Takorn: Tracking SIMcard niet voor expats

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
10 augustus 2016

Het plan dat buitenlandse toeristen speciale SIM-kaarten moeten gebruiken die het mogelijk maken om ze te volgen, geldt niet voor expats die in Thailand wonen, aldus NBTC secretaris-generaal Takorn Tantasith.

De aankondiging dat telecomproviders speciale Simcards gaan verstrekken die het mogelijk maken om gebruikers te volgen, zorgde voor veel ophef onder buitenlanders die in Thailand wonen.

Een toelichting van de heer Takorn’s vandaag in Bangkok Post moet meer duidelijkheid geven over de kwestie. De speciale Simcard’s zijn uitsluitend bedoeld om de veiligheid van toeristen te verhogen en het opsporen van illegalen te vergemakkelijken.

Verder laat hij weten dat er geen rechten beperkt worden: “De National Broadcasting en Telecommunicatie Commissie heeft geen bevoegdheid om zo maar locaties van gebruikers te checken. Maar als toeristen  in de fout gaan, of er is een rechterlijke bevel, dan krijgt de gsm-operator het verzoek om gegevens te verstrekken”, zo laat hij weten. “Daarin is Thailand niet uniek, vrijwel alle landen doen dit.”

De ‘toeristen Simcard’ wordt niet ingezet voor expats die legaal in Thailand verblijven, zo laat Takorn weten.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Takorn: Tracking SIMcard niet voor expats”

 1. Jan Doedel zegt op

  Nu nog een het verschil tussen expats en longstayers uitleggen aub. Wanneer al ik onder de catagorie toerist, longstayer of expat? Daar is hier namelijk ook al eindeloos over gediscussieerd. Krijgt een longstayer dus nu straks wel een tracker? Of is een longstayer gewoon een expat? Volgens mij is een expat iemand die voor een buitenlands bedrijf of instelling of overheid in Thailand werkt. Emigreren naar Thailand kan volgens mij al helemaal niet. Ten minste niet oor mannen. Naturaliseren in immers onmogelijk.

  • Rob V. zegt op

   Tja echt duidelijk is het nog niet. De meeste buitenlanders zijn hier op tijdelijke visa (de vrijgestelden tot 30 dagen, de X maanden visa, jaarvisa etc.). In feiten allemaal toeristen waarbij sommige semi-inwoners zijn maar geen immigrant (zoals het visa zegt: non-immigrant, dan ben je in mijn ogen een toerist).

   Dan heb je nog de immigranten die hier o.a. een werkvergunning hebben. Je kunt wel degelijk immigrant worden met een verblijfsvergunning maar dat is niet makkelijk of goedkoop. Weinige zijn dus echt officieel immigrant. Naturaliseren tot Thai kan ook maar dat is nog moeilijker, duurder, complexer en met quota (100 mensen per nationaliteit kunnen jaarlijks naturaliseren tot Thai). Voor vrouwen met Thai partner is het allemaal wat makkelijk (was vroeger i Europa ook de standaard: aangenomen werd dat de vrouw naar de man immigreerde, en deze kreeg zijn nationaliteit praktisch kado).

   Maar de vraag is dus, wie beschouwt men als toerist? De <1 maand toeristen zonder enig visum? Of ook degene met een visa van bepaalde duur? Of kijken ze of je in het gele huishoudboekje staat of niet?

   En gaat die 15 dagen dan alleen voor deze toeristen gelden? Als iemand hier eventjes op vakantie is en een simkaart wil hebben die na vertrek in de meeste gevallen niet meer gebruikt zal worden dan maakt het niet uit als deze na 15 dagen vervalt. Voor degene die frequent naar Thailand komen op welke basis dan ook is zo'n 15 dagen termijn totale waanzin (de 90 dagen termijn is al erg kort!).

   En hoe zit het met het tracken van sims/telefoon op naam van een Thai of immigrant? Die moeten zich nu legitimeren om de simkaart op naam te zetten. Als er een opsporingsbevel is kan men die simkaart ook gaan volgen met GPS. Hoe verschilt dat dan van deze speciale ' toeristen sim' ? Het blijft een vaag verhaal.

