Het ministerie van Milieu wil werk maken van de naar geschatte 1 miljoen ton die jaarlijks in zee verdwijn. Het Department of Marine and Coastal Resources heeft opdracht gekregen een inventarisatie te maken en de gevolgen van kleine plastic deeltjes op het ecologisch systeem te bestuderen, de zogenaamde plastic soep.

De 23 kustprovincies zijn goed voor 10 miljoen ton afval per dag, de helft daarvan wordt verwerkt door slecht functionerende afval-managementsystemen en 1 miljoen ton wordt in zee gedumpt.

De beste manier om dit tegen te gaan is vermindering van de afvalstroom op het vasteland, zodoende belandt minder afval in zee, zegt permanent secretaris Wijarn van het ministerie.

Thailand wordt wereldwijd gezien als de een van de grootste vervuilers ter wereld, na China, Indonesië, de Filipijnen, Vietnam en Sri Lanka. Het afval bestaat voor 15 procent uit plastic, 7 procent uit rietjes en 5 procent uit sigarettenpeuken.

Afval in zee is de tweede grootste oorzaak van vissterfte. Jaarlijks gaan 150 zeeschildpadden, 100 walvissen en dolfijnen en 12 dugongs dood, vooral door het eten van plastic.

Bron: Bangkok Post

23 reacties op “Thailand dumpt 1 miljoen ton afval in zee en behoort tot de grootste vervuilers ter wereld”

 1. Bert zegt op

  Denk dat er een hele cultuurschok zal komen als de Thai geen rietje meer krijgt om te drinken. Zelfs in restaurants krijg je een rietje in je glas. Zou de Thai niet goed kunnen afwassen 🙂

 2. Frank Kramer zegt op

  Los van de strekking van het artikel, maar is het nu een miljoen ton per dag of per jaar? Titel en tekst spreken elkaar in 364 miljoen ton tegen.

  • Khun Peter zegt op

   Ja, het artikel is wat onduidelijk. Zelf denk ik dat het per jaar moet zijn. Maar later lijkt het er op dat het om aantallen per dag gaat.
   Hier de bron: https://www.bangkokpost.com/news/general/1318643/ministry-plans-road-map-for-marine-waste-control

   • Francois Nang Lae zegt op

    10 miljoen ton is per Thai ruim 140 kilo. Omdat het alleen over de inwoners van de kustprovincies gaat wordt dat getal nog hoger. Per dag lijkt me daardoor het aan de hoge kant. Maar ook als het per jaar is, is het natuurlijk veel te veel.

    • Wilmus zegt op

     En wat is het dan per toerist en de farang die hier ook permanent wonen ?

 3. Fransamsterdam zegt op

  23 kustprovincies goed voor 10 miljoen (10^7) ton afval per dag. Dat is 10 miljard (10^10) kilo, 10 biljoen (10^13) gram
  5% daarvan bestaat uit sigarettenpeuken, dus 10 biljoen / 20 = 500 miljard gram.
  Laat ik het gewicht van 1 sigarettenpeuk eens hoog inschatten en gelijkstellen aan 1 gram.
  Dat zijn per dag 500 miljard peuken.
  500 miljard gedeeld door de hele Thaise bevolking van 66 miljoen (dus niet alleen de kustprovincies) is al ruim 8000 sigaretten per dag per persoon.
  Conclusie: Hier klopt iets niet.
  Vermoedelijk moet overal waar ‘per dag’ staat ‘per jaar’ staan. Ook in de titel.

  • Khun Peter zegt op

   Bangkok Post blinkt niet altijd uit in duidelijkheid, ook staan er vaak fouten in. Vooral met getallen. Het zal wel per jaar zijn lijkt mij.

   • l.lagemaat zegt op

    Rekenen is niet de sterkste kant van Thailand.

