Duidelijke taal in Lumpini park.

De zwartkijkers (ook op deze blog) hadden geen gelijk: de verkiezingen gisteren zijn zonder incidenten verlopen. Maar een uitslag is er voorlopig nog niet.

In 69 kiesdistricten kon er niet gestemd worden, waardoor 13 miljoen kiesgerechtige Thai hun stem niet hebben uitgebracht. Dat is 25 procent van het electoraat. Wel gestemd kon worden in 89,32 procent van de 93.952 stembureaus.

In Bangkok bleven 516 stembureaus dicht (7,73 procent). De opkomst bedroeg 26,18 procent, wat een pover resultaat is vergeleken met de opkomst van 71,62 procent bij de verkiezingen in 2011. Maar dit is een onofficieel cijfer, bekend gemaakt door de gemeente Bangkok. Een landelijk opkomstcijfer is niet bekend gemaakt.

Hoe nu verder is de vraag. De Kiesraad is er nog niet helemaal uit. Belangrijkste probleem vormen de 28 kiesdistricten in het Zuiden, waar districtskandidaten ontbraken omdat demonstranten vorige maand hun registratie verhinderden. De Kiesraad zal dit probleem waarschijnlijk voorleggen aan het Constitutionele Hof.

Minder problematisch – maar het moet wel gebeuren – zijn herverkiezingen voor kiezers die een week geleden bij de voorverkiezingen hun stem niet konden uitbrengen, omdat stembureaus werden geblokkeerd. Dat gebeurt op 23 februari.

Oppositiepartij Democraten (die niet aan de verkiezingen deelnam) stapt ook naar het Constitutionele Hof. De verkiezingen zouden in strijd zijn met de Kieswet en de grondwet. Het Hof zou de verkiezingen ongeldig kunnen verklaren, waardoor ze moeten worden overgedaan.

Een hoge regeringsfunctionaris beschrijft de huidige situatie als ‘political limbo’, wat zich laat verlaten als ‘politieke schemerzone’. ‘De vraag is: waar ligt de echte macht? Wie beschikt over de legitimiteit? Niemand. De enige manier om eruit te komen is wanneer alle betrokkenen zich terugtrekken en aan de onderhandelingstafel plaatsnemen.’

Intussen heeft de protestbeweging besloten twee actiepodia te sluiten, Lat Phrao en Victory Monument, en die te verhuizen naar Lumpini. Dat gaat vandaag gebeuren. De PDRC zegt dit te doen uit veiligheidsoverwegingen omdat beide locaties met granaten zijn bestookt geweest.

En dan zijn er nog de boeren, van wie velen sinds oktober wachten op geld voor hun ingeleverde rijst. Ze hebben de belangrijkste weg naar het Zuiden in Ratchaburi geblokkeerd. Elders in het land zijn ook al blokkades geweest. De regering is wanhopig op zoek naar geld; ze wil een lening van 130 miljard baht afsluiten, maar de banken houden hun hand op de knip. Zo’n lening zou in strijd met de grondwet kunnen zijn, omdat de regering demissionair is.

Voor de gebeurtenissen van gisteren, zie Bangkok Breaking News + Verkiezingsnieuws van 2 februari.

(Bron: Bangkok Post, 3 februari 2014)

Foto homepagina: Premier Yingluck brengt haar stem uit en stopt het stembiljet in de verkeerde doos.

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Thailand ging naar de stembus, maar een uitslag is er voorlopig niet”

