Alhoewel de autoriteiten zeker denken te weten dat er geen herhaling komt van de overstromingen van 2011, zijn de berichten enigszins onheilspellend. De stuwmeren lopen vol met regenwater, het waterpeil van de Pasak rivier stijgt met 1 meter, in Si Sa Ket werd een man meegesleurd door het water en overleed, in de provincie Ang Thong bereikte de Chao Praya het kritieke waterpeil van 7,5 meter en het waterpeil in twee kanalen in drie districten van Bangkok is flink gestegen. Een overzicht:

 • Delen van vijf provincies in het stroomgebied van de Pasak dreigen te overstromen. Die provincies zijn Loei, Phetchabun, Saraburi, Lop Buri en Ayutthaya.
 • De wateruitstroom van de Pasak Cholasith dam in Lop Buri is vergroot en het water heeft nu het Phra Ram VI stuwmeer in Ayutthaya bereikt. Die dam heeft zijn wateruitstroom verdubbeld.
 • Bewoners in zestig dorpen en de kooplui van een markt langs de Pasak in het district Tha Rua is gevraagd zich op overstromingen voor te bereiden.
 • In de provincie Ang Thong dreigen drie districten te overstromen, wanneer de Chao Praya dam in Chai Nat meer water moet gaat lozen.
 • Als gevolg van zware regenbuien zijn de afgelopen dagen vier districten in Prachin Buri onder water gelopen. Op sommige plaatsen staat het water 60 cm hoog. De weg Prachin Buri-Sa Kaeo is onbegaanbaar. Op last van de gouverneur wordt een coördinatiecentrum ingericht.
 • In Chachoengsao zijn vier dorpen met meer dan honderd huizen in het district Sanam Chai Khet overstroomd. Platbodems zijn onderweg om de bewoners te evacueren.
 • Aan het eind van de kanalen Khlong Prem Prachakorn en Khlong Song in Muang, Sai Mai en Lak Si (Bangkok) heeft de gemeente pompen geplaatst om het water naar de Chao Praya te pompen.
 • Het Meteorological Department voorspelt dat het de komende dagen blijft regenen in delen van de Central Plains, Oosten en Noordoosten.
 • In de Golf van Thailand en de Andaman zee zorgt de moesson voor golven van 2 tot 4 meter. Kleine vaartuigen kunnen maar beter niet uitvaren.

(Bron: Bangkok Post, 22 september 2013)

Foto homepagina: Hulpverleners in actie zaterdag in Ban Kruat (Buri Ram). Zes dorpen waren er onder water gelopen door water van de bergen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Stuwmeren lopen vol met regenwater; op veel plaatsen overstromingen”

 1. teun zegt op

  Zoals gebruikelijk wordt er weer pas nagedacht/gehandeld als het te laat is. Wanneer gaat men nu eens een alomvattend plan maken en allereerst de rivieren/kanalen preventief schoonhouden?
  Als het straks weer droog wordt, is het probleem snel vergeten. En dus gebeurt er weer niks (“er is immers geen probleem (meer) op dat moment”).

  Het kennelijk beschikbare geld voor de HSL kan beter worden gebruikt om de waterwegen te verbeteren/onderhouden. Verder lijkt het een goed idee om een “Rijkswaterstaat” op te richten: die kan dan een alomvattend plan maken. Voorkomt dat allerlei baasjes van verschillende stuwmeren puur op plaatselijk belang handelen.

  Ik ben bang dat er ook nu weer niks structureels gaat gebeuren.

 2. Hemelsoet Roger zegt op

  Ook Dan Khun Thot, in de Isaan, heeft te kampen met overstromingen. Deze morgen wilden mijn vrouw en ik ‘n Nederlander gaan ophalen, 30 km buiten de gemeente, maar we hebben rechtsomkeer moeten maken op de baan van het dorpscentrum naar de afslag Sikiu, omdat de baan onbereidbaar was (zowat 10, 15 km) door wateroverlast. Huizen, winkels en landerijen onder water zo ver je kijken kon. Het water stroomde alsof het ‘n rivier was en er wordt ‘n nieuwe depressie gemeld. Er zijn ook berichten dat er overstromingen zouden zijn in Nakhon Ratchasima, 50 km oostwaarts van Dan Khun Thot. Waar ik woon, aan het begin van de uitgestrekte rijstvelden en 5 km buiten de dorpskom aan de andere kant van de gemeente, is geen wateroverlast te bespeuren.

