Na China en Singapore is Thailand voor expats het derde meest favoriete land in Azië om zich te vestigen en wereldwijd het zevende. Zwitserland is nummer 1, Nederland staat op de 27ste plaats en helemaal onderaan bungelen Engeland en Egypte.

Dit blijkt uit de Expat Explorer Survey 2014, een jaarlijks onderzoek uitgevoerd in opdracht van de HSBC Bank. Het cijfermateriaal is gebaseerd op de opinies van 9.300 personen in de leeftijd van 35 en 54 jaar in 100 landen. Ze beantwoordden vragen op het gebied van hun financiële situatie, de kwaliteit van leven in hun nieuwe ‘vaderland’ en onderwijsmogelijkheden voor kinderen.

Het aantal respondenten in Thailand bedroeg 140. Daarvan kwam 38 procent uit Engeland, 14 procent uit de VS en 9 procent uit Canada. Een kwart werkt in het onderwijs en een kwart in marketing, media, horeca, reiswereld en toerisme. De respondenten waren aan de oude kant: 30 procent was 55 jaar of ouder, 44 procent zat in de leeftijdscategorie 35 tot 54 jaar. Twee derde bestond uit mannen.

Sterke punten van Thailand zijn de relatief lage kosten van levensonderhoud (nutsvoorzieningen, huisvesting, openbaar vervoer, boodschappen) en de hoge kwaliteit van leven. Op het gebied van kinderzorg staat Thailand wereldwijd zelfs op de eerste plaats.

Zwakke punten van Thailand zijn het leren van de taal, het maken van vrienden en je welkom voelen op het werk.

Het gehele onderzoek is te raadplegen op https://www.expatexplorer.hsbc.com/

(Bron: Bangkok Post, 23 oktober 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Thailand populair vestigingsland voor expats”

 1. chris zegt op

  Dit onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd door deze HSBC-bank. Het geeft inzicht in de waardering van landen onder expats die werken. Niet onder alle migranten. Gepensioneerde migranten zijn niet in het onderzoek betrokken. Onderzoek onder alleen gepensioneerden laat een ander beeld zien.
  http://www.forbes.com/sites/jacquelynsmith/2014/01/06/the-15-best-countries-to-retire-to-in-2014/.

 2. Monte zegt op

  Totaal eens met Chris. Verkeer is een gevaar voor je leven hier, zo chaotisch als het maar zijn kan.
  Bij immigratie wordt je als een crimineel behandeld.
  Zelfs na jaren getrouwd te zijn blijf je nog een buitenlander. Enkel het thaise eten is goedkoop.
  Tis altijd heel warm. 3/4 jaar bewolkt
  Ze laten ons buitenlanders altijd overal meer betalen.
  Huizen zijn bijna niet te verkopen. Want Thaien kopen een nieuw.
  Welke hoge kwaliteit van leven?
  Na 65 jaar schoppen ze je uit ziektekosten verzekeringen.
  Autos zijn duurder hier als in Nederland. Ja enkel de pickups niet, maar dat zijn ondingen.
  En een Thai is totaal niet geinteresseerd in een farang.
  Ja als hij geld ruikt.
  Als je naar Nederland wilt moet je eerst betalen wil je uit het land gaan, ook naar andere landen.
  Het is onbegrijpelijk dat Thailand zo verheerlijkt wordt.
  Eten van een markt kopen houdt een groot risico in.Iets wat vele niet inzien.
  En praten we nog maar niet over de luchtvervuiling.
  Men verbrandt alles.
  Ja ok het redelijk om hier te wonen, maar niet super.
  Het is het land van de vrouwtjes.
  En daar komen er veel voor naar hier.
  En ook vele worden kompleet uitgekleed. Eigen schuld, maar ok. Het gebeurt
  Maar als het in Nederland wat warmer zou zijn en vooral in de winter
  En de vrouwen niet zo hoge eisen stellen ..lol .. kwamen er niet vele farangs naar hier.
  Want buiten dat heeft het land weinig of niks te bieden
  Ok enkel de eilanden zijn mooi.
  Maar de grote steden is 1 grote chaos en zeer vuil.
  En heb je 1 tempel gezien dan heb je ze allemaal gezien
  En dat is nu niet bepaald een toeristische attractie
  Dus Chris je hebt volkomen gelijk.

