van de redactie

Thailand gaat 15 procent bronbelasting heffen op rentebetalingen en waardestijgingen op obligaties die in handen zijn van buitenlandse investeerders. Thailand wil hiermee instroom van kapitaal uit het buitenland beperken omdat de waarde van de Thaise bath wordt opgedreven.

Dit meldt de Financial Times.

Signaal

Het land geeft hiermee een duidelijk signaal af dat het bereid is om impopulaire maatregelen te nemen om geldstromen te beperken. Het westen beschuldigt opkomende landen ervan hun valuta kunstmatig laag te houden om zo de internationale handel te bevorderen. Andere landen zoals Brazilië, Zuid-Korea en Indonesië hebben eerder al zachtere maatregelen genomen om de instroom van buitenlands kapitaal te beperken.

De belasting is van toepassing op staatsobligaties en schuldpapier dat is uitgegeven door staatsbedrijven. De Thaise overheid hoopt dat de maatregelen direct in kunnen gaan.
Korn Chatikavanij, de Thaise minister van Financiën is net terug van de jaarvergadering van het IMF. De ministers van Financiën die bij de vergadering aanwezig waren, konden geen overeenkomst bereiken over de internationale wisselkoersproblematiek.

Angst

In Thailand en andere Aziatische landen, overheerst de angst dat geld uit het westen naar de regio wordt gezogen door een hoger rendement en stijgende valutakoersen.
Het probleem in Thailand is vrij acuut. De centrale bank is bezig met het vehogen van de rentetarieven om de inflatie te beteugelen.

In een reactie zei Korn tegen de Financial Times. ‘The holdings of foreign investors in the bond markets have increased unnaturally. In the past it never exceeded 4 per cent, but in the past month it shot up to over 10 per cent and the sudden inflows were problematic.’

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Thailand gaat buitenlandse beleggers belasten”

  1. haribald zegt op

    en ik maar zien op de televisie zelfs dat er speciale aandelenverkoopbeleggingen zijn omdat de aziatische landen zulk een aantrekkelijke economische vooruitgang zijn heden ten dage…… tenminste dat wordt door de opzetters van die oplichtersbendes verteld….

    dat ze in weze thailand bedoelen als ideaal beleggingsoord zullen de meesten al wel door hebben hier…………

    deze oplichtersorganisaties of ze nu wel of niet bedrijven opzetten in thailand maken wel even de economie kapot daar is raar om te zeggen maar is wel zo want de waarde van de thaibaht wordt heel erg aangestast zo ….. waarom moetn deze verziekers dit prachtige vakantieland verwoetsen met fabrieken die uiteindlijk nauwelijks bijdragen aan de thai welvaart omdat het geld wat erin verdiend wordt toch in het buitenland blijft…..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website