Steuntje in de rug voor rijstboeren

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand, Uitgelicht
Tags: ,
26 oktober 2014

Om hun financiële zorgen te verlichten kunnen rijstboeren hun rijstoogst rentevrij belenen tot een waarde van 90 procent van de oogst en dat is 10 procent meer dan de huidige regeling. De tegemoetkoming geldt echter alleen voor Hom Mali (jasmijnrijst) en kleefrijst.

Het National Rice Policy Committee, dat onder voorzitterschap staat van premier Prayut Chan-o-cha, heeft hiervoor vrijdag het groene licht gegeven. De leningen worden verstrekt door de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC). De boeren krijgen 14.400 baht voor een ton Hom Mali en 11.700 baht voor een ton kleefrijst, aangevuld met een bonus van 1.000 baht per ton als ondersteuning voor kwaliteitsverbetering.

Verwacht wordt dat circa 2 miljoen ton paddy wordt aangeboden. Boeren die aan het programma deelnemen, mogen niet meer dan 20 ton belenen.

Het rentevrije programma loopt vier maanden vanaf 1 november tot 28 februari, wanneer de oogsttijd voor het seizoen 2014/2015 begint.

Gedurende deze tijd mogen boeren ook de paddy verkopen, als de prijs omhoog gaat. Maar wanneer de prijs gelijk blijft of zakt, wordt de rijst eigendom van de bank en zorgt de regering er verder voor.

[Moet ik dit interpreteren als een verkapte vorm van het controversiële en afgeschafte hypotheeksysteem voor rijst, alhoewel in dat systeem de regering alle rijst opkocht en ook nog eens de boeren 40 procent boven de marktprijs betaalde?]

Behalve bovenstaande regeling biedt de BAAC ook nog rentevrije leningen met een looptijd van twee maanden aan, waarbij boeren 2.000 baht per ton krijgen.

(Bron: Bangkok Post, 25 oktober 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Steuntje in de rug voor rijstboeren”

 1. Tino Kuis zegt op

  Omdat de regering die prijzen voor Hommali en kleefrijst paddy (dus niet gepelde rijst), die beide voornamelijk uit de Isaan komen, garandeert, is het niet anders dan het vorige rijsthypotheeksysteem hoewel de uitgaven lager zullen zijn. Als alle 2 miljoen ton paddy worden beleend zal dat de regering ruim 20 miljard baht gaan kosten.
  Ondertussen heeft de junta zowat alle programma’s van die vermaledijde Yingluck overgenomen.

  • Cor zegt op

   Ja, de rijst wordt duur betaald (hedendaagse uitspraak van de achterkleindochter van Kniertje)

   En daarop ook nog de speciale prijs/regeling voor de rubberboeren.

   Is toch wel erg kostbaar om de boeren te vriend te houden

   Wie zijn de volgende om geholpen te worden?

   Cor Verkerk

 2. Dick van der Lugt zegt op

  @ Tino Je laatste zin snap ik niet, want de subsidieregelingen voor de aankoop van een eerste auto en woning zijn afgelopen, en het tablet PC-programma is de nek om gedraaid. Op welke programma’s doel je?

  Wat ik in het krantenbericht niet begrijp, is dat gerefereerd wordt aan een bestaande regeling, waarin belening tot 80 procent van de waarde mogelijk was. Over welke bestaande regeling gaat het?

  • Tino Kuis zegt op

   ‘Zowat alle’ was een beetje overdreven. Nou bv de infrastructuur investering, destijds door de rechtbank afgewezen, gaat nu naar de 3 biljoen baht (was ruim 2 biljoen), subsidies op andere landbouwproducten en brandstof. De eerste-auto subsidie was sowieso eenmalig en al afgelopen, en in plaats van de tablets hebben de leerlingen nu de 12 kernwaarden voor het onderwijs.
   ‘Grappig’ is dat mijn zoon, niet direct een arme Thai, ook 10.000 baht opstrijkt (1.000 per rai) en mee profiteert van de hypotheekregeling. Ik geef het maar aan zijn moeder.

 3. chris zegt op

  Het gaat natuurlijk niet om de programma’s op zichzelf. Er is niets op tegen om armere burgers om de een of andere manier te helpen vanuit de overheid (en hopelijk via politieke maatregelen structureel wat aan de nood te doen). Dat vermaledijden komt omdat de uitvoering en de organisatie van het rijsthypotheek systeem (van transport-opkoop-kwalificeren-weging-opslag-uitbetaling) zo fraude- en corruptiegevoelig was. De gelden die voor de arme boeren waren bestemd zijn deels verdwenen de zakken van anderen. En dat vermaledijden komt ook omdat de regering Yingluck alle waarschuwingen uit binnen- en buitenland dat dit rijstsysteem tot een ramp zou leiden en niet het beoogde effect zou hebben categorisch in de wind sloeg en over de verkoop van rijst aan anderen loog. Het gevolg is een ontzettend groot verlies (schattingen lopen uiteen maar het loopt in de honderden miljarden Bahts) dat door de belastingbetaler (Thai en niet-Thai; onder andere via een verhoging van de BTW) moet worden betaald. Een koekje van eigen deeg dus, en niet van rijstdeeg: een kaakkie met de uiteindelijke prijs van een kletskop.

 4. robert48 zegt op

  Beste Dick hier in khon kaen en omstreken valt niks te belenen op de rijstoogst want er is namelijk geen rijstoogst.
  Alles is mislukt hier omdat er weinig regen is gevallen, mijn vrouw heeft 11 rai alles is mislukt dit jaar de oogst, is nu een regeling voor ze krijgt voor 1 rai 1000 baht vergoeding dus van belenen is hier helemaal niet aan de orde.Ze is gaan tekenen bij de burgemeester voor de vergoeding in afwachting van uitbetalen ??
  Trouwens veel boeren hebben de “(oogst ‘) al vernietigd en het veld omgeploegd voor een volgende oogst nu weet ik het is hier arme grond hier meer zand dan leem dus dat houd geen water vast.
  Ben eens een dag erop uit gegaan langs de rijstvelden het is een en al een trieste aanblik wat je ziet,maar niet overal want waar een rivier in de buurt is daar staat het er goed bij.
  Ik weet dus niet waar verder alles in orde is met de rijstoogst maar in ieder geval hier niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website