Het gaat vandaag spannen bij het Thai-Japan stadion waar verkiezingskandidaten zich dienen te registreren. Lukt het de demonstranten de registratie te boycotten? Actieleider Suthep Thaugsuban meent van wel. ‘Wie zich wil registreren, zal tussen onze poten moeten sluipen om binnen te komen.’

De Kiesraad is vol vertrouwen dat de registratie geen hinder zal ondervinden. Veertig personeelsleden hebben de zondagnacht in het stadion doorgebracht om te voorkomen dat het demonstranten zou lukken binnen te komen. ‘We hebben maatregelen voorbereid om ervoor te zorgen dat de registratie ongestoord verloopt’, zei Kiesraadcommissaris Somchai Srisutthiyakorn gisteravond na een vergadering van twee uur. De Kiesraad besloot vast te houden aan de locatie en de datum.

Een bron bij de Kiesraad zegt dat de kandidaten het advies krijgen aangifte bij de politie te doen wanneer ze worden tegengehouden. De Kiesraad zal later checken wie niet naar binnen kon. Overigens hoeven kandidaten zich niet in persoon te registreren. Ze kunnen ook iemand of de partijleider machtigen.

Suthep blijft erop hameren dat de protestbeweging de verkiezingen, die gepland zijn voor 2 februari, op alle mogelijke manieren zal proberen te verhinderen. ‘Wanneer de verkiezingen plaatsvinden komen miljoenen demonstranten en die zullen de stad en alle provincies de hele dag lam leggen.’

Over ‘miljoenen’ gesproken. Suthep claimt dat gisteren 3,5 miljoen mensen op de been waren, maar een ‘security unit’ [?] hield het op 270.000. In ieder geval waren in beide schattingen gisteren meer mensen op straat dan op 9 december.

Ten slotte zet ik alle Breaking News items van gisteren op een rijtje, omdat ik aanneem dat niet iedereen ze gelezen heeft. Voor de vollledigheid. En ik eindig met mijn column, die ik vandaag op mijn Facebookpagina heb geplaatst.

(Bron: Bangkok Post, 23 december 2013)

Foto: Demonstranten op de Taksinbrug (vernoemd naar koning Taksin, niet naar oud-premier Thaksin)