  • Cornelis zegt op

   Monte, ik heb de 3 regels tekst van Chris een keer of vijf herlezen, maar ik vind daar niets in terug van de lange rij nadelen van Thailand in jouw reactie – of moet ik nu echt gaan twijfelen aan mijn leesvermogen?

 3. colin de Jong zegt op

  Voor mij onbegrijpelijk dat China op de eerste plaats staat. Vreselijk ongezond land met smog overal. Singapore is wel mijn favoriete bestemming,maar wel erg duur, en Thailand blijft toch nummer een als het gaat om de plussen en de minnen, en de kwaliteit van het leven en de temperatuur. Overal wat en nergens perfect en blijf lekker hier, met veel plezier.

 4. gerard van heyste zegt op

  En op welke plaats staat Belgie ? wij zijn ook wel geinteresseert,tenslotte,heb je veel Belgische abonnees!
  En ja ,hoe komt China aan die eerst plaats ??? Vuil,onvriendelijk en corrupt!

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ gerard van heyste In de posting staat de volgende link naar het onderzoek: https://www.expatexplorer.hsbc.com/ België wordt niet genoemd.

 5. josklumper zegt op

  Monte,ik ken je niet maar ondanks dat ik hier een heerlijk leven leidt,je hebt mijn support en 100% gelijk in alles wat je opnoemt,ik heb precies hetzelfde gevoel en ervaring na 14 jaar Thailand.Gr Jos

 6. henry zegt op

  Ik begrijp de negatieve reacties niet. Ik vermoed dat de negatieve of positieve beoordeling van Thailand gerelateerd zijn aan, hoe goed je in uw vel zit. En dat heeft alles te maken met uw woon en leefomgeving.

  Ik heb de indruk dat veel van de negatievelingen, daar verkeerde keuzes gemaakt hebben.

 7. gerard van heyste zegt op

  Sorry, Belgie staat wel op plaats 20 !

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ gerard van heyste Je hebt helemaal gelijk. Sorry, met mijn neus gekeken, zou mijn moeder zeggen.

 8. Adriaan zegt op

  het leven is zeker niet slecht in Thailand, maar het is niet goedkoop.
  als je de dingen wilt eten welke je gewend was in Nederland, ben je toch wel iets meer kwijt dan in Nederland.
  de taal op het werk is ook vaak een probleem, ze zeggen altijd dat ze je begrijpen, maar doen alles toch net iets anders, (dus verkeerd)

 9. rebell zegt op

  Hij of zij die dit rapport gemaakt hebben weten niet al te veel van Thailand. Heel vreemd nl. , dat ex. bewoner van de U.K. ,de V.S en Canada de levens standard in Thailand zo hoog inschatten. Canada heeft een van de hoogste levensstandards ter wereld op de ranking en Thailand daar integen veel lager.
  Nog vreemder, dat naar kinderzorg gevraagd wordt bij expats die boven de 50 jaar zijn en eigelijk geen kleine kinderen meer hebben. Weer een onderzoek waar niemand iets aan heeft.

  • chris zegt op

   beste Rebell
   Ik ben het niet met je eens. Het gaat hier om een onderzoek onder werkende migranten, de meeste uit westerse landen. Als deze migranten (meestal managers) in Thailand komen wonen wordt een groot aantal zaken voor hen betaald (huis met zwembad, verzekeringen, school/universiteit voor de kinderen, medewerkers in de huishouding, auto, nachtwaker, chauffeur; ga voor de aardigheid maar eens kijken in een wijkje nabij de International School Bangkok) en daarnaast krijgt men nog een maand-salaris van tenminste 100.000 Baht. Ik ken managers die hun werk hier voor 250.000 Baht per maand doen. Van dat geld kun je in Thailand meer kopen dan van hetzelfde bedrag (zeg 2500 Euro) in een westers land.

   • TLB-IK zegt op

    Ik denk dat je verkeerd zit beste chris ?. De enquete werd gehouden onder 9300 mensen en dat niet alleen onder managers. In het rapport word gesproken over -hun nieuw vaderland- en niet over een tijdelijk verblijf wat bij managers meestal zo is. De HSBC spreekt in het rapport duidelijk over -expats-.

    Voor een salaris van 250.000 Bht (wat jij noemd) zou ik geen manager in Thailand willen zijn. Dat zijn ca. 6500,- /maand en niet € 2500 die jij noemd. Dan zou ik minder als de helft verdienen van mijn laats genoten salaris en dat netto. No thanks. Voor dat salaris rij ik liever zelf mijn auto.

