Hoewel de inreisvoorwaarden voor Thai en expats in principe hetzelfde zijn als die voor buitenlandse toeristen geldt er wel een uitzondering. De medische verzekering met een dekking van 50.000 dollar is voor expats en terugkerende Thai niet van toepassing.

Expats die in Thailand wonen en werken met een geldig visum of verblijfsvergunning zijn vrijgesteld als ze een socialezekerheidskaart of een aangetekende brief van hun werkgever kunnen overleggen. Anders moeten ze een bewijs van hun huidige ziektekostenverzekering in Thailand overleggen. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten op eerdere vragen.

Een andere uitzonderingsregel is de verplichting voor Thai om 21 dagen aaneengesloten in een ‘veilig’ land op de lijst te verblijven. Deze uitzonderingsregel is er gekomen voor bijvoorbeeld Thaise zakenreizigers die voor korte tijd naar het buitenland moeten voor zaken. Wel moeten ze, net zoals alle reizigers naar Thailand, een negatieve RT-PCR-tests vóór vertrek en niet ouder dan 72 uur, kunnen overleggen. Ook moeten ze een overnachting boeken en betalen in SHA+ of AQ hotel.

In tegenstelling tot buitenlanders hoeven Thais die terugkeren van hun reis geen ziektekostenverzekering te hebben met een dekking van ten minste $ 50.000, omdat ze al verzekerd zijn via de universele gezondheidszorg.

Een terugkerende Thai of expats moet wel een Thailand Pass aanvragen om ze een QR code te verkrijgen.

Bron: Bangkok Post

10 reacties op “Thailand Pass: Medische verzekering niet nodig voor expats en terugkerende Thai”

 1. Erik zegt op

  Eerst even goed lezen:

  ‘Expats die in Thailand wonen en werken met een geldig visum of verblijfsvergunning zijn vrijgesteld als ze een socialezekerheidskaart of een aangetekende brief van hun werkgever kunnen overleggen. Anders moeten ze een bewijs van hun huidige ziektekostenverzekering in Thailand overleggen. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten op eerdere vragen. ‘

  Dus wonen én werken is voorwaarde nummer één. Uiteraard heb je dan een geldig stempel.

  En daarnaast en/of voorwaarden: de Thaise (neem ik aan) social securitykaart of een aangetekende brief van de werkgever of een bewijs van huidige ziektekostenverzekering in Thailand. (Moet dat een Thaise ziektekostenverzekering zijn of mag die van de buitenlandse werkgever ook?

  Wat er ook moge staan en ter voorkoming van misverstanden, de gepensioneerde emigranten vallen er buiten. Althans, dat is wat ik er van kan bakken.

  • Rob zegt op

   Je hoeft er niets van te bakken, omdat het bricht duidelijk is. En gepensioneerde is per definitie niet een terugkerende expat noch Thai.

  • RonnyLatYa zegt op

   Misschien moeten er nog niet te snel conclusies getrokken worden uit de tekst.

   “Expats die in Thailand wonen en werken met een geldig visum of verblijfsvergunning zijn vrijgesteld als ze een socialezekerheidskaart of een aangetekende brief van hun werkgever kunnen overleggen. Anders moeten ze een bewijs van hun huidige ziektekostenverzekering in Thailand overleggen. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten op eerdere vragen.”

   Je moet namelijk ook in het achterhoofd houden dat deze tekst een antwoord is op een specifieke vraag.
   Deze was
   “I am an expat living and working in Thailand, do i have to submit an insurance policy document?”

   Ze zijn trouwens niet vrijgesteld, maar men zegt dat die hun huidige verzekering als bewijs kunnen gebruiken. (Socialezekerheidskaart, brief van werkgever, of bewijs van hun huidige ziektekostenverzekering in Thailand)

   Zie voor de vraag o.a. ook https://www.thailandblog.nl/reizen/thailand-pass-faqs-engels-nieuwe-versie/#comments .
   Da naar documentation 1

   Ik zou eerder denken dat wanneer je al een verzekering hebt in Thailand, of je die nu zelf afgesloten hebt, via de werkgever, of de overheid (o.a die getrouwd zijn met iemand die voor de overheid werkt) je geen nieuwe moet afsluiten en je die ook kan gebruiken.
   Of je hier dan verblijft als getrouwde, gepensioneerde, werkende, of wat ook maakt denk ik niet uit. Als je al een verzekering hebt en dat kan bewijzen lijkt me dat te volstaan.

   Misschien komt er duidelijkheid daarover in de toekomst.

   • Frans zegt op

    Veel van de in Thailand levende buitenlanders hebben wel een ” in patient” verzekering, maar geen “Out Patient ” verzekering.
    Zoals ik het lees is de vereiste Health insurance een algemene, dus ook voor de kosten van ” Out Patient”.
    Het is aan te nemen dat de verzekeringsbranche hier wel een oplossing voor gaat produceren,
    Ook ik heb geen glazen bol, maar verwacht dat deze algemene
    verzekeringseis nog wel even zal bestaan.
    Het zal wel een extra drempel zijn/worden voor veel toeristen uit landen waar de ziektekosten verzekeringen amper bestaan, zoals India.

