Het duurt minstens vijf tot zes jaar voor het geschatte verlies plus de rentelast van het controversiële hypotheeksysteem voor rijst is weggewerkt, aldus een bron bij het ministerie van Financiën. 

Voor het systeem, dat vijf oogsten heeft gefunctioneerd, heeft de regering Yingluck 730 miljard baht geleend met een gemiddelde jaarrente van 3 procent (20 miljard baht). Academici schatten dat het verlies tot 500 miljard baht kan oplopen omdat de regering de boeren prijzen betaalde die 40 tot 50 procent boven de marktprijzen lagen.

Daar bovenop komt nog eens 100 miljard baht aan landbouwsubsidies uit de periode voor de regering Yingluck. De terugbetaaltijd kan nog verder oplopen, wanneer de verkoop van de rijst die in voorraad ligt, vertraging oploopt.

De regering Yingluck haalde het systeem van stal om het inkomen van de boeren te verhogen. De opgekochte rijst hield ze buiten de markt in de hoop daarmee de wereldmarktprijs te kunnen opdrijven. Tijdens de verkiezingscampagne van Pheu Thai werden de boeren daarmee lekker gemaakt, maar in oktober vorig jaar kregen ze een koude douche toen de betalingen stagneerden omdat het geld op was.

Het plannetje om de wereldmarktprijs te manipuleren faalde jammerlijk toen rijst uit andere landen de markt overstroomde en de prijzen onder druk zette. Thailand’s export zakte ineen en het land moest zijn positie als ’s werelds grootste rijstexporteur afstaan aan India en Vietnam.

Nog meer rampspoed

De financiële last die op het land rust, heeft nog meer gevolgen. Ze beperkt de mogelijkheid van het ministerie van Financiën om garant te staan voor leningen van overheidsdiensten. Het wettelijk toegestane plafond bedraagt namelijk 20 procent van de jaarlijkse uitgaven. In het begrotingsjaar 2014 (1 oktober 2013 tot 30 september 2014) ligt 10 procent al vast, waardoor ruimte overblijft voor verlenging van de schuldbetalingen.

De staatsschuld bedraagt momenteel 5,55 biljoen baht oftewel 46 procent van het bruto binnenlands product. Toen de regering Yingluck in 2011 aantrad bedroeg die 40,78 procent. Het hypotheeksysteem is de belangrijkste boosdoener.

Rijstexporteurs schatten dat de regering de afgelopen drie jaar een voorraad van 15 tot 16 miljoen ton rijst heeft opgebouwd. Het duurt zeker drie jaar om die weg te werken, zelfs wanneer het hypotheeksysteem vervalt om te voorkomen dat de voorraad verder groeit.

De grote rijstvoorraad en versnelling van de export door het ministerie van Handel om snel geld te verdienen hebben ertoe geleid dat de prijs van Thaise rijst is gezakt. Uit de cijfers over mei blijkt dat Thaise rijst minder opbrengt dan die van de belangrijkste concurrenten. Thaise (5 pct witte) rijst doet US$ 390 per ton; Vietnamese $ 405, Indiase $  435 en Pakistaanse $ 440.

De president van de TREA stelt de autoriteiten voor om de rijstvoorraad te controleren om de kwaliteit van de rijst te classificeren. Op basis van de kwantiteit en kwaliteit kan de regering doelgerichte verkoopplannen maken en de rijstprijs verhogen. De autoriteiten dienen zich volgens hem te concentreren op de verkoop van nieuw geoogste rijst en de oude rijst via veilingen van de hand te doen.

(Bron: Bangkok Post, 9 juni 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Thailand gaat 6 jaar gebukt onder schuld van hypotheeksysteem”

 1. Gerrie Q8 zegt op

  Zou dat niet langer kunnen zijn als er geconstateerd wordt dat honderden tonnen via de achterdeur verdwenen zijn en voorraden door verkeerde opslagcondities niet meer verkocht kunnen worden? Misschien nog als varkensvoer. Denk dat ik er niet veel naast zit.

  • ruud zegt op

   Die honderden tonnen, zijn waarschijnlijk niet door de achterdeur verdwenen, maar door de voordeur nooit binnengekomen.

 2. van wemmel edgard zegt op

  Als ik dit lees zou het me niet verwonderen dat de bath devalueerd.Wat doet men niet in de politiek om aan de macht te komen.Veel beloven zoals in iedere verkiezing.De volgende generatie zal het wel oplossen.Eddy

 3. Lucky one zegt op

  Het verwondert mij dat de batht nog steeds circa 44,17 staat midden koers .Hoe kan dit ?

 4. janbeute zegt op

  Ook dat verbaast mij de koers van de bath .
  Ik had allang verwacht dat die nou wel ergens tegen de 47 aan zou gaan lopen.
  Maar voorlopig hou ik het kruid nog even droog , en wissel dus niet veel meer om van af mijn FCD .

  Jan Beute .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website