Thailand heeft een groot tekort aan technici

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags:
12 december 2016

Thailand heeft een structureel tekort aan technici. Het beroepsonderwijs zorgt per jaar voor 33.000 afgestudeerden, maar dat zijn er te weinig. Jaarlijks zijn er zeker 50.000 technisch geschoolden nodig. Het tekort doet zich voor in alle sectoren, zoals: elektrotechniek, mechanica en chemie.

Panavy van de faculteit Engineering van de Mahanakorn University of Technology waarschuwt dat als men aan de vraag wil voldoen er in de toekomst buitenlandse technici zal moeten woren aangetrokken.

Volgens hem zal de vraag naar technici de komende jaren alleen maar toenemen vanwege de vele geplande infrastructurele projecten. Daarnaast wil Thailand de industrie hervormen naar hoogwaardige techniek en daarvoor is veel vakbekwaam technisch personeel nodig.

Op de lange termijn moet Thailand vooral kinderen voor techniek interesseren, vindt Panavy. Voor universiteitsstudenten heeft hij ook nog een advies: die moeten vooral getraind worden in communicatieve vaardigheden, initiatief, creativiteit en vooral een betere beheersing van de Engelse taal.

Bron: Bangkok Post

23 reacties op “Thailand heeft een groot tekort aan technici”

 1. chris zegt op

  Het verhaal begint eentonig te worden. Dezelfde deans van dezelfde faculteiten die klagen zijn dezelfde mensen die juist voorkomen dat er voldoende gekwalificeerd personeel wordt opgeleid.
  Mijn vrouw is al enige jaren geleden afgestudeerd in techniek en veel docenten leren de studenten de verkeerde dingen, heeft zij in de praktijk moeten ervaren. Docenten met praktijkervaring zijn echter zeldzaam. In het huidige onderwijssysteem wordt daarnaast de student absoluut niet aangemoedigd zelf te denken en te leren. En dan kun je niet verwachten dat zij eigen initiatief tonen en creatief zijn. Want helaas worden de studenten dan ook kritisch en dan kan alleen maar gevaarlijk zijn.
  Onderwijsvernieuwing naar Westers voorbeeld moet op de basisschool beginnen, vereist ook een ander type leerkracht en kost circa 10 jaar. Ga er maar aan staan in Thailand.

  • rori zegt op

   Het aangekaarte probleem is het zelfde in Nederland en Belgie. Alleen duitstalige landen doen het op dat gebied goed via hun leerligstelsen en wezen. Heb zelf 10 jaat op een HTS lesgegeven toen het werd omgedoopt naar Hogeschool en werktuigbouw ineens applied science moest gaan heten ging het mis.

 2. Rim zegt op

  Ik ben een 29 jarige E/I technician met 9 jaar werkervaring in de industrie sector. Ik zou graag in Thailand willen werken. Hoe zou ik zoiets moeten aanpakken?

  • chris zegt op

   Ik denk dat ik je moet teleurstellen. Even afgezien van de vraag of je tegen de Thaise arbeidsvoorwaarden zou willen werken (startsalaris minder dan het Nederlandse minimumloon, geen AOW en pensioen, geen ziektewet, 10 bepaalde vakantiedagen) moet je als technicus de Thaise taal beheersen. Dat wil zeggen spreken,lezen en schrijven, inclusief het technisch vakjargon. Daarnaast is het voor buitenlanders wettelijk onmogelijk om in sommige strategisch belangrijke industriesectoren te werken (zoals bv. de olie- en gaswinning) terwijl daar nu juist de meest internationaal georienteerde bedrijven werken.

   • Rim zegt op

    Hallo Chris,

    Bedankt voor je input. Ik zal mij zoals gewoonlijk in Nederland blijven inzetten maar zodra de omstandigheden bij Zuid Oost Aziatische bedrijven verbeterd of iets dergelijks dan houd ik dat in de gaten.
    Misschien dat er voor mij in de toekomst mogelijkheden zijn om voor niet-Aziatische bedrijven met betere omstandigheden te werken.

