Sutin Klungsang, de vicevoorzitter van de Pheu Thai Partij en de mogelijke toekomstige minister van Defensie, verklaarde vandaag dat hij ervan overtuigd is dat de tijd van militaire staatsgrepen in Thailand voorbij is.

Hij uitte zijn vertrouwen in zijn mogelijkheid om, met behulp van adviseurs die voormalige militairen zijn, een van de belangrijkste ministeries van het land effectief te leiden.

Hoewel hij niet expliciet bevestigde dat hij voor de positie van minister van Defensie in aanmerking komt, gaf hij aan dat men moet wachten op een officiële aankondiging. Desondanks behoorde Sutin tot de genomineerden die hun cv hebben ingediend bij het kabinetssecretariaat voor formele verificatie.

Gevraagd naar de verkiezingsbelofte van de Pheu Thai Partij om het leger te hervormen, antwoordde Sutin dat zijn partij van plan is om al haar verkiezingsbeloften na te komen. “De snelheid waarmee dat zal gebeuren, hangt af van de feitelijke situatie en diverse andere factoren,” zei hij.

Sutin, een ervaren politicus en voormalig leraar, werd door premier Srettha Thavisin aangewezen als kandidaat voor de ministerpost. Dit gebeurde nadat een eerdere kandidaat, generaal Nattaphon Narkphanit, werd afgewezen wegens tegenstand van de “roodhemden”-fractie. Nattaphon zou betrokken zijn geweest bij het gewelddadige optreden tegen pro-Thaksin-demonstranten in 2010.

Op vragen over de gespannen relatie tussen zijn partij en het leger, antwoordde Sutin dat het streven naar nationale eenheid en solidariteit de prioriteit van iedereen zou moeten zijn.

Het is de moeite waard om op te merken dat premier Yingluck Shinawatra van de Pheu Thai Partij in 2014 werd afgezet door een militaire coup, en haar broer Thaksin onderging hetzelfde lot in 2006. De partij voerde een anti-militaire campagne tijdens de recente algemene verkiezingen in mei.

Sutin benadrukte dat hij gelooft dat niemand binnen het leger nog een staatsgreep wil zien. “Ik denk dat de tijd van militaire coups nu echt voorbij is,” voegde hij eraan toe.

Tenslotte is het interessant om te melden dat Sutin niet de eerste burger kandidaat voor deze positie is; eerder bekleedden voormalige premiers waaronder Yingluck Shinawatra, Samak Sundaravej en Chuan Leekpai eveneens de functie van minister van Defensie.

Bron: PR Thai Government

3 reacties op “Sutin Klungsang denkt dat de tijd van militaire staatsgrepen in Thailand voorbij is”

 1. Chris zegt op

  “Sutin benadrukte dat hij gelooft dat niemand binnen het leger nog een staatsgreep wil zien”

  Mijn vader zaliger zei altijd : geloven moet je in de kerk doen.
  Er moet in Thailand aan een aantal voorwaarden voldaan zijn voor een staatsgreep:
  – voldoende steun van de top van belangrijke legeronderdelen;
  – maatschappelijke onrust of een situatie die tegen de belangen van het land of de moinarchie (lees: de elite) ingaat
  – de zekerheid dat de hoogste baas de wet tekent die de coupplegers vrijwaart van de doodstraf.

  Wat men in binnen- en buitenland vindt van een staatsgreep is niet relevant. De mogelijek sancties treffen vooral de bevolking en niet de rijken. Zou, denk ikk, wat anders worden als de bezittingen van alle Thaise oligarchen in het buitenland zouden worden geconfisceerd.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Sancties tegen Thailand? Niet uit de VN. Thailand is speelbal tussen China en de USA en beide grootmachten willen vriendjes hebben en houden in dit werelddeel. Uncle Sam doet krampachtig zijn best maar gaat het in Cambodja en Myanmar verliezen van Xi en kornuiten. Thailand lacht wat naar beide kanten en houdt de handen op voor goede handelsrelaties. Ik denk dat China wint. Ook maakt een staatsgreep meer of minder in Thailand niet uit voor China.

 2. Chris zegt op

  nee, beste Eric…sancties vanuit het democratische ‘ westen.
  De VN kan ook geen bezittingen confisceren, lokale regeringen wel.

  Bij de laatste staatsgreep bleef het bij waarschuwingen, afkeuringen en oproepen van allerlei landen om zo snel mogleijk de democratie te herstellen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website