    • Cornelis zegt op

     Ook voor Nederlanders zal het een drempel blijven als Thailand het niet-erkennen van de NL-zorgverzekeringen voortzet, lijkt mij.

 2. Frank zegt op

  Mijn vrouw heeft de dubbele nationaliteit. Toch hebben wij er voor gekozen om voor allebei de “Nederlandse Route” te volgen. Dus we gaan voor de Thailand Pass voor ons beiden.

  Gisteren de benodigde documenten ingeleverd voor het boeken van een AQ hotel in Bangkok.

  Wij hebben ingeleverd:
  Copy paspoort. Tevens de Thaise ID card van mijn vrouw meegestuurd. Je weet nooit waar het goed voor is.
  Copy vaccinatie certificaat in het Engels. Deze kun je downloaden via de site coronacheck.nl
  Copy verzekeringsuittreksel in het Engels, die wij van DSW hebben gekregen en voldoet aan de Thaise eisen.
  Betaald via mijn credit card.

  Hedenmorgen ontvingen wij de bevestiging en het betaalbewijs van het hotel. Deze zijn nodig voor de Thailand Pass.

  Ik ga er vanuit dat die Thailand Pass nu tzt wel zal worden afgegeven.

  • Cornelis zegt op

   Jullie gaan voor de Thailand Pass voor jullie beiden -=dat is jullie keuze, schrijf je.
   Volgens mij heb je geen keuze, ook iemand met de Thaise nationaliteit moet via die route.

   • Eric zegt op

    Klopt Cornelis,

    Beide hebben verplicht een Thailand Pass nodig.
    Enige verschil van wat ik lees in de Bangkok Post is dat een Thai met Thais paspoort GEEN speciale Covid verzekering hoeft af te sluiten mits zij of hij vooraf 21 dagen aaneengesloten in 1 van de 46 landen verblijft.
    Nu is dat bij ons wel het geval , echter wij wonen in Nederland en vertrekken vanuit Belgie, nu maar hopen dat dit geen probleem gaat geven.

 3. Frank zegt op

  Hi Cornelis,
  Omdat het hier met name om de verzekering gaat, heb ik het zo geformuleerd.
  Ik weet dat iedereen die pass nodig heeft.

 4. Dick41 zegt op

  In-out patient verzekering.
  Naar mijn mening is de nederlandse zorgverzekering beide, immers als je naar de dokter gaat voor iets waarvoor je niet behoeft te worden opgenomen, zoals in NL een huisarts of zelfs een specialist dekt de verzekering dat incl.medicatie of hulpmiddelen. Bij een buitenland-dekking, uitgebreid met reisverzekering wordt alles vergoed, daarmee heb ik nu wel > 12 jaar ervaring in Thailand. Er moet natuurlijk wel een goede rede zijn, maar ook herhalingsrecepten bij langer verblijf vallen daar onder (FBTO).
  Ik heb staar-operaties gehad in TH (niet echt een noodsituatie), maar ook dringend noodzakelijke operaties en alles wat daar tussen zit.
  Er wordt wel vergoed (bij ingrepen) naar NL tarief maar behalve bij mijn staaroperatie, waarbij multifocus niet werd vergoed (wel de operatie maar niet het stukje plastic van USD 2.000) is er nooit discussie geweest.
  Ik ben “vaste klant” bij Bangkok Hospital eerst op Samui, met oogoperatie in Phuket waar hun oogkliniek, is en nu in Chiang Mai.
  Voor de grotere dingen wordt het geregeld door Euroassistance via de reisverzekering die bij FBTO loopt, medicijnen betaal ik zelf en stuur de rekeningen die na aftrek eigen risico keurig wordt betaald, ook al zijn medicijnen zoals bijv. Metformine (Glucophage)in NL veel goedkoper. Ik neem meestal voor 3 maanden mee, meer wil de huisarts niet voorschrijven (?????) alsof ik een handeltje wil doen, betutteling in optima forma, maar de extra in TH gekochte wel volledig vergoed
  Als het bedrag boven de NL norm ligt betaald de reisverzekering het verschil; ik koop wel buiten BKH om wat dat scheelt de verzekering ca. 20-30% voor hetzelfde product van zelfde fabrikant, maar ik heb gemerkt dat sommige medicijnen hier beter zijn dan de generieke troep die door NL in China of India wordt gekocht.

  Het enige probleem blijft natuurlijk de smoes dat ze geen kapitaalverzekering zijn en dus geen bedragen willen noemen. Dat was al eerder bij mij voor mijn staar-operatie: stuurt u de rekening maar dan kijken wij wat we vergoeden. Merkwaardig dat ze daar mee wegkomen. Ik zou denken dat je als klant/patient het recht hebt om vooraf te weten wat iets kost, maar ja NL is NL.
  Ik ga in december DSW benaderen die als enige in NL wel bedragen wil noemen, laten we dat met zijn allen doen en eens kijken wat de reactie is bij opgave van reden. Met elkaar vormen we toch een redelijke klandizie. Er wordt toch nog steeds beweerd dat er marktwerking zou zijn in NL?
  Groet,

  Dick


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website