Het Thaise kabinet is dinsdag akkoord gegaan met het plan buitenlandse toeristen toe te laten die voor langere tijd in Thailand willen blijven, zoals overwinteraars. Ze krijgen daarvoor een speciaal visum, het Special Tourist Visa (STV) die 90 dagen geldig is en twee keer kan worden verlengt tot in totaal 270 dagen.

Er worden wel offers van deze langverblijvende toeristen gevraagd, zo moeten ze verplicht en op eigen kosten 14 dagen in staatsquarantaine. Daarnaast moeten ze beschikken over een reis- of ziektekostenverzekering met een dekking van tenminste 100.000 dollar en een nonCovid-19 bewijs.

Het Special Tourist Visa (STV) is geldig voor 90 dagen en kan tweemaal met 90 dagen worden verlengd. Het visum kost 2.000 baht (ongeveer € 54,-) en bij een verlenging wederom 2.000 baht.

De quarantaine kan doorgebracht worden in alternatieve overheids quarantaine faciliteiten, in specifieke gebieden en in ziekenhuizen die fungeren als quarantaine inrichting. Het CCSA maakt later meer details bekend.

Regeringswoordvoerder Traisulee zegt dat toeristen wel bewijs moeten overleggen dat ze van plan zijn om lang te verblijven, bijvoorbeeld middels een hotelreservering of de huur van een condo.

Thailand hoopt met de maatregel 100 tot 300 bezoekers per week te verwelkomen en 12 miljard baht per jaar aan inkomsten te genereren. Naar verwachting arriveren de eerste toeristen in oktober. Het plan loopt tot november 2021.

Permanent secretaris Prasong Poontaneat van het ministerie van Financiën zegt dat het land inkomsten nodig heeft van buitenlandse bezoekers, vooral uit landen waar het coronavirus zich de afgelopen maanden niet heeft verspreid. Volgens hem zijn dat onder andere China, Taiwan en enkele landen in Europa.

Bron: Bangkok Post

31 reacties op “Thailand gaat buitenlandse ‘long-stay’ toeristen toelaten”

 1. Cornelis zegt op

  Het bevreemdt me dat de Thaise overheid het telkens over het wel of niet toelaten van toeristen heeft, maar niet over de langverblijvers die – ondanks een geldig visum/verblijfsperiode en een re-entry permit – niet kunnen terugkeren. Als men de grenzen maar lang genoeg gesloten houdt lost dit probleem zichzelf op: je kunt nu eenmaal alleen in Thailand die verblijfsperiode verlengen en wanneer deze verloopt terwijl je ‘buiten’ bent verlies je je ‘rechten’ en kun je opnieuw beginnen.

  • RonnyLatYa zegt op

   Het blijft inderdaad een vreemd gegeven dat men die groep blijft negeren en men ze niet onder gelijkwaardige voorwaarden de kans geeft om terug te keren.

  • Vreemd? Schandalig! Ze zouden zich de ogen uit de kop moeten schamen. Buitenlandse partners met een langdurige relatie met een Nederlandse man of vrouw mogen naar Nederland reizen ondanks het inreisverbod door corona. Puur uit empathie met de getroffen groep. Daar kan Thailand nog veel van leren.

   • Khun Chai zegt op

    Hier laat Thailand zijn ware gezicht zien. Geen empathie met de eigen bevolking laat staan met de buitenlanders. Wij wisten als “Thailandgangers” dat je als buitenlander wordt gediscrimineerd maar de afgelopen maanden hebben dat zeker bewezen. Wat een land. Het is dat ik met een Thaise vrouw getrouwd ben (woont in NL) maar anders kwam ik er nooit meer (als het in de toekomst nog kan tenminste). Verder heb ik met de Thaise bevolking medelijden dat het zo slecht gaat met de economie maar het is wat ze zeggen “ieder volk krijgt zijn regering die het verdient”. of dat voor de Thai ook op gaat daar kan je een discussie over organiseren. Het feit blijft dat deze beperkingen Thailand nog jaren zal achtervolgen en het land zeer onpopulair zal maken om als vakantieland de profileren zeker met Vietnam, Cambodja en Maleisië in de buurt. Om een oud Nederlands spreekwoord te gebruiken: “Boontje komt om zijn ……..”. Ik hoop voor de Thai dat ze snel een menselijker regering krijgen die wel empathie heeft met op de 1e plaats de eigen bevolking.