  • Johan Combé zegt op

   Wanneer in het bezit van een permanente verblijfsvergunning kan naturalisatie geschieden na 3 jaar.

  • john zegt op

   waarschijnlijk herinneren jullie je nog dat alle chineese toeristen op een van de eilanden van hun reisbureau een telefoonkaart kregen .Stonden honderden telefoonkaarten op naam van een van de gidsen. Mocht dit systeem doorgaan dan zal het weer zo lek als een mandje zijn en kun je gewoon op de Kao San road telefoonkaarten kopen tegen een iets verhoogd tarief!

 2. Dennis zegt op

  Sinds de verplichte registratie in 2015 is het natuurlijk duidelijk wie welk nummer heeft. Dat systeem is niet waterdicht (zo staat mijn nummer geregistreerd op naam van mijn vrouw en haar nummer op mijn naam; foutje van de telecom-shop), maar komt dicht genoeg bij de eigenlijke gebruiker om er opsporingtechnisch iets mee te kunnen doen.

  Dat men nu roept dat het “speciaal voor buitenlanders” is, is eerder maskeren van de waarheid, namelijk dat iedereen gevolgd kan worden. Blijkbaar moeten de inheemse bevolking zand in de ogen worden gestrooid, om de waarheid niet te zien. Technisch is er namelijk geen verschil.

 3. fred zegt op

  Zijn dat de mensen die hun domicilie hier hebben of ook de mensen met een jaarvisum….de gepensioneerden….daar weet men sowieso toch al alles over….die moeten zich iedere 90 dagen melden…en ieder jaar hun visum verlengen.

 4. RonnyLatPhrao zegt op

  Om een “normale” simcard te verkrijgen zal je dus hier moeten verblijven op minstens Non-immigrant status.
  Al de rest zal enkel maar een “toeristen Simcard’ kunnen verkrijgen.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Of misschien moet je nu een “Proof of Residence” (immigratie) voorleggen of je “Tabien Baan” tonen als je een simcard wil.

   We zien wel wat ze ervan maken.

 5. David H. zegt op

  Voor mij is dit simpel ,1 jaar extensie op welke basis ook , of werkvergunning , dat zijn die hier wonen of werken.
  .Al de andere zijn korte ,tijdelijk verblijvenden …. moeten het toch niet moeilijker maken dan het is …

  Ook al zijn er van die laatste groep die hier al jaren hun verblijf aaneen breien met alle mogelijk zijwegen en trukken …, kunnen ze nog wel verder doen ….deze maatregel beperkt hun niet…Moeten alleen dat simmetje verdragen

 6. rentenier zegt op

  Moderator: Uw reactie is off-topic.

 7. erik zegt op

  Als je legaal lang hier bent, zo lees ik dat, op retirement of ander ‘lang’ stempel. Men haalt helaas weer eens expat en emigrant door elkaar al doet de ‘Dikke van Dale’ dat beter: emigrant = landverhuizer, expat = langdurig verblijvend bijv voor werk, detachering. Dit blog gebruikt ook steeds expat, helaas.

  Los van de haalbaarheid 25 miljoen toeristen een simkaart te kunnen geven en los van de privacyvragen vind ik dit een verbetering. Als ik kijk waar ik allemaal mijn tel nummer voor gebruik, behalve voor bellen dan:

  gmail en andere googlezaken / internetbankieren Thailand / internetbankieren andere landen / mijn klantenkaarten als lotus en makro en winkels als homepro en zo / softwareabonnementen / en dan kom ik snel tot 20 dus ga er maar aan staan!

  Ik wil trouwens nog zien hoe ze dat voor elkaar gaan boksen, 25+ miljoen sim-kaarten per jaar op alle grensposten en als het ergens ‘op’ is, in goed Thais ‘mot leew’, mag je dan niet binnen? Ik zie het helemaal voor me, echt! Een fiasco!

 8. goort zegt op

  Wat voor mij in de berichtgeving nog steeds onduidelijk is of toeristen (of wie dan ook) verplicht zijn zo’n Sim te installeren.
  Je kan nu er voor kiezen om geen Thaise Sim te kopen, en straks?
  Zelfs als je zo’n Sim verstrekt krijgt, kan je ervoor kiezen om gewoon je buitenlandse sim te gebruiken, toch?

