Hij is onverzettelijk, actieleider Suthep Thaugsuban. ‘We onderhandelen niet. Onze positie is duidelijk. We vechten tot het einde, totdat we winnen of verliezen. Het is gemakkelijk om een eind te maken aan onze protesten, wanneer premier Yingluck vertrekt en de volksregering en volkswetgevende raad kunnen worden gevormd om hervormingen tot stand te brengen.’

Suthep zei dit gisteren nadat het CMPO had geprobeerd twee rallylocaties te ontruimen. Suthep stak er de draak mee. ‘Elke inch van de PDRC antiregerings rally is intact gebleven.’

Waarnemers beschouwen de pogingen van het CMPO als een reactie op kritiek, onder anderen van de recalcitrante roodhemdleider Jatuporn Prompan, dat het niet genoeg doet om de locaties te ontruimen. Ook wordt een verband gelegd met de rechtszaak over de rechtsgeldigheid van de noodverordening. De burgerlijke rechter doet daarover volgende week een uitspraak.

De operaties zouden ook bedoeld zijn gezichtsverlies te voorkomen omdat het plan de financiering van de protestbeweging af te snijden op problemen stuit. Degenen die daarvan beschuldigd worden (of denken daarvan beschuldigd te gaan worden) hebben al met juridische procedures gedreigd indien hard bewijs ontbreekt.

Volgens DSI-hoofd Tarit Pengdith was het echte doel van de operaties van gisteren om de protestleiders te arresteren, maar ook daarin faalde de politie jammerlijk. Wat gebeurde er eigenlijk gisteren?


Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
DSI: Department of Special Investigation (de Thaise FBI)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)


Een ‘overwinning’ en een nederlaag

Gisteren bracht een ‘overwinning’ en een nederlaag. De politie slaagde erin de protestlocatie Makkhawan brug en omgeving te ontruimen, maar op de Chaeng Wattanaweg lukte dat niet, ondanks de overmacht van duizend agenten. Actiegroep Pefot verzette zich niet tegen de ontruiming en vertrok vrijwillig bij de brug.

CMPO-directeur Chalerm Yubamrung zei gisteren dat hierna  het Government House, het ministerie van Binnenlandse Zaken en opnieuw de Chaeng Wattanaweg aan de beurt komen. Bij de brug heeft de politie volgens hem pingpong bommen, messen, katapulten, explosieven en drugs gevonden.

Actieleider Suthep ontkende ten stelligste dat ze van de PDRC afkomstig waren. In het gebied tussen Suan Misakawan en de brug zouden onafhankelijke groepen zich genesteld hebben. Dat was ook de reden waarom Pefot zich niet verzette tegen de ontruiming. De desbetreffende groepen zouden studenten van beroepsopleidingen zijn, die geweld niet schuwen. Ze luisterden ook niet naar bevelen van Pefot, de NSPRT en het Dhamma Army, die bij de brug hun kamp hadden opgeslagen.

Op de Chaeng Wattanaweg, waar het regeringscomplex zich bevindt, mislukte de ontruiming. De politie trok zich voor 12 uur terug nadat ze was tegengehouden door de demonstranten.

Vandaag wordt een nieuwe poging gedaan, nu met een grotere politiemacht indien Luang Pu Buddha Issara, de protestleider ter plaatse, niet voor rede vatbaar is.

De monnik was gisteren niet onder de indruk van het dreigement: Dan zorgen wij toch voor meer demonstranten, was zijn reactie. Volgens hem zouden versterkingen uit de provincie komen. Issara riep zijn supporters op om de weg met auto’s en andere voertuigen te blokkeren.

Protestleider Somsak Kosaisuk bij het ministerie van Binnenlandse Zaken was evenmin onder de indruk van de dreigementen. Volgens hem wil het CMPO alleen maar aan de belegering een einde maken omdat minister en Pheu Thai-leider Charupong Ruangsuwan er zijn kantoor heeft. Somsak zei dat demonstranten van andere locaties de gelederen hebben versterkt.

PDRC-leider Sathit Wongnontoey vertelde demonstranten in Pathumwan te verwachten dat het CMPO en de politie dit weekend een poging gaan doen de locatie te ontruimen. Hij vroeg hen geduld te hebben. ‘De victorie is aan de horizon wanneer we ons daartegen kunnen verzetten.’

(Bron: Bangkok Post, 15 februari 2014; de informatie na de tussenkop is ontleend aan een websitebericht van gisteren, maar in de krant van vandaag kom ik die nauwelijks tegen.)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Suthep zegt Nee tegen onderhandelingen met regering”

 1. Petervz zegt op

  Onderhandelingen vinden reeds in de achtergrond plaats op een niveau iets hoger dan Suthep.

 2. ReneH zegt op

  Ik begrijp niet goed dat deze fanaat die Thailand in de afgrond wil storten, en daarvoor een relatief klein groepje volgelingen verzameld heeft, nog door iemand serieus genomen wordt. Het zou beter zijn hier geen aandacht meer aan te besteden.
  Thailand heeft een aantal problemen die opgelost moeten worden, maar de schreeuwer Suthep is daar niet de figuur voor.
  De man schrijft brieven aan Obama en Ban Ki Moon “om de situatie in Thailand uit te leggen”. Nooit van de NSA gehoord of zo?

 3. Jack zegt op

  Ik wordt er nu langzaam agressief van,het duurt nu te lang ,Suthep kan en mag alles, dit maak je in geen enkel ander land mee. De politie was wel daar maar deden weinig ik zat in de auto aan de andere kant van de weg stond in de file en kon alles goed zien.Ik zit nu langer dan 2 maanden tussen die gekken in,de Thais zijn het ook beu in Bangkok en beginnen zich tegen Suthep te keren,als ik van Sathorn naar winkelcentrum MBK wil moet ik met de MRT tot Silom en vandaaruit met de skytrain verder naar MBK de laatste halte.Met de auto kom je er niet ,van mij mogen de politie en het leger ingrijpen en de demonstranten en de blokkages verwijderen,ze worden uitgedaagd door Suthep, de inwoners moeten 1 a 2 uur eerder naar het werk en zijn ook 1 a 2 uur later thuis,dit gaat niet lang meer goed.De mensen die in de buurt vd blokkades werken(winkelpersoneel etc)zijn er ziek van, barsten van de hoofdpijn van de fluitconcerten en loeiharde toespraken en muziek.

 4. Gerard zegt op

  Suthep zegt ‘nee’ tegen onderhandelen. Tja, zo zie je maar dat het politici geen reet interesseert over het wel en wee van een land. Dat deze ellende de economie dagelijks met miljarden schaadt zal ze een worst wezen alleen voor eigen belang. Thailand, slaap lekker verder!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website