 2. John zegt op

  Precies wat ik graag zou willen ipv een retirement visa. Voor een periode van 6 maanden per jaar is dit voor mij de ideale oplossing. Inmiddels een aavraag voor CoE gedaan.

  • RonnyLatYa zegt op

   Het is niet zeker dat dit visum zal blijven bestaan. Momenteel kan je het aanvragen tot 30 september 2021.

   Maar ik ben het met je eens, in een afgevlakte vorm m.a.w. zonder die COVID-19 voorwaarden, zou het ook nadien tegemoet komen aan de wensen van veel personen. Bijvoorbeeld zij die komen overwinteren voor 5 maand om maar iets te noemen. Ze kunnen dan bij immigratie gewoon een nieuwe 90 dagen verblijfsperiode halen en zijn zo verlost van o.a. “borderruns”.
   Het is een visum dat zeker ook in de toekomst een doelgroep en dus bestaansreden kan hebben.

   • RonnyLatYa zegt op

    Lees… Van zodra het officieel in voege komt, kan je het aanvragen tot 30 september 2021.Of het daarna nog zal bestaan hangt van de situatie op dat moment af.

  • Sjoerd zegt op

   Aanvraag via ambassade of TAT ?

 3. Erik zegt op

  Mooi hoor, maar hoe gaat dat in zijn werk?

  BEWIJS overleggen dat je VAN PLAN bent 270 dagen te blijven? Dat is tegenstrijdig. En welk hotel wil iemand voor 9 maanden vastleggen? Of drie maanden hier en drie maanden daar en zo? En verblijven bij jouw partner of vrienden? Weer zo’n typisch niet goed doordacht plan.

  Enfin, this is Thailand, er komen vast nog tig wijzigingen op als het al doorgaat….. Mocht het zaterdag uit de hand lopen (staatsgrepen komen hier per zeven jaar en het is eigenlijk al weer tijd….) dan wil er straks niemand meer naar Thailand.

  Ze gooien hun eigen ruiten in met wat ze nu allemaal aan het doen zijn met een belangrijke bron van inkomsten. Zie ook hierboven het commentaar van Cornelis.

 4. Osen zegt op

  Wat een feest?? Ze kunnen hopen wat ze willen, maar denk niet dat er veel zogenaamde toeristen zijn die gebruik zullen maken van deze regeling. Stel je voor dat je uiteindelijk klaar bent om te genieten van je vrijheid na 14 dagen verplichte quarantaine. Kom je er achter dat het strand wel erg verlaten is, dat je favoriete eettent gesloten is, dat je masseur op het strand vertrokken is met de noorderzon, dat je favoriete park dicht is, vaste kroeg ook dicht, hotel is bijna uitgestorven met gesloten faciliteiten etc.. Dit lijkt mij niet echt een mooi vooruitzicht en snap ook niet dat je dit wilt riskeren. Tuurlijk blijft er een hoop over om te doen in Thailand, maar het zijn vaak de dingen die je al een keer gedaan hebt en waarvoor je uiteindelijk terugkomt om opnieuw te beleven. Zie het met deze regering ook komend jaar niet gebeuren dat er veel zal veranderen aan de huidige situatie.

 5. Carlos zegt op

  Rekensom….
  13 weken x 300 …—>4000 mensen stel dat ze ieder in die 90 dagen een miljoen baht uitgeven, (wat voor velen onder ons niet haalbaar is…), heb je nog maar 4 miljard en geen 12 miljard.

