Toeristen worden gewaarschuwd om geen schooluniformen te dragen in Thailand. Hoewel het dragen van Thaise studentenuniformen momenteel populair is onder jonge Chinese vrouwen, is het Ministerie van Onderwijs niet blij met deze trend.

Het is toegestaan om een schooluniform te dragen als niet-student, zolang er geen initialen van echte scholen op het uniform te zien zijn. Als iemand echter een uniform draagt met de naam van een echte school en iets doet dat de reputatie van die school kan schaden, kunnen zij in grote problemen komen.

Toeristen en Thai zijn zich wellicht niet bewust van de Studentenuniformwet in Thailand, waarbij overtreders een boete kunnen krijgen. Als toeristen uniformen dragen met schoolinitialen en zich misdragen, hebben de betreffende scholen het recht om een juridische klacht in te dienen.

Om nadelige gevolgen van deze modegril te voorkomen, zal Amporn Pinasa, secretaris-generaal van het Office of the Basic Education Commission, het onderwerp bespreken met andere organisaties, zoals het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Toerisme en Sport.

Advocaat Ratchapol Sirisakorn legde uit dat mensen die geen studenten zijn, maar uniformen met schoolinitialen dragen, worden beschouwd als bedriegers en een boete kunnen krijgen van maximaal 1.000 baht. Als toeristenuniformen alleen de eigen namen van de dragers laten zien, is dat echter geen overtreding.

De populariteit van de uniformrage onder Chinese toeristen begon toen de Thaise tienerromantische komedie ‘First Love’, ook bekend als ‘A Little Thing Called Love’, populair werd in China. Tijdens de Covid-19-pandemie vervaagde de trend, maar deze kwam terug toen de beroemde Chinese actrice en zangeres Ju Jingyi vorige maand een Thais studentenuniform droeg tijdens haar verblijf in het land en haar foto’s online deelde.

Bron: Bangkok Post

11 reacties op “Thailand waarschuwt toeristen voor het dragen van schooluniformen”

 1. Rob V. zegt op

  Storm in een glas water, waar een mens zich druk om kan maken… tja. Uniformp*kken zoeken naar de bekende spijkers.

 2. Freek zegt op

  Fijn dat die hoge piefen hun tijd en aandacht geven aan dit geweldig grote issue. Gelukkig zijn er verder geen andere problemen de wereld om je druk over te maken!

  • Grumpy zegt op

   Ik vind de ophef van de Thaise autoriteit terecht. Het gaat hier om een onderdeel van de Thaise identiteit. In NL en BE zijn we niet gewend om kinderen/jongeren in school- of universiteitsuniformen te zien. In Thailand behoort dit volledig tot het straatbeeld en maakt Thailand herkenbaar. Overigens maakt Thailand zich helemaal niet druk om andere problemen in de wereld.

 3. Lung addie zegt op

  Ik vind persoonlijk deze waarschuwing heel terecht.
  Het klopt tenslotte 100% dat het dragen van een schooluniform, met de initialen van een bepaalde school er op, schade aan de de reputatie van een school, kan berokkenen. Zeker wetende dat er nogal wat toeristen zijn die zich niet steeds netjes gedragen.
  Ik veronderstel dat U ook niet graag zou zien dat iemand, met UW naam op zijn petje of shirt, rondloopt en zich dan als een varken gedraagt, of wel soms?

  • Rob V. zegt op

   Denkt het ministerie soms dat de Chinezen *chterlijk zijn? Die uniformen koop je standaard zonder naam/logo, dat moet je er nog apart op laten zetten. De naam van de “student” doen ze nog wel maar dat is ook alles. Alsof de tourist dan ook
   og achter een school logo/naam aan gaat en al die moeite doen voor een paar selfies op instagram, alsof de winkel fake of echte namen er op gaat namen en alsof die toeristen dan zich gaan misdragen. Loopt een stel ambtenaren zich druk te maken op een niet bestaand probleem, duidelijk hoe ze op de burger en toerist kijken… Laat die Chinezen de komende maanden hun selfie maken, is de hype weer over.

   Gruwel van uniformen maar als iemand graag een foto in generiek uniform wil, why the hell not? Is meteen reclame/aandacht voor Thailand als fie toeristen hun selfies op het internet gooien.

   • Johnny BG zegt op

    “Als toeristen uniformen dragen met schoolinitialen en zich misdragen, hebben de betreffende scholen het recht om een juridische klacht in te dienen.”

    Lees bovenstaande nog even tien keer….. “Als” is niets zolang je niet te bijdehand wordt en dan zijn er wel meer wetten die het veroorzaken van een slechte naam door de rechter beoordeeld kan worden.
    Het is allemaal niet zo moeilijk als je wilt begrijpen wat men voor ogen heeft met dit bericht maar als ik zie dat een normaal Nederlands woord als “achterlijk” als volledig woord in de ban wordt gedaan dan snap ik het wel.

    • Rob V. zegt op

     Het is mij wel duidelijk dat het ministerie kampioen open deuren intrappen is. Als straks de hype is om in de generieke outfit van een beveiliger rond te lopen of een camouflage pak, gaan de autoriteiten dan ook waarschuwen? Iedereen snapt toch dat er niks aan de hand is zolang je geen outfit van een werkelijk bestaand bedrijf of instantie draagt? En al helemaal niet als je met een generiek outfit gewoon wat selfies maakt en dus niet eens probeert te doen alsof je een specifieke organisatie vertegenwoordigt.

     Het zijn voor mij gewoon gevoelige uniform fetisjisten met lange tenen, beren op de weg ipv zich minstens zo druk te maken over belangrijkere zaken.

     • William-Korat zegt op

      Ik heb in een vorig bericht wat niet door de [red] heen gekomen is, een fictieven ‘next step’ beschreven, iets wat je dan als gebruiker van een schooluniform met school naam niet zal waarderen.

      Sta er achter, om daar op in te springen bij een volledige basis uniform, dus met naamherkenning of logo.

      Iets wat in Nederland bij diverse overheidsdiensten ook normaal is dat het niet toegestaan is als je er niet werkzaam in bent.
      Is geen school maar het gaat om het uitgangspunt.
      Dus echt vreemd vinden het verbod, is niet aan mij.
      Gebeurd overal.

 4. Erik zegt op

  Dit zijn thaise gewoontes en hoor je gewoon te respecteren
  Dit zou Nederland ook moeten doen in de plaats van onze eigen identiteit weg te gooien..

  • René zegt op

   Helemaal met je eens Erik. Eigenlijk zouden alle leerlingen in NL ook uniformen moeten dragen. Ik heb heel mijn werkzame leven een uniform aan gehad en dat is bijzonder handig. Je hoeft nooit na te denken wat je aan moet en het voorkomt scheve ogen. Vooral kinderen kunnen hard en pesterig zijn als je niet mee doet of mee kunt doen aan een bepaalde merkkleding. Al die uniformhaters hebben naar mijn idee hun trauma gehaald uit lastige films.

 5. ronny zegt op

  Eigenlijk moeten ze dan de Chinese toeristen daar attent op maken. Het zijn zij die deze uniformen in overtreding dragen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website