Thailand staat op de derde plaatst in de top drie van landen (regio Azië-Pacific) met de hoogste huishoudschulden. De schuld-GDP verhouding in Thailand bedroeg 71,2 procent. In Australië is dit 123 procent en in Zuid-Korea 91,6 procent.

Hoewel de hoogte van de schulden op hetzelfde niveau liggen als dat van ontwikkelde landen, is de mogelijkheid van Thai om de schulden af te lossen veel kleiner.

Volgens gegevens van het National Credit Bureau hebben negentien kredietverleners gezamenlijk 9,8 biljoen baht aan leningen uitstaan (87 procent van alle leningen).

Sommarat Chantarat van het Puey Ungphakorn Institute for Economic Research (PIER) laat weten dat slechts 4 procent van de Thaise bevolking een hypotheek heeft wat erg weinig is vergeleken met de 40 procent in de VS. Slechts 9 procent heeft een creditcard schuld, ook aanzienlijk minder dan in de VS, waar 63 procent van de bevolking in het krijt staat.

Volgens hem is voor de economische ontwikkeling van Thailand belangrijk dat meer mensen toegang hebben tot leningen voor investeringen of woningen. Wel dient dat beleid gericht te zijn op Thai die hun schuld kunnen afbetalen.

Thai hebben wel een betere toegang tot persoonlijke leningen, zegt Atchana Lamsam van PIER, maar ze lossen slecht af, vooral jongeren. Zo sluit 17 procent van de Thaise bevolking een persoonlijke lening af. Daarvan is 30 procent in de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar, die groep heeft dan voor het eerst een betaalde baan. Bij deze groep blijft 20 procent in gebreke als het gaat om de aflossingen, dat is meer dan de 15 procent van alle leners. De wanbetalers wonen vooral in het Noordoosten, Noorden en Zuiden.

Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website