Het is nog allesbehalve een gelopen race: nieuwe verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden. De registratie van districtskandidaten loopt deze keer weliswaar geen gevaar, maar wanneer de verkiezing van de landelijke kandidaten op slechts één stembureau wordt gehinderd, kunnen alle 125 kandidaten niet aan het werk.

Dit scenario schetste kiesraadcommissaris Somchai Srisuthiyakorn gisteren tijdens een vergadering van de Kiesraad met alle politieke partijen.

Ik moet schrijven: bijna alle politieke partijen, want oppositieleider Abhisit, die had toegezegd te komen, was er niet. Als reden noemde hij zorgen over zijn persoonlijke veiligheid.

Somchai legde uit dat in het geval de uitslag van één of meer stembureaus ontbreekt, er herverkiezingen moeten worden gehouden tot alle parlementsleden binnen 180 dagen zijn gekozen. Lukt dat niet binnen die termijn, dan kunnen de verkiezingen opnieuw ongeldig worden verklaard.

Somchai drong er bij de partijen op aan te gaan onderhandelen tot ze het eens worden dat verkiezingen dé oplossing vormen van ’s lands problemen. ‘Wanneer een van de partijen het daarmee niet eens is, is het hoogst waarschijnlijk dat nieuwe verkiezingen geen succes hebben. Het is belangrijk dat voorafgaand aan de verkiezingen een vreedzaam klimaat wordt geschapen.’

De Kiesraad legde de 56 aanwezige politieke partijen gisteren drie data voor de nieuwe verkiezingen voor: 20 juli, 17 augustus en 14 september. Die eerste datum kreeg de steun van voormalig regeringspartij Pheu Thai en coalitiegenoot Chartthaipattana. Drie kleine coalitiepartijen hielden vast aan 15 juni, een datum die eerder was overeengekomen in een vergadering van 53 partijen.

De verkiezingen van 2 februari werden door het Constitutionele Hof ongeldig verklaard omdat in 28 kiesdistricten in het Zuiden niet gestemd kon worden op een districtskandidaat. Hun registratie was in december verhinderd door anti-regerings demonstranten. Dat kan deze keer niet gebeuren, zegt Somchai, omdat maatregelen zijn genomen ter voorkoming van die situatie.

Voorafgaand aan de vergadering in het Miracle Grand Convention Hotel in Laksi (Bangkok) verzamelden anti-regerings demonstranten onder leiding van monnik Luang Pu Buddha Issara zich bij het hotel.

Ze eisten dat een spandoek zou worden opgehangen in de vergaderzaal met een pleidooi voor hervormingen voorafgaand aan verkiezingen. Nadat kiesraadpersoneel een foto had laten zien, dat dit gebeurd was, vertrokken ze.

(Bron: Bangkok Post, 23 april 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website