 3. gerard zegt op

  Preventief schoonmaken zal niet meevallen, want zodra het water in de rivier begint te stijgen wordt het vuilnis tevoorschijn gehaald om in de rivier te dumpen, niet wetende (of willen weten) dat er benedenstrooms ook mensen wonen.
  Ik wijt al de ellende aan de alsmaar voortdurende ontbossing, waardoor er geen oplossingen meer mogelijk zijn.

 4. Tino Kuis zegt op

  Thailand is een moessonland, net als India en China. In de maanden juli, augustus en september valt er gemiddeld 5 (vijf) keer zoveel regen als in Nederland in die maanden. In 2011 viel er nog eens 50 procent meer dan gemiddeld, en nu al 20-30 procent meer. Dat betekent dat overstromingen in Thailand een geheel normaal en natuurlijk gebeuren is dat al vele eeuwen optreedt. Het heeft niets met ontbossing, volle stuwmeren of niet uitgegraven kanalen te maken. Oudere Thais vinden overstromingen heel normaal. Ook Bangkok liep vroeger regelmatig onder. Wel is het zo dat Thailand door de enorm toegenomen infrastructuur en bebouwing veel kwetsbaarder is geworden voor die natuurlijke overstromingen. Je kunt stellen dat je hier en daar wat verlichting kunt brengen maar geheel voorkomen is onmogelijk.

  • Tino Kuis zegt op

   Dank je wel, Tjamuk, dat je me in deze steunt. Het ligt dus niet aan die domme, luie Thais die niet kunnen plannen en alles maar op hun beloop laten.

   • Tino Kuis zegt op

    Ik had dat dom en lui beter weg kunnen laten. Het punt is dat de overstromingen van 2011 ook met het het beste management bijna even erg zouden zijn geweest, dat doet verder niet af aan het feit dat er incompetente politici en bureaucraten zijn. Ik heb geen oordeel over de hulpverlening destijds behalve dat die in zo’n situatie altijd chaotisch en onvolledig is. Tegen zo’n watervloed is echt niets bestand, daar zijn alle deskundigen het over eens wat je verder ook op de blog mag lezen. Uiteindelijk werd gekozen voor maar een doel: er voor zorgen dat het zakencentrum van Bangkok niet onder zou lopen, wat in het verleden vaak gebeurde. Dat is gelukt hoewel daardoor het water in de buitenwijken van Bangkok hoger steeg dan anders het geval zou zijn geweest.

    • Dick van der Lugt zegt op

     @ Tino Kuis Je schrijft: ‘Het punt is dat de overstromingen van 2011 ook met het het beste management bijna even erg zouden zijn geweest…’ Mag ik erop wijzen dat Thaise deskundigen daar anders over dachten en ik heb die in Nieuws uit Thailand vaak genoeg geciteerd. Ik noem: de stuwmeren waren veel te vol aan het begin van het regenseizoen, dijken langs rivieren worden niet onderhouden, kanalen worden niet regelmatig of helemaal niet gebaggerd en waterhyacint wordt niet verwijderd. Niettemin viel er dat jaar 30 procent meer regen (geen 50 procent, zoals je schrijft), dus de overstromingen zouden zelfs met die maatregelen aanzienlijk zijn geweest. Dat er dit jaar 20-30 procent meer regen valt, zoals je ook schrijft, heb ik nog nergens gelezen, en ik spel toch elke dag de krant.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Volgens mij heb je gelijk Tino.
   Vroeger liepen deze gebieden ook vol, maar toen maakte geen kat zich daar zorgen over omdat het toch maar open, ongebruikt gebied was maw je had natuurlijke opvangbekkens.
   Nu die natuurlijke overstromingsgebieden volgebouwd staan, lijkt het of alles onder water komt te staan, maar het water loopt nog altijd waar het vroeger ook naartoe ging.
   Probleem is niet dat het water een weg zoekt naar waar er gebouwd is, het probleem is dat ze gebouwd hebben waar het water naartoe loopt.

