me staan, keek me zeer brutaal en indringend aan en volgde mijn vrouw en mij zelfs de winkel in.
  Nou die krijgt dus niets!!!!!!!
  Verder moet ik soms denken aan een film met Eddy Murphy.
  Die speelt met een zwarte bril op de neus blind te zijn en zit op de knietjes op een plank met wieltjes dat hij ook verlamd is, tot twee agenten aankomen en hem onder de oksels pakken en op zijn benen zetten.
  Waarop hij luidkeels roept “A miracle has happened, I can see and I can walk, Praise the Lord a miracle has happened.
  Voor een aantal bedelaars geld dit wanneer je uit zicht ben , helaas zijn er genoeg welke dit niet voor geld.

  gr. Arno

 10. Jos M zegt op

  In ons dorp loopt een jonge vrouw rond die aan bijna iedereen 20 baht vraagt.
  Wij wonen op de talaat en bij ieder stalletje probeert ze het weer.
  Ziet ze een falang dan hoor oh papa give me please…
  Maar ze heeft wel iedere dag andere kleren en handtassen …

 11. Jack zegt op

  Het idee achter het geven aan de bedelaars is dat jij zelf op deze manier iets goeds doet, de gevers verwachten en krijgen dan ook geen bedankje of zo.

 12. Freddy zegt op

  ik vrees dat deze minister van sociale zaken! zich meer bekommert om de prestige van het land dan om degenen voor wie het sociale vangnet tekort schiet.

 13. Niek zegt op

  In het Nana district in Bangkok ben ik al verschillende malen bedelende fake monniken tegen gekomen, waar toeristen maar al te graag wat aan geven.
  Ze zijn onmiddellijk te ontmaskeren als je weet dat een monnik nooit om geld bedelt in de straat en de kleur van hun habijt is anders dan het oranje van de echte monniken.

  • Maarten zegt op

   Moraal van je verhaal: geef geen geld aan bedelaars.

   Geld doneren aan bedelaars geeft jezelf een goed gevoel dat je een ‘goede daad’ verricht hebt. Maar in veel gevallen ben je gewoon flink beet genomen.

   Er zijn tal van gevallen gekend dat, wanneer je een arme sakker wat voedsel toestopt omdat ze zogezegd geen geld hebben om eten te kopen, ze daar helemaal niet blij mee zijn. Het enige wat ze WILLEN is geld, de rest interesseert ze niet.

   Bedelen is een gemakkelijke manier om een riant inkomen te vergaren zonder te moeten werken. Beloof een bedelaar maar eens een job met een standaard maandsalaris en kijk wat hun reactie is…

  • Arno zegt op

   Klopt, een paar jaar geleden zagen we in BKK ook bedelende monniken , waarop mijn vrouw gelijk haar neus optrok en mij vertelde dat echte monniken NOOIT bedelen om geld op straat en dat derhalve deze zich als monnik voor doende lieden gewoon oplichters waren en dat ze niets met Bhudisme te maken hebben.
   En onwetende zal zeker denken een goede daad te doen om aan een ” monnik ” welke bedelt geld te geven.

   Gr. Arno

 14. fred zegt op

  Er zijn in Thailand wel heel veel mensen die bedelen als je het objectief bekijkt. Barmeisjes doen toch ook niks anders dan geld en drankjes proberen af te troggelen van klanten ? Please buy me drink…Please gif me tip. En daar geven de meesten heus wel meer aan dan 10 Baht. De selectieve verontwaardiging is nooit ver weg.

 15. Keespattaya zegt op

  Volgens een vriendin van mij hier in Pattaya zijn de meeste bedelaars in Pattaya afkomstig uit Cambodja. Vooral de vrouwen met een kindje op de arm. Zij geeft nooit iets aan ze.

 16. Arno zegt op

  Helaas ook in de familie meegemaakt, bedelen en morele chantage plegen.
  Het bewuste familielid benaderde vele personen , familie en vreemden en bracht het zo dat door haar geld te geven je een vorm van Tamboen deed.
  Wanneer je haar niets gaf dus geen Tamboen deed, dan kon je ziel schade lijden.
  Ja ja, mijn vrouw dreigde te zwichten, hetgeen ik haar snel uit het hoofd gepraat heb.
  Er werd gewoon morele chantage gepleegd om geld los te peuteren!
  Dat betreffende familielid hebben we dan ook alle contact mee verbroken.
  Hoe sluw en gemeen kan men te werk gaan.

  Gr. Arno


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website