Thailand is op weg om het eerste land in Zuidoost-Azië te worden dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht legaliseert, nadat de Thaise senaat met overweldigende meerderheid een wetsvoorstel hiertoe heeft goedgekeurd.

Het wetsvoorstel werd aangenomen met 130 stemmen voor, uit een totaal van 152 senatoren. Vier senatoren stemden tegen, terwijl achttien zich van stemming onthielden. De wet moet nog wel de koninklijke goedkeuring krijgen, maar de verwachting is dat dit zal gebeuren.

Activisten en politici hebben twintig jaar gestreden voor deze wetgeving. Plaifah Kyoka, een voorvechter van de wet, verklaarde trots tegenover persbureau Reuters dat ze nu geschiedenis schrijven en dat Thailand vandaag gelijkheid in het huwelijk kent.

De Thaise premier, Srettha Thavisin, steunt eveneens het homohuwelijk en nam onlangs deel aan een parade van LHBTI-activisten.

Met deze ontwikkeling wordt Thailand het derde land in heel Azië waar het homohuwelijk gelegaliseerd wordt, na Taiwan en Nepal.

2 reacties op “Thailand schrijft geschiedenis als eerste land in Zuidoost-Azië met legalisering homohuwelijk”

  1. Ger-Korat zegt op

    Ben een nuchter mens en ik wacht op het eerste land ter wereld welke het sluiten van een huwelijk verbiedt want met een huwelijk dicrimeer je degene welke niet een bij officiële instanties afgesloten verbintenis vastlegt. Ben blij voor degene welke het zo nodig vinden om te trouwen maar uiteindelijk schiet je er niets mee op want het biedt weinig tot meestal niets extra’s wat je ook wel op een andere manier kan realiseren.
    Wat me wel opvalt in Thailand dat de vrouwelijke koppels wel duidelijk aanwezig zijn, je ziet het als je ergens om je heen kijkt , terwijl de mannelijke koppels nergens te zien zijn in het straatbeeld of waar ook in Thailand in tegenstelling tot in het Westen.
    Uiteindelijk stranden de meeste tot veel huwelijken voortijdig en menigeen komt tot meerdere huwelijken in zijn/haar leven en daarmee wordt aangetoond dat we er maar vanaf moeten; gewoon gezellig samenwonen zonder gedoe van buitenaf en dat scheelt voor velen ook een hoop geld zowel bij het aangaan als bij het stoppen van een huwelijk. Gelijkheid staat bij mij voorop en dat gaat heel ver en een huwelijk bevordert juist onderscheid binnen de samenleving doordat er speciale regels en wetten zijn waarmee degene zonder huwelijk worden achtergesteld en dat vind ik verkeerd. Vermoed dat de meesten Thaise koppels welke samenwonen niet officieel getrouwd zijn want ik ken er velen en het lijkt voor mij dat dit de norm is in Thailand en niet dat men zo nodig vindt voor wie dan ook ook te trouwen.

  2. Eric zegt op

    Vanuit Nederlands oogpunt kan ik u geen ongelijk geven maar een huwelijk maakt het in het geval van b.v. voogdij, erfrecht en visum vereisten wel wat makkelijker als buitenlander in Thailand. Zowel voor hetero’s als de homo en wat er daarna allemaal achterna komt gemeenschap.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website