Het grensconflict tussen Thailand en Cambodja kan worden opgelost in de Thai-Cambodian Joint Boundary Commission en niet door de arbitraire grenslijn op de Dangrek kaart te gebruiken, die in 1962 Thailand de das om deed.

Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) dient de zaak niet-ontvankelijk te verklaren, omdat die niet onder de jurisdictie van het Hof valt. Het dient te verklaren dat het vonnis van 1962 niet bindend is voor de grens. Dat vonnis zegt niets over de omgeving van de tempel.

Dit betoogde Virachai Plasai, ambassadeur in Nederland en delegatieleider van het Thais juridisch team, vrijdag in zijn eindpleidooi in Den Haag. Daarmee kwam een eind aan de mondelinge toelichtingen van beide landen in de Preah Vihear-zaak.

Maandag en donderdag kwam Cambodja aan het woord; woensdag en vrijdag Thailand. Ze stonden in Den Haag omdat Cambodja in 2011 naar het Hof is gestapt met het verzoek het vonnis van 1962, waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen, te herinterpreteren. Cambodja wil het Hof een uitspraak ontlokken over het eigendom van de door beide landen betwiste 4,6 vierkante kilometer bij de tempel.

De Dangrek kaart (vernoemd naar de keten waar de tempel op staat), waar Virachai naar verwees, werd begin 20ste eeuw getekend door twee Franse officieren in opdracht van een gezamenlijke Frans-Siamese commissie die over de grens tussen Thailand en Frans Indo-China onderhandelde. De kaart situeert de tempel plus het omstreden gebied op Cambodjaans grondgebied, maar bevat naar later is gebleken fouten. Omdat Thailand zich lange tijd niet tegen de kaart had verzet, vonniste het Hof in 1962 dat de tempel op Cambodjaans grondgebied stond.

Virachai wees er nog eens op dat het gebruik van de kaart tot meer conflicten tussen beide landen zal leiden dan dat het huidige conflict erdoor wordt opgelost. Wanneer de kaart wordt geprojecteerd op de huidige topografie, zullen tal van onnauwkeurigheden en fouten aan het licht komen.’Er zijn eindeloos veel mogelijkheden en die zijn allemaal arbitrair’, aldus Virachai.

(Bron: Bangkok Post, 20 april 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Preah Vihear: Thailand verzet zich tegen het gebruik van de Dangrek kaart”

 1. henkw zegt op

  Er staat niet ‘op Cambodjaans grondgebied’. Er staat op territory onder de soevereiniteit. Dat is niet het zelfde. Volgens het woordenboek is de amerikaanse bechrijving van territory: een gebied dat nog niet alle rechten heeft, een mandaatgebied.
  Voorts is de thaise benaming Phra Viharn. De door u gebruikte naarm is Cambodjaans en daar wonen wij niet.
  Het was interessant om te volgen, hoewel af en toe wat slechte ontvangst waardoor sommige woorden wegvielen. Ik was al lang blij dat er een engelse uitzending was via het Kanchanaburi tv-kanaal. Nu maar hopen dat er een Salomo’s oordeel komt die rust in de regio brengt.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ henkw Klopt, maar dat is voer voor juristen. Hierbij de uitspraak uit 1962:

   1 The Court, by nine votes to three, finds that the Temple of Preah Vihear is situated in territory under the sovereignty of Cambodia;

   2 Finds in consequence, by nine votes to three, that Thailand is under an obligation to withdraw any military or police forces, or other guards or keepers, stationed by her at the Temple, or in its vicinity on Cambodian territory.

   Bangkok Post gebruikt de naam Preah Vihear, niet de Thaise naam.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website