 1. Soi zegt op

  De patstelling is er niet op verbeterd nu de verkiezingen dan wel geweest zijn (en zeer ordelijk verlopen), maar onduidelijkheid troef. Eén van de partijen zou nu een handreiking moeten doen. Maar wie? Yingluck cs hebben de verkiezingen per sé gewild, maar is geboycot door Suthep cs. Deze laatsten hebben de verkiezingen nooit gewild, en men zal de uitkomsten aldus negeren. Kortom: ieder heeft voor zich allerlei argumenten geen toenadering te willen. Elke partij één of meerdere stappen naar achter dan om de situatie te overzien? Om te zoeken naar overeenstemmingen? Zo ver is het nog niet. Vooralsnog ook geen ruimte voor bemiddeling. Daarvoor staan de standpunten te vers en te ver van elkaar. Het blijft vooralsnog aanmodderen.
  Eén paar zaken zijn hoopgevend: de protestbeweging die 2 podia sluit. Waarmee geen olie op het vuur wordt gegooid, noch bestaande vuurtjes verder aangewakkerd. Maar ook waarmee monden gesnoerd worden dat men slechts uit is op chaos. Het is zeer rustig gebleven, op gebruikelijke dan wel te verwachten incidenten na. Menigeen in de afgelopen weken profeteerde hel en verdoemenis, te beginnen met het toerisme. Onlangs las ik nog hier op Thailandblog dat ik weet niet hoeveel Chinezen naar Thailand kwamen vanwege de viering van hun Nieuwjaar.
  Plus: de regering die in alle macht probeert de boeren te betalen. Ze zal een uitweg moeten vinden, en leren dat belofte schuld maakt. Voor loze woorden en populistische kreten geen plaats meer, en ook dat is leren! Zoals ik al eerder zei: TH heeft haar eigen tempo en ritme. En leerprocessen.

 2. chris zegt op

  Voor Suthep en consorten is het (alleen maar) een kwestie van ‘rekken en erbij blijven”. In de komende weken zijn er allerlei juridische en anti-corruptie procedures naast de toenemende spanningen en acties onder rijstboeren. Omdat het kabinet nog steeds demissionair is, kunnen de boeren niet betaald worden. En ik durf er wel 1000 baht op te zetten dat de anti-corruptie commissie een afzettingsprocedure tegen Yingluck start. Deze regering (of eigenlijk: Thaksin) wil maar niet luisteren en toegeven dat het spel uit is. En mijn vader zaliger zei dan altijd: wie niet horen wil, moet maar voelen.

 3. jeewee zegt op

  Corruptie is volgens mij verweven met de huidige Thaise maatschappij, dit betekent niet dat het goed is, maar dat het er is. Het is hypocriet om te denken dat als Suthep zijn zin krijgt alles beter wordt. Het is zelfs aannemelijk dat een deel van de demonstranten betaald wordt door Suthep en consorten, in het verleden is al naar voren gekomen dat mensen betaald werden om te demonstreren of voor hun stem. Hoe kun je anders zo lang demonstreren zonder te hoeven werken, je inkomsten komen immers niet uit de lucht dwarrelen. Men zal moeten accepteren dat democratie in Thailand (net zoals in veel anderen landen) niet hetzelfde werkt als dat wat wij in het Westen voor ogen hebben.

 4. teun zegt op

  Ik moet aannemen, dat de cijfers over de verkiezingen kloppen. Als ik dan lees, dat er in bijna 90 % van de stembureau’s is gestemd dan blijkt, dat Suthep cs. toch wel behoorlijk weinig aanhang hebben. Zij hebben immers slechts in iets meer dan 10 % van de stembureau’s kunnen verhinderen, dat er gestemd kon worden.

  En of het opkomstpercentage in de wel open zijnde stembureau’s hoog of laag is geweest, is minder relevant. Zij de wel hebben gestemd (en eind februari as. alsnog gaan stemmen) zijn de ENIGEN die bepalen wat er politiek dient te gebeuren.

  Wetende dat de aanhang van Suthep zich voornamelijk in en rond Bangkok en Zuid-Thailand zou ophouden en tevens wetend, dat Suthep niet heeft meegedaan met zijn partij dan zal de conclusie ongetwijfeld moeten zijn: de huidige regering heeft gewonnen. En daar zal in de tweede ronde eind februari as. weinig in veranderen, in elk geval zal de (politieke) rol van Suthep dan uitgespeeld zijn. Want hij vertegenwoordigt formeel geen politieke groepering en kan dus ook niet in overleg treden (als hij dat al zou willen) met partijen die wel hebben mee gedaan.