    En de rest ook bedankt voor de reacties op dit topic, hier leer ik van.

    Grtn, Tim

    • rori zegt op

     Tim probeer eens via Siemens in Duitsland op basis van energie en anders Shell. Verder wat te denken van Friesland food-Campina of van Melle??
     Zoeken vaak mensen welke zo een uitdaging aan durven,

     De ambassade heeft een lijst met namen van bedrijven ter plekke.

 3. Harrybr zegt op

  Thailand en kritische studenten… zelf denken, zelf initiatief nemen, zelf uitzoeken… de allerergste vormen van gezichtsverlies, waar Thais het alle bangste voor zijn. Het enigste wat ze leren is napapagaaien.
  Een student, die aan een docent iets vraagt, omdat het hem/haar niet duidelijk is, moet nog geboren worden. En als ze dan ooit eens een keer iets vragen,- zelf beleefd – worden ze door de docent totaal voor schut gezet voor de mede-studenten.

 4. teun zegt op

  Het onderwijsniveau is droevig. Engels leren is echt noodzakelijk, maar als je ziet hoe dat wordt gedaan….

  Ik was laatst op de lagere school waar de kleinzoon van mijn vriendin op zat. Ik zou hem ophalen, maar was nog wat te vroeg. De engelse les (leraar engels had gezegd, dat kleinzoon al zo goed engels sprak! Quod non, overigens) was nog niet afgelopen. Dus vroeg ik aan enegelse leraar in het engels hoe lang les nog ongeveer duurde. Hij keek me met grote vragende ogen aan! Hij begreep total niet waar ik het over had. Tsja, dan wordt het dus echt nooit wat. Ze leren alleen de letters, schrijven op bord en in schrift, maar spreken? Ho maar. Dat komt door al eerder genoemde angst voor gezichtsverlies.

 5. Ruud zegt op

  Dit is niet een specifieke constatering die alleen voor Thailand geldt maar bijna op geheel Azie van toepassing is.

  Ik heb jaren lang projecten gedaan met de grootste Japanse bouwbedrijven die rafinaderijen, gasplants en electriciteitscentralens bouwen. Tot deze op loonkosten wilden gaan besparen en hun Japanse werknemers gingen vervangen door Filipijnen. Filipijnen spreken immers veel beter Engels maar dat biedt geen enkele garantie op succes. Vervolgens moeten we niet denken dat het niveau van elke universiteit op deze wereld gelijk is. In de praktijk kwam het er op neer dat deze werknemers met een universitaire opleiding een werk en denk niveau hebben dat vergelijkbaar is met een MBO niveau.

  Daarbij missen Aziaten communicatieve vaardigheden, iniatitief, creativiteit zoals al is opgemerkt maar ook organisatie talent en het nemen van verantwoordelijkheden en is men daardoor besluiteloos.
  Dit is cultuur bepaald en zal waarschijnlijk nooit veranderen.

  Overigens heb ik later ook met soortgelijke bedrijven uit China en Korea in de energie sector gewerkt waar ik gelijke ervaringen mee heb.

  • Rim zegt op

   Hallo Ruud,

   In welke sector, op welke leeftijd en met wat voor ervaring en diplomeringen ben jij begonnen met klussen in het buitenland?

   Mvg,

   Tim

 6. Ben zegt op

  Ik ben elektrotechnicus met meer dan 50 jaar ervaring in div.takken van industrie zoals mengvoeder/beton/metaal industrie.
  Mijn ervaring is dat men in Thailand meent dat men alles zelf kan hierdoor krijgt men slechte kwaliteit van het te leveren werk maar dit ziet men ook in Nederland sinds de eisen van vakbekwaamheid zijn los gelaten.
  Men zou in Thailand voor bepaalde beroepen een vergunningsplicht moeten in voeren zodat er minder gerommeld wordt ( hierdoor zo de veiligheid van de installaties omhoog gaan).
  Ik zou best weleens hier op een technical college wil gaan kijken wat men hier voor onderwijs geeft.
  Eventueel wil ik daar wel vertellen hoe het mij vergaan is in de 50 jaar.
  P.s. Ik woon in pattaya ik zie wel dat de kwaliteit zeer langzaam beter wordt maar het grootste probleem zit de woningbouw dus meer toezicht .
  Ben

 7. Tino Kuis zegt op

  Goeie vaklui moet je goed belonen. Wie gaat er nou hard leren en zweten in een fabriek als je hetzelfde kunt verdienen bij 7-11?