 4. Khun Yan zegt op

  Het is werkelijk onvoorstelbaar hoe Thai met hun afval omgaan…Langs de kant van de weg zie je massa’s lege verpakkingen liggen…ook daar waar om de 50 meter een afvalton staat, maar neen, gewoon laten vallen! De Gold Coast nabij Koh Samet, da’s ook een ramp als je ziet wat daar aanspoelt. Er zou een contract bestaan om het afval van Koh Samet per boot aan land te brengen. Alles wordt netjes aan boord genomen maar evenzo in zee gedumpt alvorens het vasteland te bereiken. Het is bedroevend te zien hoe de Thai hun eigen mooie land zo naar de vaantjes helpen. Ik kom reeds lang in Thailand en vertoef de laatste 2 jaar in eenzelfde dorpje…Wat had je gedacht?…Elke dag veeg ik de straat schoon, veel verder als mijn deeltje…bekers…pampers…eetafval…Nu beginnen sommige Thai mijn voorbeeld te volgen, helaas niet allen…Er zijn nog steeds huizen waar je om hygiënische reden zelfs niet tot in de voortuin zou willen komen.
  Hopelijk mag ik een net dorp ooit nog meemaken, maar ik vrees dat het ijdele hoop blijft…

  • jm zegt op

   die verbranden hun huisvuil gewoon aan straat.
   ik weet zelf in Krabi, mooi strand en massage hutjes.
   ga eens zien achter die hutjes of ga je behoefte eens doen.
   alles gewoon op een hoop die vuiligheid;
   thais zijn geen propere mensen, zeker niet op den buiten

   • jm zegt op

    ik moet wel zeggen dat bij mijn vriendin niet ver van khon buri (korat )er geen vuilniswagen komt in hun dorp.
    dus de mensen stoken gewoon alles op, of smijten het gewoon naast hun (huis) of in de( tuin?)

 5. bob zegt op

  Een gouden kans voor de afvalverwerking industrie, nietwaar?

  • l.lagemaat zegt op

   Doordat er weinig tot geen belasting in Thailand geheven wordt, blijft ook de afvalverwerking indusrtie een illusie.
   Wie zal die gaan betalen los nog van de hoge energiekosten, die er aan verbonden zijn.

 6. Harry Romijn zegt op

  Een Aziaat, die ook maar IETS om het milieu geeft… moet nog verwekt worden… Alles, wat 1 mm buiten armslengte valt, interesseert daar niemand meer. Kijk maar naar de wat stille weggetjes: één grote vuilnisbelt.

 7. John Chiang rai zegt op

  Eigenlijk is het niet verwondelijk,als je bij Big C,Tesco en alle andere supermarkten kijkt,zie je dat haast ieder tweede produckt van een plastic zakje voorzien word. Ook in de eetstalletjes,zie je haast dat iedere maaltijd en zelfs drankje in kunststof verpakt worden. Als ze net zoals in veel landen in Europa, zouden beginnen met geld verlangen voor iedere plastic tas,dan zou men velen reeds tot omdenken bewegen kunnen.
  Mijn ervaring is dat veel Thais,erg trots zijn op hun land,zodat ik dan niet begrijp,waarom velen er dan zo’n vuilnisbelt van maken.

 8. Loeng Johnny zegt op

  Ja ja, er is heel veel werk om de mensen hier te sensibiliseren wat afval betreft!

  Ze gooien gewoon alles weg, waar ze staan! Ze trekken het hun het gewoonweg niet aan!

  En ik kom uit de best sorterende gemeente uit Vlaanderen.

  Man man man, in onze gemeente komt nog geen vuilniswagen langs (platteland)! Ze stoken hier gewoon alles op!

  En wij……. wij doen dan maar aan sluikstorten, we kieperen onze vuilzak ergens in een openbare vuilbak! Tja wa moet een mens anders doen?

  Ze kijken gewoon weg niet naar het milieu! Zal aan de ‘je m’en fou’ mentaliteit liggen zeker!