  • Eugenio zegt op

   Ik ben het geheel met Hans eens.
   Voorts een paar persoonlijke ervaringen:

   Ik heb in 2011 net nadat het water gezakt was de schade opgenomen Langs de Yom rivier in Sukhothai. Ik had mijn kleine video camera meegenomen om vanuit het autoraampje, iets van de schade voor het thuisfront vast te leggen. Toen hoorde ik een woedend geschreeuw… Mijn Thaise gids gaf ogenblikkelijk gas, al roepende:” wegwezen ze denken dat we van de overheid zijn!”
   De bevolking aldaar vond waarschijnlijk niet, dat alle Thai (De Verantwoordelijken) hun werk zo goed hadden gedaan.
   De grote overstroming van Sukhothai in 2012 moest toen nog komen…

   Een half jaar later was ik in Pathum Thani (vlakbij Don Muang ) in een huis, waar ik al een paar keer had gelogeerd. De schade was aanzienlijk en ik zag op een manshoogte de vieze rand van de vloedlijn op de muren. De bewoner had sindsdien minimaal geld in het huis gestoken, omdat hij dat zonde vond. Hij had geen enkel vertrouwen meer in de beloftes van de overheid en zei: “ binnen een paar jaar overstroomt de boel toch weer.”

   • Marco zegt op

    De oplossing in het kort,nog meer dammen en stuwmeren en afvoerkanalen.
    Echter dan wordt het zo zwaar getroffen bosgebied nog verder opgeofferd we kunnen er alles over lezen op Thailandblog.
    Oh laten ze gelijk een dijk van een meter of tien hoog langs de kust bouwen dan is iedereen beschermd tegen een tsunami,maar dan komen er geen toeristen meer.
    Beste mensen de natuur gaat al duizenden jaren zijn gang en laat zich niet temmen,de mens zoekt over heel de wereld bewust de risicogebieden op en als er ergens op de wereld weer wat gebeurd kunnen we hiervan de gevolgen zien.

 5. Gerard zegt op

  Ik woon nu 22 jaar in Thailand en heb werkelijk nog nooit iets geloofwaardigs gehoord van de Thaise overheid. Dus in dit geval… maak je eigen planning en volg het nieuws.

 6. janbeute zegt op

  Jantje woont in Pasang in de provincie Lamphun .
  En heb tot op heden nog weinig regen gezien .
  We kunnen hier nog heel wat watergebruiken . OK , er was verleden week een grote hoos bui die de toevoer wegen in de hoofd stad en naar het industrie terrein Nikkom gedeeltelijk onder water zette .
  Ook bij Jantjes Place was er even veel water voor een korte periode .
  Maar tot op heden staan we hier nog steeds vrij droog .
  Als er niet meer komt en de moesson periode is al gauw ten einde , kan dit mijns inziens nog een groot probleem worden .
  Ons gebied is bekent om de Logans of terwijl in Thais Lumyai .

  Groetjes Jantje .

 7. chris zegt op

  Overstromingen in het regenseizoen zijn misschien niet helemaall te voorkomen maar de schade die de overstromingen aanrichten elke keer is wel degelijk te verminderen. En dan kom ik toch op het rijtje uit dat Tino ook schetst. De files in Bangkok zijn ook niet te wijten aan de maatregel van de regering om de aankoop van een nieuwe auto te subsidieren maar de maatregele heeft zeker NIET bijgedragen aan vermindering ervan. Zo is het ook met ontbossing, achterstallig onderhoud van waterwegen, bruggen en sluizen, gebrek aan voorspellingsmodellen, onwil om de data van de bevolking in te zetten bij de inschattingen en maatregelen, arrogantie van beleidsmakers om waarnemingen en ervaringen van burgers serieus te nemen, ontbreken van rampenscenario’s en evacuatieplannen, de impliciete toestemming aan mensen om zich te vestigen in potentiele overstromingsgebieden, onduidelijkheid over de besluitvorming om water uit de stuwmeren te laten (wie beslist wanneer op grond waarvan), geringe kennis bij de politici over de gevolgen van hun beslissingen, verkeerde en niet tijdige informatie…enz enz.enz enz

  • teun zegt op

   Chris,

   Een korte en heldere samenvatting van de realiteit. Natuurlijk kan men de natuur niet controleren. Maar vervolgens helemaal niks doen of precies het verkeerde, gaat helemaal niet helpen.

   In Nederland doen we er alles (of in elk geval veel) aan. Alhoewel we dan ook nog regelmatig (relatief kleine) overstromingen hebben, er wordt toch maar mooi voorkomen dat ca. de helft van het land onder water staat. Ook is er in enige mate sprake van voortschrijdend inzicht (nl. niet alleen proberen de natuur te verslaan, maar eerder de natuur ook haar deel te laten doen).

   En dat zou hier in Thailand ook kunnen helpen. Maar dat vergt doorzetting en lange termijn denken in combinatie met regelmatig onderhoud en……… een meer gecoordineerde aanpak. Ad hoc reacties leveren nooit iets wezenlijks op.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website