Landbouworganisaties hebben de regering gevraagd om meer te doen voor boeren die in de problemen zijn gekomen door de aanhoudende droogte in 31 provincies in Thailand.

Veel boeren hebben het moeilijk door schulden maar vormen toch de ruggengraat van het land. De roep om financiële steun is dan ook groot.

Dit jaar is het ongewoon lang droog door een gebrek aan regen. Ook de waterstanden in de grote reservoirs en bij de dammen is extreem laag. Hierdoor lijkt de rijstoogst te mislukken of in ieder wordt de groei sterk vertraagd. Volgens de Meteorologische dienst zal de droogte zeker aanhouden tot het einde van de volgende maand. Hoe nijpend de situatie is blijkt wel uit het watervolume van slechts 65 miljoen kubieke meter bij de belangrijke Pasak Jolasid dam in Lop Buri, de laagste stand in 20 jaar.

De grote stuwmeren, Pasak Jolasid, Bhumibol, Sirikit en Kwae Noi Bamrung Daen, bevatten samen 976 miljoen kubieke meter water. Dat is slechts 5 procent van hun capaciteit, een laagterecord in 51 jaar.

Het ministerie van Landbouw heeft gewaarschuwd dat de water reserves bij de Pasak Jolasid dam alleen voldoende zijn voor de komende 40 dagen. Het gaat dan om landbouw en het gebruik door huishoudens voor mensen in Lop Buri, Saraburi, Pathum Thani, Ayutthaya en Bangkok.

Volgens een zegsman van de boeren, Prom Boonmachuay, doet de Thaise overheid te weinig voor de agrariërs die door de droogte zijn getroffen. Veel boeren hebben geld geleend om gewassen te kunnen kopen. Wanneer de oogst mislukt zitten ze zwaar in de financiële problemen. De overheid zou daarom financiële compensatie moeten geven. Prom waarschuwde ook voor onrust: “De boeren zijn bereid om de straat op te gaan om te protesteren!”

De overheid erkent het probleem maar staat met lege handen. Geld om boeren te compenseren is er niet meer. Er is de afgelopen tijd al 130 miljard baht aan steun uitgegeven. Een compensatie van 3.000 baht per rai voor de droogte zou neerkomen op een totaal van 120 miljard baht aan extra steun en dat geld is er niet. “Prayut kan ook niet met artikel 44 afdwingen dat het gaat regenen.”

Bron:  Bangkok Post – http://goo.gl/ai3qle

11 reacties op “Thaise boeren in de problemen door droogte, willen steun van overheid”

 1. NicoB zegt op

  Heel triest die droogte, je zal maar boer zijn.
  Wat ik weet van familie die boert en wat de posting ook zegt, de boeren lenen geld voor het zaaigoed en eventuele bewerking van de grond, als er dan oogst is, moeten ze veel afbetalen en dan moeten ze weer lenen, enz., een steeds weerkerend probleem.
  Jammer, dat de opbrengsten steeds onvoldoende lijken te blijven om zelf het zaaigoed etc. te kunnen financieren en te overleven totdat het oogsttijd is.
  Ik benijd deze boeren niet.
  NicoB

 2. henry zegt op

  Reeds onder de Yingluck werd er gevraag om geen tussenoogst te planten wegens de toen al droogt. Hebben de rjsboeren toen geluisterd?nee dus

  Dit jaar werd dezelfde waarschuwing gegeven, werd zelfs bijvertelt, dat men niet zou kunnen oogsten. Hebben de rjstboeren NU geluisterd? nee dus.

  Men probeert hen al jarente overtuigen om andere gewassen te telen,die minder wat er nodig hebben, en zelfs veel meer opbrengen. Hebben de rijstboeren hier naar geluisterd? Nee dus.

  De Thaise landbouw die meer dan 40 procent van de tewerksteling uitmaakt en toch maar 12 Procent uitmaakt is al lang niet meerde ruggegraat van het land. Maar een sector in moeilijkheden die grondig en totaal moet hervormd worden. Vooral de rijstsector, want in de buurladen heeft men bijna een dubbee opbrengst per Rai aan de helft van de productiekosten. Dat is het catastrofale van meer dan 10 jaar Thaksin regeringsbeleid met Rijstopkoopschema’s die de stimulans wegnam om te verandern, want ze geraakten hun rijst toch kwijt wel ook zijn kwalitet was

  • paul zegt op

   mooi gesproken , echt tijd dat ze iets anders gaan planten als bijvoorbeeld hout wat goed opbrengt en veel nood naar is , maar ook wel eens tijd dat Thailand aan de global warming gaat denken dan zullen ze minder problemen hebben met water !

