De Thaise overheid heeft veiligheidsmaatregelen genomen in verband met 17 augustus, de dag waarop twee jaar geleden door Oeigoeren een bomaanslag werd gepleegd bij de Erawan heiligdom nabij het Ratchaprasong  kruispunt in Bangkok. Die aanslag koste het leven aan 20 personen en er vielen 130 gewonden. De meeste slachtoffers waren Chinese toeristen. De autoriteiten houden er rekening mee dat Oeigoeren, een etnische moslim minderheid die in China wordt vervolgd, wraakacties willen plegen.

Voor de aanslag zijn twee Oeigoeren gevangen genomen, die moeten nog berecht worden. Mogelijk wilden de aanslagplegers wraak nemen voor de deportatie van 109 Oeigoer vluchtelingen naar China. De Thaise regering ontkent dat. Voor de bomaanslag werden Oeigoeren uit China via Thailand naar andere landen gesmokkeld.

Politie en de krijgsmacht moeten deze maand extra alert zijn op vermeende smokkelnetwerken. De afgelopen twee jaar zijn volgens een bron de autoriteiten doorgegaan Oeigoerse vluchtelingen te arresteren. Er zouden er nu 61 gevangen zitten.

Andere groepen die in de gaten worden gehouden, zijn Syriërs die door een netwerk het land worden binnen gesmokkeld en verzetsstrijders in het Zuiden. Volgens een niet bij naam genoemde bron zijn de autoriteiten bang dat IS militanten via het zuiden Thailand binnen komen en de extremistische moslims in het zuiden willen ondersteunen om zo ook elders in Thailand actief te worden.

Het hoofd van het Immigratie Bureau, Nathathorn Prousoorntorn, zegt dat die angst overdreven is. Er zijn al tijden geen Oeigoeren meer gearresteerd en Syriërs kunnen alleen met een visum het land in komen.

Bron: Bangkok Post – Foto boven Erawan heiligdom


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website