Thailand is samen met Indonesië en Maleisië het noodlijdende Europa te hulp geschoten. Ze hebben vele miljarden dollars in de kas van het Internationale Monetaire Fonds gestort om de financiële crisis op het oude continent te beteugelen.

70 miljard

In totaal is de IMF-kas met 430 miljard euro uitgebreid. De Eurozone leverde zelf 200 miljard euro. Opkomende landen als China, Brazilië, Rusland, India, Indonesië, Maleisië en Thailand leveren samen ongeveer 70 miljard dollar, bleek uit een opsomming van het IMF.

De middelen moeten het IMF in staat stellen een verdere escalatie van de schuldencrisis te bestrijden. Het geld is echter niet voor een specifieke groep landen bedoeld.

Grote druk

De opkomende economieën stonden onder grote druk om met toezeggingen te komen, nadat de eurolanden eerder al 200 miljard dollar beloofden. Japan kwam met 60 miljard over de brug en andere Europese landen ongeveer hetzelfde bedrag leverden.

Met het bedrag van ruim 430 miljard dollar wordt de oorlogskas van het fonds bijna verdubbeld. IMF-directeur Christine Lagarde reageerde dan ook tevreden.

Bron: AP


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Thailand schiet noodlijdend Europa te hulp”

 1. M.Mali zegt op

  Thailand helpt o.a. Europa?
  Kunnen ze het geld niet beter gebruiken om hun eigen problemen op te lossen?

 2. cor verhoef zegt op

  Ik kan me nauwelijks voorstellen dat deze miljarden dollars een gift zijn, zonder “strings attached”. Uiteraard zijn Zuidoost-Aziatische landen gebaat bij een financieel gezond Europa, maar zomaar domweg miljarden dollars in de IMF kas storten lijkt me een oliedomme actie.

  • Bacchus zegt op

   @Cor, mijn eerdere reactie is denk ik de mist in, dus nog maar een keer. Het IMF wordt gefinancierd door lidmaatschapsgeld, de zgn. quota. Deze zijn afhankelijk van de grote en samenstelling van de economie van een lidstaat. Eens in de vijf jaar wordt de quota herzien en moeten lidstaten al dan niet bijstorten.

   Daarnaast kent het IMF nog 2 bronnen van financiering, te weten “General Arramgement to Borrow” (GAB) en “New Arrangement to Borrow” (NAB). Vanuit de GAB en NAB kan het IMF per lidstaat specifiek vastgestelde bedragen lenen.

   Ik weet niet zeker of de 430 miljard uit dit artikel nu een verhoging is van de quota, dus lidmaatschapsgelden, of komt uit het GAB en/of NAB. Volgens mij het eerste. De quota zijn overigens niet meer dan een soort rekening courant verhouding die wordt aanghouden door lidstaten bij het IMF.

   Giften en schenkingen kent het IMF niet. Over zowel opgenomen als uitstaande leningen wordt gewoon rente berekend, deze is alleen lager dan de (private) marktrente. Omdat het IMF normaal gesproken alleen aan noodlijdende landen uitleent, stelt het bijna altijd bijzondere voorwaarden aan de lening, zoals hervormingen binnen een economie en/of privatiseringen van overheidsinstanties, denk hierbij aan Griekenland.

   Het is dus zoals jij zegt: er zijn altijd “strings attached”.

 3. Andy zegt op

  Lenen. Tegen rente natuurlijk. Uit eigenbelang, anders stopt de economie in zo azie net als in zuid europa.

 4. Jackkie zegt op

  Die 430 miljoen euro, moet dat niet miljard zijn? Ik vind de bedragen in dit bericht een beetje onduidelijk.

  • math zegt op

   lol jackkie, het woord miljoen komt in het hele verhaal geen een keer voor.

   • Jackkie zegt op

    Ik denk dat ze het hebben aangepast, eerst stond er in de eerste regel: “In totaal is de IMF-kas met 430 miljoen euro uitgebreid”

 5. math zegt op

  Leuke reacties, vraag mij alleen af of diegene van deze postings weten wat het imf inhoud? ik heb mijn twijfels, maar wikipedia als men het niet weet doet wonderen. Het woord rente is bij het imf niet bekend dus even goede informatie inwinnen.