  • endorfun zegt op

   In de Thaise media stond het nog erger, daar verwachtten ze die toeristen 1.200.000 THB gingen uitgeven per maand … Het is duidelijk op welke groep ze mikken, alleen is het duidelijk dat ze zo niet veel van dergelijke toeristen zullen krijgen, die zo heel veel uitgeven. Die hele rijke toeristen waarop ze hopen, zullen gewoon een “buurland” bezoeken, en tegen een veel lagere prijs, wel er kunnen genieten.
   Maar het is ook duidelijk dat men vooral chinese rijke toeristen wilt, maar die hebben de gewoonte om niet veel te spenderen, buiten hun eigen hotels, restaurants …

  • luc zegt op

   U begrijpt op welke toeristen ze mikken, toch? Dat zijn geen rijken maar superrijken!

 6. Freek Vermolen zegt op

  100-300 toeristen per week, en dan van de hele wereld, met de voorkeur voor Chinezen en Taiwanezen. En .”sommige landen in Europa, waar het virus zich niet verspreid”. Ik zou graag gaan voor een maand of 6, maar ben bang dat het een loterij wordt.

  • Sjoerd zegt op

   De voorkeur voor Chinezen… Die geldt niet voor iedereen:
   https://thethaiger.com/hot-news/tourism/nothing-but-rude-indians-chinese-and-arabs-pattaya-locals-go-feral-online

 7. Peer zegt op

  En natuurlijk ongeveer 40.000 baht per persoon aan inkomsten voor de quarantaine

  • rob zegt op

   Ls
   Die prijzen van quarantaine variëren nu al er wordt ge sproken van 15000 ..tot 50000 bath voor 14 dagen ???

   Die visa voor 3 maanden spreekt mij wel aan !!
   Maar ik moet het 100% zeker weten .
   En dat is nu juist het probleem ,niks is zeker in dat land .
   Ik zou dan 2 x 90 dagen blijven .
   Maar bij aankomst in thailand moet je je aanmelden binnen 48 uur bij de immigratiedienst !!
   Hoe gaan we dat oplossen als je eerst.. gevangen ,,zit in een Hotel ?? in bkk .
   Terwijl ik een condo heb in jomtien!!

   En hoe zit het met de papieren rompslomp !!
   Ik blijf het nog even afwachten .
   Ik zou graag willen overwinteren er is genoeg te doen daar !1

   Stuur maar een mail naar [email protected]

   Voor een juiste oplossing

   Vr Gr Robert

 8. Jantine los zegt op

  Ik ben benieuwd of wij in quarantaine mogen in ons huurhuis….daar komen wij nu al 2 winters…

  • RonnyLatYa zegt op

   Neen

   • RonnyLatYa zegt op

    Na de quarantaine kan je daar dan wel naartoe.

  • Janinne zegt op

   De Thai mag bij terug keer ook niet in eigen woning in quarantaine.

  • Geert zegt op

   Quarantaine wordt enkel toegestaan in “facilities approved by the government” . Thuis je quarantaine uitzetten is dus niet toegelaten.

   Gegroet,

 9. Peer zegt op

  Ikzelf zit in het zelfde schuitje ben in Nederland en kan niet terug zo zijn er merr gestrand oa in Australie ken ik een Nederlander.
  Nu verlangen ze dat je bij binnenkomst een ziektekosten verzekering met covid verklaring moet tonen, de meeste Nederlanders die ik daar in Thailand ken hebben die niet en als je dan gestrand bent hoe kun je je dan verzekeren dus met andere woorden je komt voorlopig Thailand niet meer binnen.

  Ook als je al in Thailand zit wordt het lastig om je visa extentie te doen als je niet aan de vereisten kan voldoenivm uitsluiting ziekten etc.
  De Thaise regering wil geen arme pensionadas waarom zouden ze nog een verdrag afsluiten met landen zodat je daar gunstig financieel kan verblijven.
  Ik krijg steeds meer het gevoel dat het daarover is voor de Aower met klein inkomen om daar permanent teverblijven

  • laksi zegt op

   Tja Peer,

   Ik denk ook dat het gedaan is voor de gewone AOWer in Thailand, maar de buurman Vietnam en Malaysia zijn net zo mooi en Vietnam is veel goedkoper dan Thailand.