  Geef een goeie vakman 400-500 baht per dag of meer en kijk maar eens hoeveel mensen daarvoor hard gaan leren…..in theorie en praktijk….met alleen beter onderwijs kom je er niet.

  Wie van jullie zou een hondebaan kiezen voor een hongerloontje? Meer betalen dan komt de rest vanzelf…

  • TheoB zegt op

   Ik ben bang dat dat niet zal helpen, omdat de meeste mensen worden aangenomen op basis van connecties en niet op basis van kwalificaties/ervaring/deskundigheid.
   Ook de kleine zelfstandige vakman moet het hebben van zijn sociale netwerk.
   Hoe goed je ook je best doet op school, het helpt nauwelijks om hogerop te komen. Alleen dat al lijkt me zeer demotiverend.

  • TheoB zegt op

   Vervolg:
   Omgekeerd geldt ook hoe slecht je ook presteert op school, je sociale netwerk zorgt toch wel voor je.
   Voordat die cultuur is “afgeschaft”, zijn we, volgens mij, minstens een generatie verder.

  • chris zegt op

   Beste Tino,
   Ik ken een ondernemer die zijn technici-werknemers ongeveer 20.000 Baht per maand betaalt. Hij wil graag groeien maar kan geen goed personeel vinden en met slecht werk afleveren aan klanten in de USA en Japan groei je niet. Zelfs afgestudeeeden van de universiteit missen volgens hem gewoon basale kennis.

   • Tino Kuis zegt op

    Ik geloof je graag, beste Chris, maar ik denk dat het een uitzondering is. Naast een betere beloning vind ik dat grote bedrijven niet moeten zeuren en beter zelf scholing, theoretisch en praktisch, ter hand moeten nemen.

    Laat ik het voorbeeld noemen van universitair opgeleide artsen in Thailand, waar ik een redelijk oordeel over kan vellen. Zij zijn allen van een behoorlijk tot goed niveau en wel omdat hun opleiding zowel plaatsvindt in collegezalen als ook een aantal jaren in de werkomgeving van ziekenhuizen.

    Een arts is gewooon een ambachtsman net als een loodgieter en leert het vak vooral in de praktijk. Dat geldt over ter wereld. . Ook in Nederland hoor je heel vaak dat pas afgestudeerden aan een hogeschool (heet hier een ‘universiteit’) of een universiteit nog veel te leren hebben voor ze echt volledig ingezet kunnen worden.

    • chris zegt op

     Natuurlijk heb je gelijk met het in de praktijk leren. De kleine en middelgrote bedrijven kunnen dergelijke opleidingen natuurlijk niet zelf ter hand nemen. En deze categorie bedrijven zijn de motor van de economie, niet alleen in Thailand maar ook in andere landen.
     Wat me wel opvalt en ook tegenvalt dat de Thai werken bijna uitsluitend zien als een middel om geld te verdienen. Iets van structuur in je leven brengen, zelfontplooiing, opbouwen van een netwerk en wellicht carriere maken komen nauwelijks aan bod.
     Mijn vrouw leidt een bouwbedrijf maar is niet als manager begonnen, maar heeft zich opgewerkt. Zij vindt menige Thai lui.

