Thailand heeft de onderhandelingen met de Europese Unie (EU) over een vrijhandelsovereenkomst hervat, met als doel deze gesprekken tegen 2025 af te ronden. Deze onderhandelingen lagen sinds 2014 stil, maar zijn nu nieuw leven ingeblazen, zoals aangekondigd door de Thaise minister van Handel Phumtham Wechayachai.

Minister Phumtham benadrukt dat de focus van de onderhandelingen ligt op duurzaamheid, het bevorderen van handel en investeringen, en het aanpakken van vraagstukken zoals markttoegang, intellectuele-eigendomsrechten en digitale handel. Dit besluit komt na recente bijeenkomsten tussen de Thaise minister van Handel en vertegenwoordigers van de EU-Asean Business Council (EU-ABC) en de European Association for Business and Commerce (EABC). Tijdens deze bijeenkomsten waren grote bedrijven zoals Airbus en Michelin betrokken. De EU is momenteel de vierde grootste handelspartner van Thailand, met een aanzienlijke handel in elektronica, rubberproducten en farmaceutica.

Naast deze onderhandelingen werkt Thailand ook samen met de Verenigde Staten aan gezamenlijke investeringen in groene technologieën en medisch onderzoek. Deze gesprekken zijn versterkt door recente ontmoetingen van de Thaise premier Srettha Thavisin met Amerikaanse investeerders tijdens de APEC-top van 2023 in San Francisco.

Deze stappen weerspiegelen Thailands streven naar het uitbreiden van haar internationale handelsrelaties en het benadrukken van haar rol in de wereldwijde economie. De nadruk op duurzaamheid en technologische ontwikkelingen wijst op een toekomstgerichte benadering in haar handelsbeleid.

5 reacties op “Thailand en EU hervatten cruciale vrijhandelsgesprekken”

 1. Cornelis zegt op

  Oorspronkelijk wilde de EU al vroeger in deze eeuw een dergelijke overeenkomst afsluiten met ASEAN als economisch blok, maar daarbij was de positie van Myanmar, toen nog onder de vorige junta, een groot struikelblok. De huidige aanpak lijkt me een betere omdat de verschillen in economische en andere ontwikkelingen tussen de 10 ASEAN-lidstaten groot zijn en er op deze manier veel specifiekere afspraken kunnen worden gemaakt.
  Voor wie wat meer over dergelijke vrijhandelsovereenkomsten – Free Trade Agreements – wil weten is het volgende lezenswaard:
  https://www.consilium.europa.eu/en/eu-free-trade/#:~:text=The%20many%20faces%20of%20trade,economic%20partnership%20agreements%20(EPAs)

 2. Daisy zegt op

  Ik las in Bangkokpost eergisteren dat de EU de gesprekken met Thailand specifiek had stilgelegd vanwege de coup van mei 2014 door de top van het leger destijds. Nu na de jongste verkiezingen is de onderhandeling weer opgestart. https://www.bangkokpost.com/business/general/2697194/fta-talks-with-eu-to-get-reboot

  • Cornelis zegt op

   Dat staat toch ook in bovenstaand artikel?

 3. Jan zegt op

  Wat is ASEAN? Gewoon een lege doos, bestaat 57 jaar. Geen vrij verkeer van personen noch goederen. Hopelijk speelt de EU het hard en eisen ze gelijkheid van personen, bilaterale overeenkomsten wat betreft inkomstenbelasting, zodat we niet zowel in BE/NL belastingen betalen op onze inkomstenen nog eens inkomstenbelasting vanaf 2024 in TH. Ik denk, nee ben er zeker van dat TH veel meer te winnen heeft qua export naar de EU dan de EU naar TH.

  • Cornelis zegt op

   Dat laatste vermoed ik ook, Jan. En inderdaad, ASEAN is nu niet bepaald een toonbeeld van een slagvaardige organisatie. Het ASEAN-Secretariat, het hoofdkwartier in Jakarta, is niet meer dan, inderdaad, een secretariaat, waaraan de lidstaten geen bevoegdheden hebben overgedragen.
   Men schildert tijdens vergaderingen de prachtigste vergezichten wat integratie en samenwerking betreft, maar als het erop aan komt trekken de individuele landen gewoon hun eigen plan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website