Thaise economie hapert, maar Vietnam groeit hard

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
27 december 2015

De economie van Thailand zit al een tijd in een dal. Hoe anders is het bij buurland Vietnam. De economie is in 2015 met bijna 6,7 procent gegroeid. Dat is zelfs hoger dan de 6,2 procent die de regering in Hanoi zich tot doel had gesteld.

Vietnam behoort al een tijd tot de snelgroeiende economieën van Zuidoost-Azië. Vooral de industrie draait op volle toeren en de export is flink toegenomen.

Dat het economisch een stuk beter gaat hangt ook samen met buitenlandse investeringen in diverse Vietnamese ondernemingen. Die zijn dit jaar met 17,4 procent gestegen tot 14,5 miljard dollar, omgerekend zo’n 13,2 miljard euro. Dat is een recordniveau voor het nog altijd communistische Vietnam.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Thaise economie hapert, maar Vietnam groeit hard”

 1. Lung John zegt op

  De thaise economie sputter al een hele tijd. Toe ik voor eerst in thailand was in 2004 dan was het heel goedkoop leven daar maar nu hoor ik van vele mensen dat het niet meer goedkoop is. De thaise bath blijft vrij laag. In 2004 kreeg ik voor 1 euro 50 bath. Nu nog slecht 37 bath. Bovendien mogen we niet vergeten dat de thai zelf hun land kapot aan het maken zijn en dat door de corruptie die er heerst. Zolang ze de corruptie niet in de kiem smoren zal thailand dieper en dieper weg zakken. Terwijl je erop staat te kijken zetten vele taxies de mensen tegen de muur ze foefelen met hun meter en zo gaat dat maar door. Geld is de groottste boosdoener en niet alleen in Thailand maar overal ter wereld. .

  • Cornelis zegt op

   Weet natuurlijk niet wanneer jij voor het laatst hebt gewisseld, maar momenteel doet de Euro weer een ruime 39 baht (39,2 – 39,4).

 2. Jacques zegt op

  Dat de Vietnamese economie nu goed gaat, betekent niet dat de overgrote meerderheid van werkenden daar het zo goed hebben, die krijgen waarschijnlijk nog minder betaalt dan de Thai. Het geld gaat alleen naar het grootkapitaal. Als je daar onderzoeken gaat doen, net zoals in Thailand, dan worden er ook beerputten opengetrokken. Wil je hier waarde aan hechten zul je toch veel meer moeten onderzoeken.
  Met China ging het ook erg goed en dit is ook al aan de minderende hand. Het zijn golfbewegingen.

  Met een democratisch gekozen regering in Thailand zullen ze er niet beter van worden. De invloed van de rijke groep Thaise mensen is dan nog meer aan de orde dan het nu al is. De rijken nog meer geld en de arme meerderheid zal het moeten doen met 300 bath per dag of nog minder. Dat zorgt ook niet voor een glorieuze Thaise economische toekomst.

  Thailand is ook duurder geworden en daardoor minder aantrekkelijk in economisch opzicht. Er zijn ook een aanzienlijk aantal Thai, die veel schulden hebben opgebouwd en dat gaat zich ook opbreken. De banken zijn hier debet aan, want ze verstrekken veel te gemakkelijk geld voor leningen die niet goed onderbouwd zijn.
  Dit is In ieder geval wat ik mee maak om mij heen. Ik ken thai die hebben als onderpand op hun lening, drie werkcontracten, die allen frauduleus zijn opgemaakt en niet goed gecontroleerd worden.

  De situatie in Europa is slecht voor ons in Thailand en dat wordt alleen maar slechter dus vanuit het economische perspectief wordt het zorgwekkend voor velen van ons. Dit is de realiteit die mij niet gunstig stemt en voorlopig nog wel doorgaat.

 3. Cornelis zegt op

  Die grenzen gaan voorlopig nog niet open, corretje.

 4. epie zegt op

  De Baht staat nu op 39.4 en je koopt hem nu in voor 39.1 met zelfs een lage Euro, kan je nagaan hoe die zich zou verhouden als de Euro nu sterker stond, toch denk ik dat de Bath sterker word en de Euro zwakker idd dus plannen en Batjes inslaan als je nog wat jaartjes relatief goedkoop wilt leven in Thailand.

 5. Rick zegt op

  Of we het leuk vinden of niet maar het communisme heeft scholing hoog in het vaandel staan daar plukt Vietnam de vruchten van in bv. Thailand is het niveau van het onderwijs zeer slecht. Je ziet dit bv. ook terugkomen in Cuba zodra daar de laatste handrem van het oude communisme afgaat zal ook daar de ontwikkeling storm achtig gaan mede door het hoge onderwijs niveau.

  Verder heeft men in Vietnam een betere werk ethiek en vooral ook meer werk lust en iets minder lust naar Thais sanuk mak mak. Daarnaast is Vietnam ook nog iets goedkoper en er wonen een stuk meer mensen 100 miljoen t.o.v. 65 in Thailand nou dan tel uit je winst.

  Daarbij komt ook nog dat die communistische regering of wij het nu leuk vinden of niet wel jarenlang een stabiel beleid voert dat zie je ook terug in bv. China. En landen als Thailand zijn bestuurlijk gezien een schip zonder roer en zeilen.