  • jm zegt op

   je hebt gelijk, en dan al dat ongedierte dat naar die vuiligheid komt.
   Begrijpe wie begrijpe wil

 9. ton zegt op

  Ik vind de afval verwerking hier in de Isaan godsgeklaagd
  Ik neem iedere dag een plastic zak mee naar Nang Rong omdat daar wel vuilnisbakken staan
  Hier in mijn dorp zoals al meerdere zeiden opstoken
  Het meenemen van het huisvuil naar de afvalbakken heeft veel voordelen niet die vieze rook in het gezicht van mijn kleinzoon, en als brandweerman weet ik wat een zooitje daar bij vrij komt en het is veel beter
  2 weken geleden nam ik sochtends mn plasticzak met rotzooi weer mee na 15 km met de motor de zak in the bleu bin plotseling verschijnt er een agent en vraagt of ik betaal voor de afvalbak, Ik zeg nee ik kom hier niet vandaan Welnu de afvalbak kost in Nang Rong 20 bath per maand
  Omdat ik niet in Nang Rong woon en het vuil daar ingooi mag ik van meneer agent 200 bath neertellen
  Schande probeer je die grote bende een halt toe te roepen trakteren ze je nog op een bekeuring

  • Dvd Dmnt zegt op

   Je dumpt je afval gewoon wat verder, waarna het eveneens opgefikt wordt!

  • Jacques zegt op

   Jaren geleden was er in Diemen ook de afvalverwerking in de wijk die plaats vond met in de grond aangebrachte stortbakken, die werden geledigd iedere week. In het begin stonden de bakken alleen nog in een deel van die wijk en het andere deel moest hierop wachten, maar vond het nodig om de bakken ook van hun afval te voorzien. Commotie alom bij de bewoners die er op stonden dat er bekeuringen zouden worden uitgeschreven voor de misbruikers. Het is en blijft een kleine wereld. Die mentaliteit van die agent leefde ook onder die groep bewoners. Overigens is er in Nederland ook wetgeving die hier in voorziet. Voor Thailand is dit kennelijk ook zo hetgeen mij wel verbaasd, maar als basis wel juist is. 200 bath is 10 (belasting) maanden en voor het goede doel wel overheen te komen toch. Maar ik ben met u eens een waarschuwing had kunnen volstaan en zeker meer begrip.

 10. Henk zegt op

  Ja gisteren had ik een pechdag met het zwerfafval .Ook hier creeren ze een vuilnisbelt langs de weg wat overigens in mijn ogen voor 90 % de schuld van de gemeente is .Er zijn geen aangewezen stortplaatsen waar je je afval kan heenbrengen .
  Na enkele weken van regen was alles te nat dus gisteren was het vrij droog omdat het een langere periode niet geregend heeft ,dus vol goede moed daarheen met een aanmaakblokje en een aansteker .
  Op 500 meter waren de dikke rookpluimen te zien van de auto en bromfietsbanden en de rest van de drek.
  Dus ik alweer blij dat het opgeruimd zou zijn .wat schetst mijn verbazing :: binnen de 10 minuten 3 brandweerautos die mijn zorgvuldig aangestoken stortplaats gaan blussen met water !!!
  HET MOET TOCH NIET GEKKER WORDEN !! moet ik weer wachten tot alles droog is .

  • Ronny Cha Am zegt op

   Verbranden is vervuilen denkt een thai. Ze denken ook dat plastiek oplost in de natuur zoals koeiestront. Vandaar er geen aandacht is voor opruimen. Het vergaat immers met de tijd….maar weten wel nlet hoelang het duurt.

   • TheoB zegt op

    Het probleem met plastic is dat het NIET vergaat, het wordt alleen microscopisch klein. Microplastic wordt dat genoemd.
    Microplastic is in ieder geval al aangetroffen in flessenwater, bier, honing en zeezout.
    Ik wijt het aan onwetendheid van de mensen en de millennia-oude gewoonte om afval willekeurig waar dan ook te dumpen, omdat het toch weer voedsel voor de natuur werd.
    Bij gebrek aan een behoorlijke verwerking van plasticafval vind ik het verbranden ervan nog niet eens zo’n slechte oplossing. Dan komt het in ieder geval niet in het milieu en dus ook niet in de voedselkringloop terecht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website