  • Bacchus zegt op

   @math,
   Bij het IMF wordt gewoon rente in rekening gebracht op opgenomen en uitstaande leningen, alleen zijn die lager dan marktrente. Het IMF wijkt af van een gewone bank omdat zij naast rente ook voorwaarden stelt bij het verstrekken van leningen aan een land, bijvoorbeeld economische hervormingen (zie Griekenland).

   • M.Mali zegt op

    Hoeveel rente moet dan Europa betalen aan Thailand?

    Of wat voor een voordeel heeft Thailand eraan om geld te lenen aan Europa…
    Zoals ik al eerder heb geschreven, ze hebben toch genoeg problemen in eigen land om op te lossen, waar ze dat geld (Bath) beter aan kunnen gebruiken?

    Ik begrijp er echt niets van…

    Leg mij nu eens uit waarom Thailand dat doet…

    Ik wil het niet hebben over China en Japan, want dat zijn ander economische landen….

    • Bacchus zegt op

     @Mali, De leden van het IMF, waaronder Thailand, hebben zich gecommitteerd aan een besluit van de G-20 om de slagkracht van het IMF te vergroten c.q. verdubbelen met 430 miljard euro (dit moet volgens mij dollar zijn). Hieraan dragen dus alle leden bij, dus ook bijvoorbeeld Thailand en Nederland.

     Let wel, men doet hier voorkomen of het een vrijwillige bijdrage is, maar dat is dus niet zo. Het is een gevolg van het lidmaadschap van het IMF en Internationale afspraken over financiering van het IMF.

     Europa betaald geen rente aan Thailand, Thailand krijgt rente vergoed over zijn quota bij het IMF.

     Thailand heeft, net als Nederland momenteel, inderdaad genoeg problemen, maar zoals ik hierboven al beschreef is het geen vrijwillige bijdrage, maar een verplichting. Zo draagt Nederland conform internationale afspraken 3,7 miljard euro bij in het NAB (zie mijn andere reactie) en nog eens 2,5 miljard euro als extra kapitaalinjectie voor het IMF.

     Ik heb de bedragen niet opgezocht, maar gezien de omvang van hun economie zullen China, Rusland, India en Brazilie ongetwijfeld het grootste deel van de hier genoemde 70 miljard afdragen.

 6. HansNL zegt op

  Natuurlijk doen de ZO-Aziatische landen mee.
  Uit begrijpelijk eigenbelang.
  Immers, een afzetmarkt van bijna 500 miljoen zielen is natuurlijk belangrijk.

  Wat wel zuur is dat de hele ellende in Europa grotendeels door “de markt” wordt veroorzaakt, met als grote aanjagers de Credit Rating gedrochten, die allemaal Amerikaans zijn en wel degelijk de Amerikaanse economie willen bevoordelen.

  En dat doen door zoveel mogelijk proberen Europa te verzwakken.

  Het wordt tijd dat Europa de eigen broek leert ophouden en eens stopt naar de VS te kijken.
  De schuldencrisis in Europa zinkt volkomen in het niet bij de schuldenlast van de VS.
  Als er een Europees creditrating bureau was zou deze de Amerikaanse economie gewoon op C – – – moeten inschatten, de schuldenlast in de VS is zo enorm dat het tientallen jaren zal duren voordat er ook maar een deuk in de schuldenlast van overheid, banken en particulieren geslagen wordt.

  • danny zegt op

   Moderator: Reactie is niet geplaatst, want off-topic

 7. Fred Schoolderman zegt op

  Het verbaast mij dat er zo verwonderlijk wordt gereageerd, dat de Zuidoost Aziatische landen Europa te hulp zijn geschoten. De economische groei bevindt zich immers daar en dan met name in China, India en Indonesië. De dagen van hoog conjectuur behoren hier al lang tot het verleden en natuurlijk is daar een (afzet)belang mee gemoeid, maar dat geldt voor ons toch ook of denken sommigen onder ons, dat onze financiële ontwikkelingsteun puur om humane redenen wordt gegeven.In een aantal landen is het al niet meer zo, dat Europeanen als rijk worden gezien en behandeld, die tijd is echt voorbij.

 8. Fluminis zegt op

  Ach, zolang Europa op veel te grote voet blijft leven hebben leningen geen zin. Als het enigzins tegen zit is Thailand het geld wat zij via de IMF aan Europa leent gewoon kwijt net zoals Nederland en andere landen het geleende geld aan Griekenland kwijt zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website