 6. janbeute zegt op

  De Thaise economie hapert .
  Ik krijg dagelijks te maken met een heel andere indruk .
  Er wordt gebouwd in de omgeving van Chiangmai en Lamphun , tegen de klippen op .
  Appartemens complexen , nieuwe woningen en geen kleine ook hoor .
  In gewone steden en zelfs kleine dorpjes .
  Nieuwe moobaans reizen uit de grond , wil je een groep bouwvakkers inhuren , kom je op een wachtlijst te staan .
  Nieuwe winkel centrums met Mac Donalds ed , grote bouwmarkten zie je ook steeds meer in de omgeving verrijzen .
  Nieuwe pickup en autoos en brommers niet te tellen .
  De jeugd komende uit de plaatselijke highscholen, vliegen mij na schooltijd dagelijks voorbij op de nieuwste Honda en Yamaha brommer modellen .
  En maar niet te spreken over de i en e , en wat voor mobile phones en mobiele telefoon shops .
  Bij mij in het kleine stadje is een inbouwbedrijf van audio installaties voor in de auto en pickup .
  Kom er dagelijks langs , staat altijd vol met voertuigen voor inbouw .
  Soms zelfs op Zondag nog .
  Ik voel mij soms hier een echte armoedzaaier , als ik zo al om mij heen kijk .
  Ja veelal gefinancieerd door de banken dat zal het zeker zijn .
  Maar ze doen het toch maar , kan te maken hebben dat ik misschien in een welvarend gedeelte van Thailand woon .
  En dat het in de Isaan , om als voorbeeld te noemen de situatie kompleet anders is .
  Hoor graag jullie reacties en persoonlijke ervaring in je eigen woon omgeving .

  Jan Beute .

  • ruud zegt op

   Dat grenzeloze bouwen hebben we 20 jaar geleden ook gezien.
   De verlaten half afgebouwde betonnen dozen zijn nog steeds te bewonderen.(Tot ze op een mooie dag instorten)
   20 jaar geleden zijn de schulden via de banken die veel te veel geld hadden uitgeleend doorgeschoven naar de overheid.
   Die is daar nog steeds de gelukkige eigenaar van en wat ik ervan heb gelezen is er nog nauwelijks of niets van afgelost..
   Er wordt enorm veel gebouwd, maar er is ook enorm veel leegstand.
   Het lijkt me een herhaling van zetten van 20 jaar geleden.
   En als ik in de Central Plaza kijk, zie ik daar mensen van de koelte genieten.En ze eten wat in het restaurant.
   Verder loopt de Tops supermarkt nog, maar voor de rest zie ik nooit iemand ergens in een winkeltje van Central Plaza.
   Ik vraag me dus ook sterk af, of die Centra Plaza wel iets opbrengt voor de eigenaars.
   Het lijkt allemaal een beetje op investeren in de toekomst.
   Of die toekomst ook onderweg is vraag ik me sterk af.

  • Jacques zegt op

   Ook in Pattaya wordt er heel veel gebouwd en staat er veel te koop. Veel Thai uit Bangkok die appartemen ten en woningen opkopen en er het weekend doorbrengen. Veel auto’s met Bangkok kentekens die het erg druk maken op de wegen. De grote flat complexen aan de kustlijn zijn veelal van buitenlandse investeerders.

   Ook in Nederland werd er een aantal jaren geleden veel gebouwd maar dan waren het bedrijfsgebouwen die nooit in gebruik werden genomen en leeg bleven staan en waar grote bedrijven en pensioenfondsen in geïnvesteerd hadden met alle gevolgen van dien. De gemeenten die zich in de kosten hadden gewerkt door hieraan deel te nemen. Wat te denken van de verliezen met grond aankoop en verkoop, welke niet plaatsvond en waar de gemeente mee bleven zitten . Hiervoor gaan de gemeentelijke belastingen weer omhoog, want een groot deel daarvan moet nog betaald worden. Dus in Nederland kennen we er ook wat van. De telefooncultuur vind je overal terug, daar is Thailand geen uitzondering in. Je moet meetellen buiten de deur en met een mooie motorbike of gsm maak je de blits. Ook de rookcultuur onder de Thai is levendig aanwezig. Stoer, rauw en mannelijk zoals de presentatie doet blijken. Later zal het verstand mogelijk weer
   terug komen, maar voor velen een te moeilijke opgave blijken te zijn.

 7. Erwin Fleur zegt op

  Beste Jan,

  Je hebt gelijk in wat je om je heen ziet, ik woon er nog niet maar kom regelmatig.
  De vorige regeringen gaven de Thai rubberbomen en deze regering maakt lenen makkelijker.

  Dit is wat ik zwart/wit zie.
  Mensen steken zich erg makkelijk in de schuld en zijn nu de sier aan het maken.
  Ik denk over een jaar of twee dat Thailand economisch het toeristische gedeelte
  aan inkomen gaat verliezen aan de buurlanden en Thailand nog een stukje duurder
  gaat worden.

  De rubberprijzen zijn erg gedaald waar het grootste gedeelte van de Izaan op draait.
  Wat denk je van rijst, bijna niet meer te betalen voor de arme Thai en ga zo maar door.

  Wat ik ook zie, zijn dat de prijzen niet meer in verhouding staan met het gemiddelde levensonderhoud.
  Mensen hebben het echt moeilijk, het is vooral uiterlijke schijn wat je ziet.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 8. Henk zegt op

  Als je voor 36 miljard (!) Thb onderzeeboten gaat kopen, dat heeft de Thaise regering dit jaar besloten, dan lijkt het erop dat ze geld genoeg hebben. Velen zien daar het nut niet van in, en menen dat er voor dat geld veel betere bestemmingen zijn. B.v. onderwijs, (engels!). Corruptiebestrijding, Economie stimuleren, etc.

 9. Joop zegt op

  Als er een democratisch gekozen regering komt gaat de Baht helemaal niet stijgen. Het is typisch westers, denken dat alles dan beter zou gaan. Vietnam heeft helemaal geen democratisch gekozen regering en groeit met 6,7 %.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website