  En tot slot: als er al hervormingen zouden worden voorgesteld dan kan Suthep daar dus geen enkele invloed op uitoefenen. Mocht Suthep nog hopen op een coup dan denk ik, dat hij ook daar in teleurgesteld zal worden. Het leger zal – nu bijna 90 % van de stembureau’s open waren en stemming daar redelijk normaal verlopen is – zeker geen coup uitvoeren als er eind februari as. nog in slechts ruim 10 % van de stembureau’s verkiezingen plaatsvinden. De uitkomst daarvan zal van weinig invloed zijn op het huidige verkiezingsresultaat. Dus: nu geen coup dan eind februari as. al helemaal geen coup,

  Wat die juridische [rocedures betreft: die gaan zo lang duren, dat het land daar niet op kan wachten. Hopelijk gaan partijen die meegdaan hebben en procentueel een behoorlijk resultaat hebben behaald constructief aan tafel zitten. Dat wordt dan hoog tijd.

  • Khun Willem zegt op

   Hallo Teun,
   even over je getallen:in 90 procent van de stemburos zijn 44,9 procent van de stemgerechtigde kiezersstemmen uitgebracht.Hoeveel hiervan ongeldig en “no vote” zijn is nog niet bekend en zal
   zolang mogelijk geheim worden gehouden door de machthebbers. Bovendien is het ongeldig
   verklaren van deze verkiezing niet uitgesloten en heeft een zeer grote kans.
   Daar de interimspremier dan 3,8 miljard Baht staatsmiddelen heeft verpulverd,daarboven aan de
   rijstboeren nog 130 miljard verschuldigt is en de totale staatsschuld inmiddels ca.700 miljard bedraagd
   maakt ongeveer duidelijk wat deze “Thatsin”kliek de thaise staat (c.q.de belastingbetalers)heeft gebracht.
   Gelukkig scheint deze premierminister in het buitenland een schatrijke broer te hebben.
   Laten we hopen dat die zijn arme zusje zal helpen om haar financiele situatie op te lossen en deze
   schulden af te lossen. Misschien is daarna zelfs over een amnestie te praten?

   Groetend, Khun Willem.

   • Dick van der Lugt zegt op

    Khun Willem De totale staatsschuld bedraagt niet 700 miljard baht. Eind augustus 2013 bedroeg de staatsschuld 5,3 biljoen baht of 44,63 procent van het bruto binnenlands product. Die 700 miljard baht heeft alleen betrekking op de uitgaven voor het hypotheeksysteem. Let wel: de uitgaven, het verlies valt nog niet becijferen. Dat kan pas als alle rijst is verkocht.
    Over de verkiezingsuitslag: Deze wordt bekend gemaakt door de Kiesraad. De regering heeft hierin geen zeggenschap. Enkele opkomstcijfers zijn al onofficieel bekend gemaakt, zie Breaking News van vandaag.
    P.S. 1 biljoen is een 1 met 12 nullen. 1 miljard is een 1 met 9 nullen.

   • teun zegt op

    Beste Willem,

    De enigen, die bepalen wat de politieke toekomst van Thailand zal zijn, zijn degenen die wel gestemd hebben. Zij die niet gestemd hebben of een ongeldige stem hebben uitgebracht, hebben geen recht van spreken. Net als Suthep: die heeft immers ook niet gestemd. Maar ik vraag me af of je mijn reactie ten volle hebt begrepen. Kijkend naar je (tik) fouten, denk ik van niet.

 5. top martin zegt op

  Het hele plan van Suthep, bv. Shutdown Bangkok is een zeep blaas. Bangkok draait even goed met de -shut down-. Toch verdiend hij respekt. Hij heeft als een van de weinige duidellijk gemaakt, dat Thailand zo niet verder kan, zoals het in de laatste jaren bezig was.
  Het wordt nu tijd, het blokkade feestje in Bangkok te beeindigen.

  Yingluck was de PM en zal het weer zijn. Als zij en haar clan Thailand naar de kloote helpt, zijn de Thais er zelf schuld aan. Maar ook de oppositie. Want die was niet in staat, die kiezer te overtuigen hun program te kiezen. Had de oppositie eigelijk een program ?. Ik heb nergens iets gelezen, behalve blokkeren, tegen verkiezingen zijn, kiezers behinderen etc. etc..

  Maar dat is Thailand. Veel praten, vooral niks doen en als ze toch iets doen, is het het korruptie systeem te smeren.

  • Kito zegt op

   “Als zij (…) Thailand naar de kloote (sic) helpt, zijn (sic) de Thais er zelf schuld aan. Maar ook de oppositie.”
   Zijn de leden van de oppositie dan allemaal niet-Thai?
   Gr Kito


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website