Ondanks het aantrekken van de economie is Nederland vier plekken gedaald op een ranglijst van de Wereldbank over het gemak van zakendoen en staat nu op plaats 32. Thailand steeg juist en staat op plek 26, ruim voor ons land.

In de top drie staan Nieuw-Zeeland, Singapore en Denemarken. Onderaan de lijst zijn Somalië, Eritrea en Venezuela te vinden. De lijst is niet helemaal onomstreden. Zo houdt het door burgeroorlog verscheurde Syrië zestien andere landen op de lijst achter zich en scoort Suriname maar iets hoger.

Nederland scoort onder meer hoog op de mogelijkheden om te handelen met het buitenland. Ook vindt de Wereldbank het positief dat er gemakkelijk een bedrijf kan worden opgericht in Nederland. Er wordt daarentegen laag gescoord op de mogelijkheden om een lening te krijgen. Verder kan de bescherming van kleine aandeelhouders nog beter en duurt het relatief lang om een contract via de juridische weg af te dwingen, volgens de Wereldbank.

Thailand steeg maar liefst 20 plaatsen al heeft dat ook te maken met een andere methodiek van de puntentelling. Daarmee staat het land derde in de ASEAN regio achter Singapore, die tweede blijft, en Maleisië, die wereldwijd globaal tot in de eerste plaats verloopt. De Wereldbank laat weten dat Thailand het afgelopen jaar indrukwekkende stappen heeft gemaakt.

Volgens regeringswoordvoerder Sansern komt de verbetering door de samenwerking tussen de publieke en de particuliere sector, en doordat veel overheidsinstanties efficiënter werken.

Bron: Bangkok Post en NU.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Thailand passeert Nederland op zakelijke ranglijst Wereldbank”

 1. Erik bkk zegt op

  Dat heet vooruitgang voor Thailand

 2. Martin zegt op

  Geweldig mooi en vriendelijk Thailand.

 3. Gerrit zegt op

  tja,

  Iedere Nederlander ziet dit al jaren aankomen en nemen de benen nu het nog kan.

  Naar……..

  Spanje, maar vooral naar Thailand ofwel Zuidoost Azië.

  En die domme politici hebben het niet in de gaten.

  Waarom……..

  Omdat ze niet naar hun volk luisteren. Balkenende; het volk heeft tegen gestemd voor de Europese grondwet en toch er doorgedrukt, tegen de wil van het Nederlandse volk.
  Rutte; het volk heeft tegen gestemd voor de handels overeenkomst met Oekraïne, toch er doorgedrukt, tegen de wil van het Nederlandse volk.
  En een vervolg gaat komen met een nieuwe stemming (waar het kabinet ook vanaf wil).

  In Thailand, maar ook China gaat het heel anders, daar legt de regering zijn wil op en wie zijn mond opendoet…………………

  Behalve als er veel commotie ontstaat, zoals het verhogen van de bus tarieven van 9 Bhat naar 10 Bhat.

  Al met al, houden de militaire de bevolking behoorlijk in het gelid (zijn ze ook voor getraind) en gaat het zienderogen beter, nieuwe vuilniswagens, nieuwe treinen, nieuwe politie wagens en vooral nieuwe militaire wagens. Uitbreiding van de BTS in Bangkok, ok, ok, ok. opgestart door de vorige regering maar toch.
  Heel veel nieuwe en/of verbeteringen aan wegen, door heel Thailand heen.

  Toerisme, tja, daar is een verschuiving van Europese en Russen naar Chinese, die geven wel geld uit, maar anders. kopen heel veel spul om mee naar huis te nemen en geven nauwelijks geld aan eten en uitgaan.
  Dus de uitgangsgelegenheden en de strandtenten lopen op hun einde en PowerKing (taxfree) doet zeer goede zaken. In de stad kopen ze de goederen en op het vliegveld (na de douane) halen ze het op. Kijk eens op Don Muang naar de zeer lange rij om die taxfree goederen op te halen.

  Het Nederlandse probleem; teveel mee eters, uit een steeds kleiner bord.

  Groetjes Gerrit.

 4. Joseph zegt op

  Jammer dat al die mensen met heel veel kennis omtrent economie en financieel inzicht vanuit Nederland naar Thailand zijn vertrokken. Als dat niet het geval zou zijn geweest stond Nederland wereldwijd ruimschoots op de eerste plaats. Hoop dat deze expats gaan inzien hoe hard wij hen nodig hebben om het land er weer bovenop te krijgen. Kom terug om het vaderland te redden van de ondergang. We kunnen jullie niet missen!

 5. sjef zegt op

  Stja in hoeverre is dit relevant?

  In ieder in NL heeft nog steeds heel goed op o.a. verzorging, medisch, financieel, woning kunnen kopen, WW, bijstand enzovoorts.
  Het gemak van zaken doen en veel geld verdienen is interessant voor wie,niet voor de gemiddelde Thai denk ik.
  Men moet eens af van het idee “Zaken”zijn het ideaal voor de Mensheid Ja voor een hele kleine minderheid.
  Indien iedere regering zijn poot stijf zou houden en zich minder lieten manipuleren komen de zaken lieden toch wel
  Meer zuinigheid zou beter op zijn plaats zijn, willen onze klein kinderen ook nog iets over houden straks

 6. michel zegt op

  Mooie verhalen allemaal maar het noord oosten nog steeds arm, terwijl de rijst prijzen in nederland in de laatste 12 jaar zijn verdubbeld, sweet dreams are looking for some one.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website