Het strand Ao Phrao op het eiland Samet is over een lengte van 1 kilometer bedekt met een laag olie. Achthonderd werknemers van oliemaatschappij PTT proberen verdere verspreiding te voorkomen, want de olie vormt een bedreiging voor nabijgelegen maritieme reservaten. De autoriteiten stellen het bedrijf aansprakelijk voor de schade en bereiden een gang naar de rechter voor.

Uit een eerste onderzoek van het Marine Department is gebleken dat de olie al koraalriffen in ondiep water heeft getroffen. Het kan jaren duren voordat die hersteld zijn, zegt Wichien Jungrungruang, hoofd van het Department of Pollution Control. De meeste riffen bestaan uit hump coral dat uiterst traag groeit met 1 tot 4 centimeter per jaar. De olie heeft ook de kleine vissen aangetast die rond het koraal leven.

Prasert Bunsumpun, voorzitter van de raad van bestuur van PTT Global Chemical Plc, zegt dat het bedrijf zijn best zal doen de olie binnen drie dagen in te kapselen. De lekkage is volgens hem ontstaan in een pijpleiding die pas sinds een jaar in gebruik is en een levensduur van 2 jaar heeft. Zo’n 50.000 liter is gelekt, houdt het bedrijf vol. Dat volume is berekend aan de hand van de afmetingen van de pijpleiding. Zodra het lek ontstond, is de leiding aan beide zijden afgesloten, dus alleen de olie die nog in de leiding zat, is gelekt. 50.000 liter is ongeveer anderhalve tankwagen.

Het Democratisch parlementslid voor Rayong Satit Pituthecha denkt dat er meer is gelekt. ‘De olievlek is over een groot gebied verspreid.’

Touroperators vrezen dat toeristen wegblijven wanneer niet binnen een week het probleem is opgelost. Veel toeristen verhuizen al van de Andaman kustlijn naar de Golf van Thailand vanwege het barre weer. De operators zijn bang dat de publiciteit in het buitenland buitenlandse reisbureaus doet besluiten alternatieve reisbestemmingen te zoeken.

De Association of Domestic Travel wijst erop dat Koh Samet een populaire toeristenbestemming in het Oosten is. In Rayong was het toerisme vorig jaar goed voor 16 miljard baht, waarvan Koh Samet met veertig hotels 40 procent genereerde. Vooral Chinezen en Russen bezoeken het eiland. De Rayong Tourist Association schatte eerder dat de omzet uit toerisme in Rayong dit jaar met 10 tot 15 procent zou stijgen, maar de olie zal waarschijnlijk tot een lagere groei leiden, verwacht ze.

(Bron: Bangkok Post, 30 juli 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Strand op Koh Samet bedekt met oliesmurrie”

  1. Chris Hammer zegt op

    Er is inderdaad meer olie weggelekt dan werd bekend gemaakt. dat blijkt wel uit het verspreidingsgebied De eerste aanpak was onvoldoende professioneel. De prognose, dat het opruimen binnen een week gereed zou zijn, was een lachertje. Het enige excuus, dat men kan aanvoeren, is de stevige wind, die de verspreiding bevordert. Jammer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website