Huisdieren in Thailand zijn een belangrijke bron van rabiës omdat de meeste niet zijn gevaccineerd, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, wordt veroorzaakt door een infectie met het rabiësvirus. Mensen kunnen besmet raken via een beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier. Infectie bij mensen is in veel gevallen dodelijk. 

De eerste verschijnselen treden meestal 20 tot 60 dagen na besmetting op. De ziekte begint met niet-specifieke ziekteverschijnselen zoals rillingen, koorts, braken en hoofdpijn. In een later stadium treden hyperactiviteit, nekstijfheid, spierkrampen en verlamming op. Uiteindelijk leiden complicaties zoals slik- en ademhalingsproblemen tot de dood. Preventieve behandeling is uitsluitend mogelijk voor aanvang van de ziekteverschijnselen. Onbehandelde rabiësinfecties zijn altijd dodelijk.

Preventie

Preventie staat hoog op de lijst van het ministerie van volksgezondheid in Thailand, sinds vorig jaar de Infectious Disease Act van kracht is geworden en gebleken is dat 80 procent van de huisdieren een potentieel gevaar vormt omdat ze niet ingeënt zijn. Dit jaar zijn al drie personen overleden aan rabiës, vorig jaar waren dat er vijf.

Men dacht dat de verspreiding van rabiës vooral kwam door zwerfhonden. Een eden om ze te vangen en alsnog in te vaccineren. De gemeente Bangkok zegt dt zij doormiddel van campagnes er in is geslaagd het virus rabies virus terug te dringen. Sinds 2013 zijn in de hoofdstad geen gevallen van rabiës geconstateerd. Desondanks wil de gemeente dat eigenaren hun huisdier laten inenten. Tussen 1999 en 2012 overleden in Bangkok zeven personen aan rabiës.

Het ministerie van Volksgezondheid wil dat Thailand uiterlijk in 2020 rabiës-vrij is, waardoor het voldoet aan de richtlijnen van de World Organisation for Animal Health.

6 reacties op “Huisdieren in Thailand verspreiden rabiës”

 1. Leo Th. zegt op

  Met al die loslopende (zwerf)honden in geheel Thailand is het voor mij eigenlijk een raadsel dat niet meer mensen geïnfecteerd raken/zijn geraakt met het rabiësvirus. In het verleden was het in Nederland verplicht om je hond een penning om te doen zodat duidelijk was dat de hond zijn rabiës vaccinatie had gekregen. Thans is het enkel verplicht voor geïmporteerde honden en katten of als je je huisdier mee naar het buitenland wil meenemen.

 2. erik zegt op

  Preventie staat hoog op de lijst. GEWELDIG! En dan lees ik ‘Bangkok’ en daar wordt dan iets gedaan, ogenschijnlijk. Hier vergeet men het platteland waar mensen geen huisdieren hebben maar ‘dieren bij het huis’ die blaffen als een inbreker komt, die een muis of slang vangen, daarom de restjes van de tafel krijgen en de rest scharrelen ze maar bijeen in de vuilnis.

  In veertien jaar hier zag ik nimmer ook maar een begin van voorlichting, een begin van het adviseren van een spuit (en laten ze daar gelijk een anticonceptie middel in stoppen svp want die dieren fokken maar raak…) dus de voorlichting is nul en de mensen zelf weten ook van niks, with all due respect. Pas na een beet door een hond lopen ze naar de lokale kliniek om te horen dat vaccinatie 1.500 baht kost en dan taait men af: te duur. En geen agenda in huis voor de vervolgprikken.

  Ook mij verbaast het dat zo weinig gevallen bekend zijn. Hoewel, wordt ieder geval wel gerapporteerd? Malaria is een veel gemakkelijker woord en je krijgt als arts geen lastige vragen. ‘Heart stopped’ kan ook nog…..

 3. patrick zegt op

  een drietal maanden geleden werd mijn vrouw gebeten door de hond van een buur. Ze kreeg een zwelling op de plaats waar de tanden door de huid gegaan waren en is naar de lokale verpleegpost (of hoe heet je dat?) gegaan. Van daar werd ze doorgestuurd naar het ziekenhuis waar ze een inenting kreeg en antibiotica voor twee weken. Nadien moest ze terug op controle en kreeg opnieuw antibiotica en een nieuwe opvolgingsafspraak. Vorige maand was blijkbaar alle gevaar geweken maar de verpleegeenheden zijn zeker op de hoogte van de ernst van de situatie. Ze heeft me niet gesproken over kosten, dus neem ik aan dat ze niet hoefde te betalen. Het hangt er – denk ik – van af of ze dit als ziekte dan wel als ongeval inschrijven. Ziekte is gratis, ongeval is te betalen.

 4. theoS zegt op

  Ratten zijn zo goed als allemaal geinfecteerd met rabbies en een beet, bij bv een hond, infecteerd deze ook. Bangkok is vergeven van de ratten en er zijn er meer dan inwoners van Bangkok. Ik had, in de jaren ’70, 3 honden in Bangkok waarvan 1 besmet werd met rabbies. Doodde in qarantine bij de dieren arts en moest daarna voor autopsie naar het Rode Kruis op Henry Dunant Road. Werd rabbies geconstateerd en de hele familie moest dagelijks voor anti-rabbies injecties komen. Lange naalden in de buik. Ben toen aan het uitroeien van ratten gegaan maar onbegonnen werk. Lang verhaal.

 5. Slagerij van Kampen zegt op

  Daarom ben ik ook maar gestopt met mijn rondje hardlopen in de ochtenduren. Werd voortdurend belaagd door blaffend en bijtend ongedierte. Hier kan men zich eigenlijk alleen nog per auto veilig verplaatsen.

 6. Loeng Johnny zegt op

  Ik mag van mijn echtgenote ook niet gaan fietsen of joggen wegens ‘gevaarlijke’ honden.

  Ik ben wel eens gaan fietsen en het is idd waar, soms komen er van die keffers af om in je enkels te bijten.

  Toch geen ‘verhaaltje’ en zo te lezen ook niet zo ongevaarlijk!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website