  • Monte zegt op

   Henry..is het niet zo dan..? Ja de temperatuur maakt veel goed.maar wat hebben grote steden nu te bieden behalve tempels en winkelcentra,s.Waar ik woon heb je 1 zwembad en 1 groot Winkelcentrum en 1 fitnesscentrum en het is een grote stad. En ik heb nog nooit zulke slechte wegen gezien.
   Overal grote grote putten. En het duurt jaren voordat men er iets aan doet
   En zodra ze zien dat je een farang bent gaat de prijs omhoog.
   En ik zit prima in mijn vel.
   Ik zwem elke dag 1 km en fiets 10 km. En heb heel mooi huis..kan elk jaar paar maal op vakantie.. Maar ik zie ook de minder goede dingen van thailand..En ik ken vele expats die er ook zo over denken.en ik heb absoluut geen verkeerde keuze gemaakt. Ken vele leuke restaurants
   Als men dezelfde belastingen betaald zoals voor riool en afval enz enz en men rekent dan het normale eten erbij. Mix thais en europees eten dan ben je hier duurder uit.
   Voor ziekte kosten betaal ik meer dan in nederland., alles wordt betaald, behalve poliklinisch.
   Puur gezien zonder extra kosten kost 1 kwh hier meer. Maar in nederland betaald men transportkosten enz. En dat maakt het zo duur in nederland.
   Maar het blijft amazing thailand ondanks dat ik er graag woont.
   Dus die exployer survay klopt van geen kanten.

 10. tonymarony zegt op

  Nou als ik het zo lees dan zijn er toch nog wel wat haken en ogen aan het verblijven of te wel leven en wonen in het paradijs zoals ik het vaak lees hierop het blog , ik ben het met veel lezers oneens dat het zo verschrikkelijk goedkoop is want we vergeten dat de bath wel erg laag is de laatste Jaren toen ik hier kwam 9 jaar geleden was 52 gewoon voor een euro maar nu is de euro drijfzand geworden en zakt steeds verder weg , dus in het kort het leven is duur geworden ik hoor niks over de Tesco waar de prijzen elke week hoger worden ,en zie ook dat er steeds minder thaien hun boodschappen daar doen want wat er in de kar zit voor 1000 bath is niks meer, maar het weer is in iedergeval beter dan thuis voor de oudjes onder ons , denk maar aan het spreekwoord klagers hebben geen noot, en geniet zolang het kan want het leven is kort.

 11. Kito zegt op

  Iedereen zal wel zijn, haar en/of hun persoonlijke redenen hebben (gehad) die hem, haar of hen er (ooit) toe brachten om hun heil elders dan in de vertrouwde heimat te zoeken.
  En het lijkt me maar logisch dat die redenen in veel gevallen na verloop van tijd aan belang inboet(t)en, simpelweg omdat een zelfstandig intellectueel functionerend mens nu eenmaal constant evolueert, en dat zowel op fysiek als op psychologisch vlak.
  Naast die strikt individueel bepaalde evolutie evolueert het omgevingskader (zowel waar dat de intieme relaties als de functionele relaties betreft) bovendien evenzeer constant.
  Dus is het ook volslagen normaal dat een aantal mensen zich hun beslissing ooit gaan beklagen. Daar gaat helemaal niks schaamvols of dergelijke mee gemoeid. Ons hele leven is één schakelketen van beslissingen en het is maar logisch dat wij daarbij regelmatig inschattingen maken die na korte dan wel langere tijd fout, of minstens minder gelukkig blijken uit te vallen.
  Omdat het om een keten gaat kan het zijn dat daarbij één of meerdere schakels het begeven, waardoor de hele ketting oncontroleerbaar wordt.
  Maar of het dan verstandig is om je daar (morrend en gefrustreerd) bij neer te leggen en over alles en iedereen die ooit diezelfde beslissing nam je gal te spuwen betwijfel ik ten zeerste.
  Veel verstandiger lijkt het me dat je in dat geval je vergissing (en alle mogelijke consequenties daarvan) consolideert, en dat je vervolgens verkast naar waar het je (op dat moment) beter lijkt te zijn.
  Ik wens iedereen die hier oprecht gelukkig is nog een heel lang verblijf in Thailand.
  En alle anderen wens ik innerlijke vrede, interne rust en vooral voldoende moed om hun situatie ten gronde te keren.
  Kito


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website