Het Livestock Development Department (LDD) begint volgende maand met het steriliseren van een miljoen straathonden en katten als onderdeel van maatregelen tegen hondsdolheid. Negentig procent van de zwerfdieren zijn honden, katten vormen de resterende 10 procent.

De overheid maakt zich zorgen over het probleem van zwerfdieren en wil het aantal verminderen. Zo neemt het aantal honden en katten met rabiës (hondsdolheid) nog steeds toe.

Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, wordt veroorzaakt door een infectie met het rabiësvirus. Mensen kunnen besmet raken via een beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier. Infectie is in veel gevallen dodelijk.

Ook huisdieren in Thailand zijn een gevaar voor de verspreiding van rabiës omdat 80 procent van de dieren niet zijn gevaccineerd, zo waarschuwt het ministerie van Volksgezondheid. Ze vormen daarmee een gevaar voor gezinsleden en hun omgeving.

Behalve het steriliseren van zwerfdieren gaat het LDD ook huisdieren vaccineren tegen hondsdolheid.

In de eerste helft van dit jaar zijn al zeven personen overleden aan rabiës, meldt het Bureau of Epidemiology.

Bron: Bangkok Post

14 reacties op “Thailand gaat een miljoen straathonden en katten steriliseren om rabiës tegen te gaan”

 1. william zegt op

  Laten ze maar in mijn dorp beginnen, ik word stapelgek van die agressieve honden, word er dagelijks
  mee geconfronteerd met mijn fietstochtjes., uitroeien die handel…

  • jan zegt op

   Verschrikkelijk…en géén Thai die er wat aan doet…Laten die honden maar begaan en het aantal groeit als ratten. In mijn dorp is op het initiatief en op kosten van een farang een sterilisatie uitgevoerd bij een hele hondenfamilie. De dieren hebben een rustiger leven en wij ook….

  • Angèle Gyselaers zegt op

   Amai William,ni erg diervriendelijk….het is een goeie zaak dat ze er eindelijk werk van maken om te sterelliseren!!

 2. Frank zegt op

  Het is een stap(je), maar zou stap 2 moeten zijn.
  Denk dat het aantal straathonden rigorous verminderen stap 1 is.
  Er zijn gewoon straten waar je niet doorheen durft/kan te lopen. (in Pattaya)

 3. Pieter zegt op

  Zou het helpen?? Ik waag het te betwijfelen.
  Hoeveel honden zullen er niet zijn in het LOS, 10 , 20, 30 Miljoen?
  Wie het weet mag het zeggen.
  Zoveel als ik er s’morgens tegen kom, wanneer ik m’n rondje op de fiets doe, dat wil je niet weten.

 4. Nico zegt op

  Tja,

  Ik wilde ook zeggen begin maar bij mij in de buurt, maar andere waren mij al voor.
  1 miljoen inenten is een “bere” klus, maar ik denk dat er veel meer dan 1 miljoen rond lopen.

  In China was een vliegen plaag, iedere Chinees moest per dag 5 vliegen dood maken, binnen een maand was het probleem opgelost.

  In Thailand kunnen ze daarvoor soldaten gebruiken, iedere soldaat moet minimaal 1 hond steriliseren, dan schiet het tenminste op. Maar daarmee zijn de honden niet verdwenen, tenzij ze een “vervuilde” naald gebruiken.

  Moraal van het verhaal: we zullen er niets van merken.

  Groetjes Nico

 5. Ingrid zegt op

  Heel goed idee. In ChaAm krioelt het van de honden die soms best beangstigend zich opstellen. Er zijn al veel vaste gasten die hier niet meer komen wegens de vele honden. En wij denken er ook over om volgend jaar niet meer hier naartoe te gaan.

 6. ton zegt op

  Ik heb zelf honden maar dit is een plaag die straks niet meer in de hand te houden is

 7. erik zegt op

  Er zijn een aantal mensen die hier reageren en echt een nieuwe bril moeten kopen.

  Er staat” steriliseren’. Even platvloers: bij de reu de ballen er af. bij een teef de eileiders er uit. Laat ze daarna maar ‘copuleren’ tot ze een ons wegen, er komen geen puppies van. Voor mensen die ‘copuleren’ niet verstaan heb ik een ander woord en dat eindigt op ‘euken’.

  Maar daarmee heb je rabies niet weg; de levende dieren kunnen dat verspreiden. Op de lange duur betekent het steriliseren een vermindering van het aantal zwerfdieren en dat is een groot goed; die dieren hebben een ellendig bestaan. Rabies komt vooral uit buurlanden en dat houd je niet tegen met welke inenting dan ook, Dat moet met de dieren uitsterven.

  Maar als ik lees dat de LDD volgende maand begint met … dan heb ik iets van: waar heb ik dat eerder gelezen…. Ik geloof er geen barst van.

  • Cornelis zegt op

   Ik kan me vergissen, maar het lijkt me dat je steriliseren en – bij de mannetjes – castreren verwardt. De gevolgen verschillen nogal, voorzichtig uitgedrukt……..

   • erik zegt op

    Cornelis, het item is hondsdolheid. En dat los je niet op met een operatie; daartegen helpt slechts een prik. Of je nu castreert of steriliseert, je haalt hondsdolheid er niet mee weg. Tegen hondsdolheid helpt voorts alleen actie als de buurlanden mee doen. En hun buurlanden ook.

    • ruud zegt op

     Met minder honden heb je natuurlijk ook minder dolheid.
     De populaties wilde honden zijn veel te groot.
     Als de populaties kleiner worden, is de hondsdolheid ook beter in de hand te houden.

     En mogelijk worden de honden ook gelijk inge-ent?
     Ze liggen daar dan toch al op hun gemak.

 8. Foodlover zegt op

  wij verblijven in een resort in Hat mea rampuang. Het stikt hier van de zwerfhonden. Maar ook heel veel honden die van iemand zijn en loslopen deze zijn soms nog agresiever. Als ik een wandeling maak heb ik altijd een stok ter bescherming bij me, nog nooit gebruikt trouwens. Mijn man is vorig jaar tijdens het fietsen door een hond gebeten. Diverse inentingen gehad wat toch weer een boel bahtjes koste. Het is een prima idee van de sterilisatie en castratie van deze dieren, de beesten weten niet beter..hoop dat men vlug begint.

 9. JACOB zegt op

  De meeste Thaien willen honden maar kunnen er niet voor zorgen,de cultuur is ook anders de meeste hebben geen respekt voor honden,heb er zelf 2, laten steriliseren en alle inentingen gehaald,ook als er 1 iets mankeert gaan we naar de dierenarts,veel omwonenden Thais vinden dit geldverspilling,hebben hier ons terrein laten ommuren en voor de honden een kennel laten bouwen,nou dan beschouwen ze je hier als gestoord,ben eenmaal een dieren liefhebber en heb ziels medelijden met veel van deze arme zwerfhonden,doch ze geven inderdaad veel overlast,hier op het pad waar we wonen zijn de honden van de buren aan ons gewend dus reageren niet agressief,hoop echt dat er een oplossing voor het probleem komt en dat mensen zich eens gaan afvragen kan ik wel voor een hond zorgen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website