Een pas ontdekte strontvlieg is vernoemd naar de Nederlandse bioloog Paul Beuk. De Russische onderzoeker Nikita Vikhrev ontdekte deze ‘Azelia beuki’, zoals de vlieg nu heet, in de Thaise jungle. 

De Rus vernoemde de vlieg naar de Maastrichtenaar als dank voor zijn specialistische site over vliegen en muggen. Beuk begon de site tien jaar geleden. “Hij wilde de inspanningen voor mijn website erkennen.”

Paul Beuk, ook conservator aan het Natuurhistorisch Museum Maastricht, is vereerd door de benoeming. “Ik ben niet teleurgesteld dat het een strontvlieg is.”

Superfamilie Muscidae

Azelia beuki is een strontvlieg behorende tot de superfamilie Muscidae.  Bekendste vertegenwoordiger van deze familie is de huisvlieg (Musca domestica) maar daarnaast omvat de familie nog zo’n 4000 soorten, waarvan zo’n 600 in Europa en 167 inheems in Nederland.

Fossiele vondsten van Muscidae gaan terug tot het Eoceen, er wordt echter aangenomen dat echte vliegen al in het perm voorkwamen.

De vliegen leven heel verschillend, afhankelijk van de soort. Veel soorten zijn bestuivers die van nectar leven, maar er zijn soorten die bloed zuigen, roofvliegen (Coenosiinae) en soorten die vloeistoffen als wondvocht opzuigen. Larven leven vooral in rottend organisch materiaal (plantaardig, dierlijk, mest).

De Azelia beuki heeft een duidelijke voorkeur voor olifantendrollen.

Regel

De Russische onderzoeker die de strontvlieg ontdekte, had het beestje niet naar zichzelf kunnen vernoemen. “Het is een regel dat je iets niet naar jezelf vernoemt”, aldus Beuk.

Bronnen: NOS/Wikipedia


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website