 9. Nik zegt op

  Ik begrijp hier niets van. Mijn vrouw en ik werken nog beiden in Nederland. Wij overwinteren in Thailand. Soms 1, soms 2 soms 3 maanden. Mijn vrouw heeft via haar bedrijf een 4G. Zij kan overal ter wereld bellen etc. Ik gebruik een Ipad zonder sim en doe alles via wifi. Dat alles gaat naar tevredenheid. Wij zijn tenslotte op vakantie en kunnen heus wel eens een dagje zonder wifi. Trouwens, 2 jaar terug 3 maanden geweest en geen dag zonder wifi gezeten.
  Wellicht domme vragen, maar hier komen ze:
  Worden wij verplicht om een Thaise sim aan te schaffen? Zijn we strafbaar als we dit Niet doen?
  Wat een gedoe allemaal!
  Ik denk zomaar dat wij toeristen zijn die een land graag heeft: verblijven in goede hotels, eten altijd in restaurants. Visa vinden we logisch. Maar daar houdt het wel bij op.
  Naar Cambodja verkassen dan maar?
  Alvast nieuwe naam voor het blog: ThailandCambodiablog.nl

 10. Matta zegt op

  Ik dacht dat alle simkaarten te traceren zijn. Met andere woorden ze geven een locatie bij de dichtst bijzijnde GSM mast. Bijgevolg moet je geen speciale editie sim kaarten
  uit de grote hoed toveren.

  Waar nog met geen woord over gerept is, is het feit dat er een verschil is tussen traceren (m.a.w. bepalen bij welke gsm mast deze specifieke sim kaart zich op dat ogenblik het dichtst bevind) of afluisteren (m.a.w. dan kunnen uw gesprekken o.a.ook opgenomen worden)

  Gaan ze er ook vanuit dat iedere toerist over een gsm beschikt en onmiddellijk een simkaart wilt kopen en belt (Kun je met die toeristen simkaart naar het buitenland bellen ?)
  Ik dacht ook ergens gelezen te hebben dat de nieuwe roaming tarieven, van kracht waren begin dit jaar of is dit enkel binnen de EU?

  Of een ander goed argument kan zijn om de GSM operatoren een boost te geven, zoals onlangs nog voor de “expats” met de uitgave van de befaamde ID kaarten (de roze kaart) ( het doel is tot heden nog altijd een raadsel maar de inkomsten waren
  welgekomen)

  Worden er binnenkort ook sancties opgelegd omdat de Thaise vrouw van toerist x een simkaart heeft gekocht die enkel bestemd waren voor Thais (of expats, dit laatste meld ik terloops om niemand voor het hoofd te stoten)

  Laat het ook duidelijk wezen dat er hier al meerdere hersenspinsels en rare geruchten het daglicht hebben gezien. Lees nogmaals de wapenspreuk op het vaandel : ” We drinken een glas,we doen een plas en alles blijft zoals het was.”

 11. Jack G. zegt op

  Er beginnen verhalen een eigen leven te krijgen. Je bent niet verplicht om een simkaartje te kopen of te gebruiken. Ik koop er wel eens eentje voor een paar weken als het ”gratis’ internet erg traag is in mijn hotel of als ik leuke mensen heb leren kennen waarmee ik per plaatse contact wil onderhouden. Of om even mijn oude moedertje te bellen omdat zij niks van Skype, e-mails snapt. Het fenomeen Thaise prepaid simkaart was vroeger het alternatief om te gebruiken nadat je een uur moest bijkomen van het SMS-je van je NL telefoonwoekeraar die je volgens hen zeer voordelige tarieven aanbod. Ahum. We leven nu in andere tijden qua bellen/internetten dus zal het Thaise prepaid simkaartje voor toeristen net als het oude fenomeen internetcafé binnen paar jaar op het kerkhof te vinden zijn. Aan de andere kant houden veel Nederlanders van hun vrijheid en weinig overheidsbemoeienis. Dan gaan velen steigeren en voelen zich niet prettig als overheden veel in hun ogen niet persoonlijke info vastleggen. Ik verwacht straks dat je ook je creditcardnummer ala de VS ingeleverd zal moeten worden.