    • Bram zegt op

     Veel artsen in Thailand, zoals mijn vrouw, hebben hun studie in de USA gedaan. Niet alleen voor betere kennis, ook duidelijk meer prestige. Daardoor eerder kans op promotie en vaak ook eerdere benoeming tot professor.
     Dit is natuurlijk ook weer voorbehouden aan een kleine groep mensen, veelal met chinees achtergrond, die uit een duidelijk beter (lees = rijker) millieu komen.
     Om eerlijk te zijn, zo kent men Thailand weer. Een goede opleiding en een goede baan is voorbehouden aan de hogere kaste.
     Op Nederlandse universiteiten (UvA) maken ze zich meer druk om ‘gender neutral’ en discriminatie door de ‘witte Nederlander’. Hopeloos verloren, lijkt mij.

  • theoS zegt op

   Tino Kuis, zoals gewoonlijk heb je weer 100% gelijk. Er zijn wel beroepen die goed of redelijk goed betalen, de arbeidsuren van minimaal 12 uur per dag, 7 dgn p/week buiten beschouwing gelaten. Hospital nurse Baht 30 t/m 40,000 p/mnd. Restaurant kok Baht 40,000 p/mnd, spreekt hij Engels dan meer. Automonteur al gauw Baht 500- per dag, enz. Mijn stiefdochter werkt als masseuse in Thai traditioneel massage en verdient Baht 400- p/uur, je leest het goed 400 per uur. Dat is Thai traditioneel massage voor degenen die iets anders denken. Ongeschoold werk betaald ook zeer slecht maar 7/11 betaalt Baht 9000- p/mnd. Vooral het restaurant wezen kan er een potje van om haar werknemers uit te nemen, Lotus betaalt Baht 40- p/uur, voor een Thai niet slecht. Bron mijn zoon.

  • Gerrit bkk zegt op

   Al in 1993 woonde ik een seminar bij hier in Thailand en een van de punten diw daar geprsesenteert werden was dat struktureel er innThailand een tekort was aan opleidings plaatsen voor technishe beroepen.
   Dus ongeacht van ds kwaliteit van opleiding en kwaliteit van de studenten, kwam men toen 50% opleidings plaatsen tekort.

 8. Ger zegt op

  Weet niet waar je informatie vandaan komt maar een verpleegster werkt voor rond de 20.000 baht per maand. Automonteurs in loondienst 20.000 per maand. En een kok werkt in een keuken en er is niemand die in Thailand om een engels-sprekende kok vraagt.tenzij het een buitenlander is. En ik hoor over koks in Pattaya die 30.000 verdenenen dus dat zal in niet-toeristche gebieden aanmerkelijk minder zijn.
  Alles gebaseerd op informatie gekregen van thaise mensen.

  • theoS zegt op

   Beste Ger, mijn zoon heeft, tijdens zijn schoolvakantie, bij een restaurant op Nang Ram Beach, Samaesan gewerkt en daar verdiende de kok Baht 1500- per dag, reken maar uit. Google ook maar eens naar Cookingschools in Thailand of iets dergelijks. Engels sprekende koks worden wel degelijk gevraagd in Thailand. Afgestudeerde verpleegster heeft minimaal Baht 30,000- per maand, je bent verkeerd geinformeerd. Het zijn de ongeschoolden die zo weinig verdienen. Ik woon in een Moo Ban tussen allemaal Navy Militairen met eigen huizen en de minste heeft ook Baht 20 tot 30,000- per maand. Een soldaat van de laagste rang begint met Baht 9000- per maand. Vele getrouwde Militairen wonen gratis op de Militaire basis waar de Army hun een huis geeft om te wonen. Het is niet allemaal armoe hier. Nogmaals, het zijn de ongeschoolden die een miserabel bestaan leiden.

 9. J.H. zegt op

  ALs ik het zo zie en lees is het tekort aan technici een probleem maar het grootste probleem is eigenlijk GEZICHTSVERLIES, dat speelt Thailand parten. Door deze houding gaat er nooit wat veranderen en dus blijf je op veel niveau’s des levens aanmodderen. Mijn zoon is half Thais/half Nederlands en jong maar die is verre van een kuddedier………………..er is dus nog hoop!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website