Je moet in Thailand voorzichtig zijn met wat je zegt. Daar kwamen Sukanya Laiban (23) en Peerasuth Woharn (22) achter toen ze op Facebook kritiek uitte op de lokale politie. Er is nu acht jaar celstraf geëist tegen deze twee personen.

Sukanya maakte opmerkingen over een verkeersagent van wie ze haar auto ergens anders moest parkeren, ze plaatste een filmpje online waarin ze de agent ook beschuldigde van corruptie. Een andere Thai Peerasuth vond dat de politie te weinig deed met een melding over huiselijk geweld.

Korpschef Sompong Thip-Aphakul noemt de eis ‘a moral lesson to warn people who post stuff on social media’. Zijn medewerkers doen gewoon hun werk, zei de korpschef. ‘Some people just don’t understand our work’.

De twee verdachten staan terecht voor laster, belediging van politiemensen en het overtreden van de Computer Crime Act. ‘People should be careful with what they say’.

Foto boven: Sukanya Laiban en Peerasuth Woharn op het politiebureau in Krabi.

Bron: Khaosod English – http://goo.gl/68URCE

8 reacties op “‘Acht jaar celstraf geëist voor kritiek op de politie in Krabi’”

 1. Jacques zegt op

  Ja hoe mensen met elkaar omgaan is toch telkens weer een onderwerp van gesprek. Het is niet handig om appels met peren te vergelijken zoals dit stel kennelijk deed. Verkeershandhaving is een taak van de politie en de afhandeling van criminele zaken idem dito, maar ze zijn wel van een andere orde. Dat dit niet altijd gaat zoals men zou willen is inherent aan de capaciteiten van de personen in kwestie.
  Nare ervaringen blijven bij en komen soms naar boven in situaties die men als onprettig ervaart. De strafeis is buiten proportioneel in mijn optiek maar politiemensen beschimpen door het plaatsen van video’s op internet is kennelijk ook strafbaar en moet men dus niet doen. Te pas en te onpas worden er filmpjes gemaakt en het is een hype geworden. Het is ten allen tijde beter je aan de wet te houden dan krijg je deze consequenties niet. Hopelijk valt de straf voor dit tweetal mee maar ik vrees dat hier wel een voorbeeld wordt gesteld.

 2. Fred zegt op

  Ik vraag mij af waar staat dat je geen kritiek mag hebben op het functioneren van wetshandhavers. Het hele idee van democratie verdwijnt steeds meer uit beeld maar dat lijkt een mondiaal verschijnsel te worden. Moeten we er dan maar het zwijgen toe doen?

  • Jacques zegt op

   Moderator: Niet chatten svp.

 3. Rick zegt op

  Ik vind Thailand met de jaren meer een akelig land worden, erg jammer zal er nog eens naar toe gaan maar de berichten van de laatste jaren stemmen weinig vrolijk denk daarom voor 2016 eerst maar weer eens de Filipijnen en HK.

  • Sjaak S zegt op

   Moderator: Niet chatten svp.

 4. Rob V. zegt op

  Krabi, waar de autoriteiten wereldfaam hebben behaald door hun uitmuntende opsporingswerk. Tja, dan verdien je natuurljk een lange celstraf als je de politie bekritiseert. Dank aan de wetgeving omtrent defaming.

  • Jef zegt op

   Ik vermoed dat je “Denk aan” bedoelde. ‘Defaming’ slaat in de Thaise wet veelal op majesteitsschennis. Zoals met die politiebeledigingen of smaad, wordt ook dan blijkbaar de Computer Crime Act gebruikt tegen wie gewoon iets publiceert. Zie bijvoorbeeld (in het Engels) http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=48522 van de United Nations. In andere, we mogen in dit verband wel zeggen: ‘beschaafde’, landen wordt een computerwetgeving niet aangewend om het publiek monddood te maken maar slechts om hackers en duidelijk malafide praktijken te beknotten.

 5. heidelande zegt op

  Een agent op Facebook ongefundeerd beschuldigen van corruptie is ook in Nederland in strijd met wettelijke voorschriften en onrechtmatig.Overigens is het jammer dat vrijheid van meningsuiting (zonder anderen te kwetsen) nog in de kinderschoenen staat en, zoals anderen al zeiden, de strafeisen ongerijmd zijn. Nu maar hopen dat een onafhankelijke en onpartijdige rechter Recht spreekt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website