  • Jack G. zegt op

   Oeps, voor er reacties komen. In de één na laatste zin moet het woordje niet tussen; in hun ogen ——– en persoonlijke info vastleggen als niet gelezen worden beschouwd. Sorry voor de eventuele misverstanden hierdoor.

 12. Barry zegt op

  Feitelijk is iedere SIM kaart te volgen door de telecom providers. Speciale tracking SIM kaarten bestaan niet.

  Ik zie niet wat het verschil is tussen Thaise en anonieme SIM’s. In Thailand roam ik altijd met mijn zakelijke GSM één telefoontje naar mijn vriendin en ik ben al identificeerbaar.

  Bel ik niet met mijn GSM dan is nog steeds te achterhalen met wie ik op pad ben. Zodra ik met mijn vriendin in de auto stap passeren we zeker 40 GSM cellen (in Thailand zullen de cellen groter zijn dan in Nederland)

  Met de juiste data-analyse is heel nauwkeurig te achterhalen met wie ik reis. Dit gebeurt ook in Nederland.

  Barry

 13. Rob E zegt op

  Volgens mij is het grootste voordeel wat ze er mee willen behalen is de tijd van 90 dagen terug brengen tot 15 dagen. Er komen zoveel toeristen die juist een sim kopen voor hun data bundel of eventueel te bellen dat het aantal nummers onder druk komt te staan. Breng je die tijd terug van 90 naar 15 dagen dan kan je met minder nummers meer mensen bedienen.

  Het volgen van een sim kaart kan gewoon voor alle sim kaarten gedaan worden door de telecom provider. Onafhankelijk of het een toeristen sim is of een thaise sim.

 14. Nicole zegt op

  Onze simkaarten staan gewoon op naam van een thaise medewerker. Dus ga maar traceren

  • Lung addie zegt op

   als ze je echt nodig hebben zullen ze je wel vinden, ook al staat die SIM op naam van een Thaise medewerker. Van het ogenblik ze die Thaise medewerker zouden confronteren met bepaalde feiten zal die de instanties wel snel vertellen dat het nummer aan jou toebehoort en dan sta je even ver als wanneer het op je eigen naam staat, of dacht je dat die Thaise medewerker zo gul zal zijn om in een ander zijn plaats, en dan nog een farang, het Hilton Hotel ingedraaid te worden? Allemaal praat voor de vaak die “maatregelen” .

 15. Frank zegt op

  wat nu zoals zoveel toeristen die ieder jaar terug keren naar Thailand en al een sim-card hebben, en deze regelmatig thuis uploaden om hem werkend te houden tot terug komst in Thailand. Ik heb al 3 jaar zelfde thaise sim-card, dat kunnen ze toch niet afsluiten omdat ik geen expat ben of omdat ik hem niet het hele jaar gebruik?? Iemand die dit weet?

  • theoS zegt op

   Frank, dit is Thailand en ik zou me er maar niet druk over maken. Gewoon je bestaande Sim card blijven gebruiken, doe ik ook. Ik heb al vele jaren een Sim card van Dtac met hetzelfde phone nr en de belminuten blijven steeds een jaar geldig. Krijg haast dagelijks een Audio text en wordt gebeld door Dtac om een nieuwe Sim card te komen halen, beloven zelfs een gratis nieuwe telefoon! Ik reageer er niet op, ze bekijken het maar. Ik heb een oude telefoon en bel alleen maar.

 16. Lung addie zegt op

  Je mag het draaien en keren zoals je wil: van het ogenblik je ingelogd bent in een telefoonnetwerk is dit geweten. Toen ik vroeger met de wagen de Belgische grens overschreed was ik soms nog geen 100m in Nederland, in Frankrijk of waar ook of ik kreeg al een SMS met : welkom in …..
  De bedoeling van dit SIM kaarten gedoe is volgens mijn bescheiden mening enkel een soort filter in te bouwen zodat in geval van zware criminaliteit of zware overstay reeds een paar miljoen kaarten buiten beschouwing kunnen gelaten worden. Zoek er niet meer achter dan er werkelijk is. Iemand die weet hoe traceren en echt volgen van een mobieltje werkt heeft daar een totaal andere kijk op.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website