Meer Thaise moeders moeten hun baby’s de borst geven en ook langer. Nu krijgt slechts 12 procent van de baby’s de eerste zes maanden borstvoeding. De rest krijgt poedermelk die ook nog eens erg duur is, het slokt 25 procent van het gezinsinkomen op.

Direct na de geboorte krijgt 46 procent van de baby’s borstvoeding, maar dat aantal slinkt al snel, blijkt uit een onderzoek van de Lancet Breastfeeding Series 2016.

Uit de studie blijkt verder dat 50 procent van de kinderen jonger dan twee jaar vatbaar is voor diarree en een minder weerstand heeft omdat ze geen borstvoeding hebben gehad. Borstvoeding beter is voor de gezondheid van het kind, maar veel Thaise moeders denken, door reclame en marketing van de industrie, dat poedermelk  net zo gezond of misschien wel gezonder is.

Het onderzoek pleit ook voor de inrichting van ‘moederkamers’ op werkplekken en in openbare ruimtes in Thailand die geschikt zijn voor borstvoeding en borstkolven.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Te weinig Thaise baby’s krijgen borstvoeding”

 1. Taitai zegt op

  Zonder stelling te willen nemen, wil ik u er op wijzen dat dit een van de vele, vele onderzoeken is en dat de uitslagen niet altijd met elkaar overeenkomen. De reden waarom die uitslagen verschillen is simpel. Om een verantwoord resultaat te krijgen zijn er ontzettend veel deelnemers nodig opdat ook alle andere oorzaken uitgesloten kunnen worden.

  Indien er in een kleinere groep borstdrinkende kinderen toevallig een overdaad aan kinderen is die sowieso al erg slim zijn of een slechter gehoor hebben, kun je niet de borstvoeding aanwijzen als de oorzaak van hun slimheid dan wel van hun slechte gehoor. Bij heel erg veel deelnemers die op een statistisch verantwoorde wijze worden geselecteerd, kun je dit soort ruis vermijden. Maar … die onderzoeken zijn bijna niet te doen en ongelooflijk duur.

  Ik noem bewust slimheid omdat er ooit de stellingname was dat kinderen die borstvoeding hadden gekregen meer IQ punten zouden hebben. Een ander onderzoek heeft dit naar het land der fabeltjes verwezen. Mij zou het niet verbazen dat die ruis er in dit geval is gekomen omdat het in het Westen juist de hoogopgeleide, gezond levende moeders zijn die voor borstvoeding kiezen. Indien deze intelligente moeders ook nog eens een intelligente partner hebben, is de kans groter dat hun kinderen eveneens intelligent zijn. Het verschil in IQ punten heeft het kind bij zijn conceptie al meegekregen. Indien deze borstdrinkende kinderen vervolgens vergeleken worden met flesdrinkende kinderen van laagopgeleide, minder intelligente ouders kan het tot verkeerde conclusies leiden.

  NB Ik heb nu of in het verleden nooit iets te maken gehad met de babymelkpoederindustrie. Mij lijkt borstvoeding de eerst aangewezen en goedkoopste vorm van voeding, maar aangezien (om een scala aan redenen) niet iedere moeder in staat is om ook borstvoeding te geven, houd ik mij afzijdig van welk oordeel dan ook.

 2. Evert zegt op

  Het lijkt mij dat we al die wetenschappelijke studies wel met een korreltje zout kunnen nemen, want er is vaak al een vooropgezette mening en die wil men dan bevestigd hebben middels een “wetenschappelijk onderzoek?”
  Door de eeuwen heen heeft moedermelk gewoonlijk het beste gebracht en puur natuur als de moeder dan ook nog gezond eet kan er niks misgaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website