 3. Jack G. zegt op

  Dit soort zaken zal het veranderen van de Thaise samenleving en vooral het leven op het platteland weer flink doen laten veranderen. De trek naar de steden voor werk zal weer flink gaan aantrekken nu en op de lange termijn. Op zich een ontwikkeling die je in andere landen ook ziet. Zaak wordt dan wel om de voedselproductie meer en meer te optimaliseren. De spanningsboog gaat toenemen.

 4. henry zegt op

  Grote probleem is dat de meeste van deze mensen ongeschoold zijn. En men heeft goed geschoolden nodig. Bijkomend probleem is dat zij meestal niet de goede arbeidsattitude hebben, daarom dat in laaggedchoolden jobs, zoveel Birmezen tewerkgesteld zijn, die wel de juiste arbeisethiek en productiviteit hebben, die de industrie en bouwsector nodig heeft.

 5. robluns zegt op

  De boer is ondernemer. In andere delen van de wereld speelt dikwijls hetzelfde soort probleem,evenals in andere bedrijfstakken. In goede jaren reserveren voor de minder goede. In verband met de onvoor-spelbaarheid van goede en slechte jaren zal een verstandige boer al snel er goed aan doen om voor tenminste 2 volgende jaren voor zaaigoed te sparen.
  Als ik begrijp dat deze boeren weinig tot geen scholing hebben genoten om een begin van eenvoudig boekhouden zich eigen te kunnen maken zal ervaring een harde leermeester zijn. Mogelijk komt er dan nog een tweede kans.
  Het aanbieden van onderwijs aan deze groep boeren en aan de beginnende boeren en andere ondernemers zou een beginnetje kunnen zijn.
  Voor het laatste aandachtspunt mag geen regering zich afzijdig houden.

  • ruud zegt op

   De boer kent geen goede jaren, omdat de prijs voor de rijst door de opkopers wordt bepaald.
   Of de oogst nu goed of slecht is, meer dan een absoluut minimum bedrag krijgen ze niet.

   • robluns zegt op

    In dat geval is voor de rijstboer weinig eer te behalen.
    Afhankelijkheid wordt zo gekweekt.
    Is dit Thailand…..

 6. Jan VC zegt op

  Om de droogte en het veranderde klimaat op de onkunde van de Thaise boeren te schuiven vind ik te kort door de bocht. Een onwetend man kan maar handelen volgens de tradities, die hem jarenlang bijgebracht zijn.
  Sensibilisering is er hoogdringend nodig!
  Men kapt hier bomen, verbrand afval zoals het hen uitkomt…en niemand zegt iets. Niemand zegt dat ze hun eigen graf delven.
  De boer is daar in laatste instantie verantwoordelijk voor!

 7. l.lagemaat zegt op

  Door het “rijstprogramma” van Yingluck zijn er bijna 20 – 30 % rijstboeren bijgekomen.

  Met het waterprogramma om verschillende systemen met elkaar te verbinden en daardoor
  drogere gebieden van water te kunnen voorzien is nog steeds niet begonnen.

  Op de voorspelde droogteperiode van tenminste 7 jaar is niet gereageerd door b.v.
  gedoseerd met de bestaande voorraad water in de stuwmeren om te gaan, dit is het
  3e jaar van de voorspelde 7 jaar.

  Misschien een paar dure projekten uitstellen om de boeren te helpen.
  groet,
  Lodewijk

 8. henry zegt op

  De boeren hebben geluisterd en gestemd voor degenen die verantwoordelijk zijn voor de situatie waarin ze nu zitten. Daarbij hadden/hebben die zeer sterke banden met grootste agro-bussiness van Z.O. Azie. In de verkiezingscampagne van 2010 werd door de toen regeringspartij, campagne gevoerd voor een hervorming van het onderwijs, en een landbouwhervorming met aandacht voor het vormen van co-operaties. Maar nee men luisterde naar de rattenvangers van Hamelen. Wat er nu gebeurd, werd al in 2011 voor gewaarschuwd door de academici, economen, landbouwdeskundigen, en opositie. Maar de toenmalige regering legde al de waarschuwjngen en adviezen naast zich neer. Zij hadden een andere agenda die vele malen belangrijker was.
  Her rijstopkoopschema heeft de volledige rijstbouw niet alleen ontwricht, maar hebben de Thaise rijst ook uit de markt geprijsd, en is daarenboven volledig ontspoort door corruptie. En heeft het land tot hiertoe meer dan 600 milliard Baht gekost. Geld dat men nu zo groot nodig heeft.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website