 10. John Chiang rai zegt op

  Een verplichte dure quarantaine van 14 dagen en de hele poespas aan verplichtingen grenzen in mijn ogen haast aan een soort grotenwaanzin,waarvan ze hopen dat de 300 toeristen p/w alleen zullen bestaan uit z.g.n.kwaiteit toeristen,die erg veel geld achterlaten.
  Grotenwaanzin, omdat in dit overigens mooie land, nog erg veel hapert om deze categorie van toeristen werkelijk kwaliteit te bieden.
  Veel bedrijven die door de lockdown maatregelen op halve kracht draaien,of zelfs hun poorten voor altijd gesloten hebben,zullen met andere problemen en een vaak maandenlange, voor grote delen van het land bestaande slechte lucht, zeker geen enorme aantrekkingskracht zijn voor het z.g.n. kwaliteits toerisme.
  Hoewel ik zelf reeds jaren met een Thai gehuwd ben,en grote delen van het jaar in Chiang Rai leef,en een haast vergelijkbare procedure reeds lang ondernemen kon,wacht ik lekker af.
  Bij de regeling dat ze nu op 1200 kwaliteit toeristen p/m hopen,en ook wel krijgen zullen als je de reacties van sommigen online zo geloven mag, stelt zich de vraag of men nu hiermee het toerisme of de economie redden wil.
  Volgens mij is dit een druppel op een gloeiende plaat waar beide partijen niet mee geholpen zullen zijn,maar ik ben natuurlijk geen Thaise minister.

 11. Robert JG zegt op

  Het is een start, of beter een eerste stap als dit plannetje door gaat. Alle emotie reacties rond dit onderwerp verandert daar niets aan.

  • Willem zegt op

   Tja…. op 10 Sep. Stond op dit blog nog ‘nieuw plan om het toerisme in TH te redden’
   Ga je met max 40 toeristen per dag werkelijk 3.27 miljoen banen redden ??
   Als dat zo is dan zou de rest van de wereld zijn regeringen moeten afzetten 555

 12. Guido zegt op

  Dit is bij mijn weten vooralsnog maar hetgeen in kranten staat maar nog niet officieel gemaakt door Thai Government.

  Kan iemand me bevestigen of dit officieel is en door Thaise Ambassade in België aanvaardt?

 13. peter zegt op

  Na , eerst gelezen dat je via Phuket dan binnen moest komen, dan 14 dagen quarantaine, dan mocht je los rondhuppelen op Phuket. Wilde je verder reizen dan moest je nog 7 dagen extra in quarantaine.
  Iets later werd dit weer op de helling gezet. En nu dit in BP, no capiche?
  Vandaag dan de eis tot verzekering (verplicht Thais?) weet niet, wordt niet vermeld.
  Soort van afspraak met 16 verzekeringsmaatschappijen, bij binnenkomst verplicht Thaise verzekering afsluiten?
  Wel wat prijzen : https://www.ttrweekly.com/site/2020/09/thailand-all-visitors-will-need-insurance/

  • john zegt op

   peter, is niet helemaal juist. Het phuketverhaal was een voorstel en is zeker niet door de regering vastgesteld / goedgekeurd.Er waren meer vergelijkbare voorstellen door verschillende spelers! Dit verhaal, waar we dus nu over schrijven is eerste wat door regering is goedgekeurd.

 14. Stan zegt op

  Leuk voor mensen die daar een condo of huis hebben. Maar voor de rest… 100 tot 300 bezoekers per week, de 1000den restaurants en hotels zullen daar erg blij mee zijn. En “Het plan loopt tot november 2021”, dus gewone toeristen pas weer in november 2021 welkom?! Ben benieuwd wat er dan nog van de toeristische plaatsen over is…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website