Breaking News  22 december

 • De registratie van verkiezingskandidaten gaat maandag door. De locatie en datum worden niet veranderd. Dit heeft de Kiesraad zondagavond besloten. De Kiesraad zegt een back-up plan te hebben wanneer demonstranten het Thai-Japan stadion belegeren.
 • Volgens protestleider Issara Somchai zouden demonstranten zondag om middernacht naar het stadion trekken. Hij benadrukt dat ze niet personeel en kandidaten de toegang zullen ontzeggen. Ze willen alleen weten welke politici tegen politieke hervormingen voorafgaand aan de verkiezingen [van 2 februari]  zijn. De protestbeweging wil dat de verkiezingen worden uitgesteld, zodat eerst gewerkt kan worden aan politieke hervormingen.
 • Iemand kan niet rekenen. Volgens de protestbeweging waren vandaag 3,5 miljoen mensen op de been, maar de autoriteiten houden het hooguit op 270.000. ‘We zijn vandaag met meer mensen dan op 9 december’, zegt Suthep.
 • Actieleider Suthep Thaugsuban heeft de demonstranten opgeroepen naar het Thai-Japan stadion te gaan, waar morgen de registratie van verkiezingskandidaten begint. Hij wil met alle macht voorkomen dat op 2 februari verkiezingen worden gehouden. Wanneer de regering doorzet, kan meer tegenstand worden verwacht. Suthep noemde de Kiesraad ‘de vijand van het volk’, indien de verkiezingen doorgaan. ‘Wij zijn klaar voor langere rally’s.’
 • Demonstranten hebben een 50 meter lange zwarte doek voor het hoofdbureau van de Royal Thai Police uitgespreid als protest tegen het onvermogen van de politie om snel duidelijkheid te verschaffen over de de dood van een student tijdens de gevechten in de nacht van 30 november in Ramkhamhaeng met roodhemden. Ze geven de politie nu tot 25 december de tijd om de zaak op te lossen, anders komen er massaprotesten. De oproer- en special branchpolitie die op het terrein stond opgesteld, was teruggetrokken om confrontaties te vermijden. Vanaf de skywalk werden stenen en andere voorwerpen op het terrein gegooid.
 • De demonstratie bij de woning van premier Yingluck is inmiddels beëindigd. Nadat een protestleider een verklaring had voorgelezen, keerden de demonstranten terug naar het Democracy Monument. De demonstranten mochten van de politie dichtbij het hek van Yinglucks woning komen. Zeshonderd kilometer verder in de trein naar Nong Khai kon Yingluck de demonstratie volgen via de beelden van de bewakingscamera’s van haar woning. Yingluck maakt een inspectietocht in het Noordoosten. Vanochtend vertrok ze uit Udon Thani.Om mogelijke obstructie door demonstranten te voorkomen, verhuist wellicht de registratie van verkiezingskandidaten, die morgen in het Thai-Japan stadion begint, naar een andere locatie. Vanavond beslist de Kiesraad of dat nodig is. De registratie van kandidaten voor de landelijke kieslijst is bij Koninklijk Besluit vastgesteld van 23 tot 27 december. Daarna komen de districtskandidaten aan de beurt. De Kiesraad vindt inzet van de oproerpolitie ter bescherming van het stadion niet nodig.
 • Chuan Leekpai, adviseur van oppositiepartij Democraten en tweemaal eerder minister-president, leidt een groep supporters in een mars vanaf het hoofdkwartier van de partij naar de anti-regerings demonstranten bij het Victory Monument. Hij wordt vergezeld van enkele partijbonzen.
 • Gevraagd naar het voorstel van premier Yingluck om na de verkiezingen een hervormingsraad te formeren, zegt hij dat respect voor de wet een vereiste voor hervormingen is. Maar de regering Yingluck heeft daar geen blijk van gegeven door een vonnis van het Constitutionele Hof af te wijzen en zich schuldig te maken aan discriminatie, aldus Chuan.
 • De vier grote winkelcentra in Ratchaprasong zijn normaal geopend van 10 tot 22 uur ondanks de massale anti-regeringsprotesten. De grote vier zijn CentralWorld, Siam Paragon, Siam Centre en Siam Discovery. Ze zijn bereikbaar met de BTS of over weg via de Phayathaiweg en Rama I-weg.
 • Actieleider Suthep Thaugsuban leidt een groep demonstranten op weg naar Wong Wien Yai en Silom. Aangekomen in Wong Wien Yai bewezen Suthep en andere protestleiders eer aan het standbeeld van koning Taksin (1734-1782). Daarna ging het over de Taksin brug richting Silom, waar een andere groep demonstranten hen opwacht.
 • Ruim duizend meest vrouwen en travestieten, vele lid van de dansgroep in Miss Tiffany, hebben zich verzameld bij de woning van premier Yingluck, die overigens niet thuis is, want ze vertrok vanochtend naar Nong Khai. Ze zouden later gezelschap krijgen van een groep demonstranten die met voertuigen en op de motorfiets is vertrokken van het Democracy Monument. De politie is met 1.100 man aanwezig om te voorkomen dat de demonstranten de woning bereiken.

Kuifje in Bangkok

Thailand, 23 december – Dick, zei ik (want als je alleen bent, ga je tegen jezelf praten). Er zijn vandaag rally’s in Bangkok, ga kijken en schrijf er een mooi verhaal over. Eens een Kuifje, altijd een Kuifje. Dus stapte ik op metrostation Huai Khwang in een stampvol metrovoertuig wat vrij ongebruikelijk was voor de (zon)dag en het tijdstip. Maar ik zag geen fluitjes, het insigne van de anti-regerings demonstranten. De volgende drie stations liep het voertuig Japans-vol. Pas bij Sukhumvit en Silom kwam er lucht. Stapte uit op Sam Yan, wat een protestlocatie zou zijn. Zag een handjevol Thai met fluitjes terugkeren. Maar waar was de demonstratie? (Wordt niet vervolgd)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website